TIMISOARA. Un nou concept, unitar si original din punct de vedere arhitectural, mai prietenos cu mediul, care sa duca la un trafic mai redus si la cresterea turismului. Acesta este noul plan al Primariei Timisoara pentru o parte din zona Pietei 700, pe care vrea sa o reorganizeze.
In acest sens, societatea primariei Timpark a lansat o licitatie pentru o prima documentatie „Reorganizare parcari si spatiu public Piata 700 (DALI+PT+DDE+AT)”.
Se cauta o firma care intr-un an sa realizeze aceste studii pe baza carora sa se intocmeasca un plan de actiune in aceasta zona centrala a Timisoarei, plan pe care sa il si asiste tehnic la implementarea ce ar trebui sa dureze cam un an si jumatate.
Zona vizata cuprinde cateva strazi, Brediceanu, Paris si colonel Enescu, din vecinatatea pietei, unde municipalitatea doreste o operatiune de reabilitare, modernizare si reorganizare a spatiilor publice urbane (zone pietonale, de trafic auto si parcari).
Proiectantii trebuie sa faca o analiza si sa elaboreze documentatia tehnico-economica in baza studiilor urbanistice, de circulatie, luminotehnice si topo-cadastrale.
Conform documentatiei postate in Sistemul de Achizitii Publice, studiul de circulatie va urmari reducerea/restrictionarea traficului in zona, redefinirea profilelor stradale si intarirea mobilitatii alternative prin reducerea impactului traficului auto si integrarea pistelor de biciclete.
O bucata din strada Brediceanu ar putea deveni pietonala
Potrivit temei de proiectare, se va analiza posibilitatea ca o parte din strada Brediceanu sa devina pietonala, intre Aurel Cosma si Paris. Apoi se doreste delimitarea unei piste de biciclete cu o latime de cel putin 2 m, cu doua sensuri pe aceasta strada. Se vor propune solutii pentru treceri de pietoni inaltate, iar in ceea ce priveste parcarile, acestea trebuie reorganizate pentru a fi descurajata parcarea… abuziva.
Pe strada Paris, primaria vrea sa lateasca trotuarele si sa implementeze un nou concept de plantare a arborilor, dar si modificarea pistei de biciclete despre care reprezentantii administratiei cred ca este marcata necorespunzator pe partea stanga a strazii catre bulevardul Republicii.
Pe strada Colonel Enescu se vor demola garajele pentru a fi amenajate locuri de parcare pentru riverani si spatii verzi. Si aici se intentioneaza suprainaltarea trecerilor de pietoni, latirea trotuarelor si racorduri la strada Paris si Sf Ioan.
Parcarile vor intra in sistemul Timpark.
In privinta spatiilor verzi din aceasta zona a Pietei 700, proiectantii vor trebui sa ia in calcul inclusiv fasiile ce delimiteaza zonele pietonale de cele carosabile, dar si integrarea zonelor cu vegetatie in scuaruri si piete. Se vor alege doar specii perene.
Totodata, se doreste definirea si implementarea unui concept unitar de iluminat public.
Valoarea estimata a contractului pentru studii este de 640.672 lei fara TVA, adica aproape 160.000 de euro cu TVA.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 20 noiembrie.
Avem in sertarele Primariei Timisoara si alte planuri pentru modernizarea Pietei 700
Va reamintim, in 2019, dupa ani in sir in care nu s-a gasit o solutie pentru construirea unei parcari in zona centrala a orasului, pentru ca primaria nu are teren, administratia Robu se intorcea la un mai vechi proiect de reamenajare a Pietei 700, din vremea administratiei Ciuhandu.
Acesta fusese intocmit in 2008 „Piata 700: Poarta catre Centru” si propunea un parteneriat public-privat prin care sa fie total schimbat aspectul intregii zone zonei, dar si amenajarea unei parcari cu sute de locuri.
Vechiul proiect al biroului de arhitectura Andreescu&Gaivoronschi propunea ca pe locul actualei piete agro-alimentare si al pietei de flori sa se amenajeze o piateta moderna, coborata sub nivelul strazii. Era vorba, de fapt, despre un spatiu de promenada care sa lege Piata 700 de zona vechii cetati, prin pasaje pietonale subterane si scari rulante. In piateta, proiectantii propuneau amenajarea de cafenele, terase si alte puncte de recreere.
Practic, spuneau autorii, s-ar fi realizat astfel o poarta de acces catre centrul istoric al Timisoarei. Proiectul nu prevedea mutarea pietei, dat fiind faptul ca aceasta reprezinta o traditie in acest loc si este necesara pentru locuitorii din cartier, insa avea sa duca comerciantii in interior.
Proiectul propunea si construirea langa Saiftim a unei cladiri noi, administrata de Primarie. Parterul si subsolul cladirii sa gazduiasca cele doua piete, in conditii moderne, civilizate si cu acces facil.
De asemenea, proiectul avea solutii si pentru criza locurilor de parcare din zona centrala. La subsolul intregului spatiu public din Piata 700 erau prevazute doua niveluri de parcaje, cu circa 700 de locuri.
De asemenea, curtile interioare ale Spitalului Militar erau incluse in proiect si aveau rolul de a lega noua zona pietonala de Orasul Vechi.
Odata cu reamenajarea cladirii Spitalului Militar, proiectul prevedea punerea in valoare si a celorlalte monumente istorice din Piata 700: Bastionul si Biserica Militara. Arhitectii luau pe atunci in calcul si posibilitatea integrarii… viitorului metrou.
Dupa ani la randul in care proiectul a stat intr-un sertar, in 2019 Nicolae Robu il repunea pe tapet si vorbea de un concurs de solutii pentru Piata 700, care sa aiba ca punct de plecare gandirea din 2008 a arhitectilor, insa totul a ramas la stadiul de plan.
Acum, administratia Fritz face altul nou.
Pareri
@Avram pentru siguranța ta, nu emite opinii prin preajma vreunui medic. Ești in mare pericol de a fi împachetat și dus printre „glumeți” de teapa ta.
Cu cel mai tare primar o sa avem cel mai fain oras!
E firesc. In 2024 vor fi alegeri. Umbla vorba in targ ca in 2024 cel putin 200 euro te costa un flotan (cu tot tacamul).
Excelent, sa faca toata zona 700 pietonala si pentru biciclisti. Imi place viziunea asta, fara masini pe Paris, pe Brediceanu. As scoate traficul si prin fata cladirilor de birouri din piata 700. Asa se desfiinteaza si toate parcarile si sa fie transformate in spatii verzi. Aplaud aceasta initiativa a dlului primar Dominic Fritz.
In viata mea nu m-am temut pentru Timisoara cum ma tem acum. Aceasta administratie progresisto-incompetenta va face niste transformari pompieristice si fara cap care cu greu vor fi anulate. Sper, totusi, sa nu apuce sa strice prea mult pana pleaca acasa.
Mai un pic si administratia asta, pentru ca nu are niciun fel de solutii pentru trafic, va scoate de tot masinile din acest oras si gata
Piața 700 este o mizerie, raportat la pretențiile actuale. Ar fi foarte bine să se facă ceva frumos și util acolo. Desigur, există suspiciuni „rezonabile” că iar se va opri totul la studiile de fezabilitate. Se spune că iadul este pavat cu bune intenții. Dacă sunt disponibili așa de mulți bani pentru desene și studii (Piața Traian, Piața 700 și multe altele), nu ar fi mai bine să se facă ceva concret de la cap la coadă și, după aceea să se continue cu alt proiect? Mi-ar plăcea să văd un tabel din care să rezulte, să zicem în ultimii 10 ani, câte desene, proiecte studii etc. au fost plătite și câte au fost, efectiv, realizate. Se pare că, indiferent de administrațiile foste și actuale, Timișoara bate pasul pe loc.
Nu are rost sa le numaram, dar sunt convins ca foarte mult bani sau platit pe diverse studii de fezabilitate/oportunitate/ si alte minuni de genul, care zac prin sertare pana ce expira … apoi unele sunt refacute, ca deh’ cel initial a expirat, dar la fel .., zace si el acuma prin sertare asteptand sa mai expire inca o data !
Fac si ele parte din lumea asta progresista … Pacat ca nu se vede nici un progres …,
Ma uit spre vest …, si caut o Urbe cu 30mii de locuitori care sa nu aibe un bazin olimpic de inot, dar nu gasesc .., ma uit la noi si vad ditamai capitala culturala ieuropeana cu peste 3sute de mii de locuitori fara un sigur bazin care sa-l poti numi olimpic sau semiolimpic … zero barat cum s-ar zice !!
Blestematul asta impotent a schimbat sensurile unice pe strazi din Elisabetin ca sa faca piste de bicicleta! Fritz, sa te bata Dumnezeu ca toata viata ta, tu si familia ta, sa nu aveti parte decat de biciclete!
A devenit clar că nimeni nu va mai vota această administrație ruptă de realitate și atunci de ce să nu facă firmele agreate niște bani în plus că oricum nimeni nu va pune in practică astfel de aberații. S-a lămurit lumea în ce constă revoluția bunei guvernări…
Va mintiti singuri! Daca nu reactionam violent, tot fritz ne va conduce inca 4 ani!!
Nicolae Robu, aprilie 2018:
– are viziunea unui pasaj subteran „din Piata 700 pana pe strada Marasesti si apoi inclusiv pe langa sinagoga”
– sugereaza CJT sa faca o parcare in zona Modex, „Daca terenul era al primariei, va garantez ca intr-un an era facuta parcare. Cu PUZ se poate face si cu 10 etaje.”
– „transformam in strada pietonala si Sfantul Ioan, ea urmand sa fie circulata doar de mijloacele de transport in comun”
Toate astea cu o conditie:
„…dar abia dupa ce vom avea finalizat Solventul, cand vom avea noi poduri peste Bega”
Fara comentarii din partea mea, am dat doar citate, asa ca orice parere aveti despre cele de mai sus, adresati-o direct lui Robu.
Ce tot ai ma cu Robu, disperatule? Mai putin si au trecut 4 ani fritzisti, in care inafara de cateva stradute pe care s-au vopsit cateva piste de biciclete .. n-am vazut nimic notabil, asa ca mai usor cu gargara.
@un_cetatean_oarecare
Robu e viitorul primar, conform sondajelor, nu? Deci de la anul orasul va arata asa cum viseaza domnia sa, nu cum viseaza Fritz, care, dupa cum zici, n-a facut si nu face nimic.
Si cum ziceam, nu pricep comentariul, n-amzis nimic, doar am dat citate din Robu, asa ca supararea ta e ca ti-am amintit de vorbele sale. Doare asa de tare?
sunt curios cu cine o sa votati anul viitor? atat il trimiteti pe actuala administratie la gunoi. daca sunteti atat de nemultumiti, inscrieti-va intrun partid si faceti ceva. nu aveti curajul si nici stomacul, asai? doar de intiins mana.
Asta e copy-paste se vede cu ochiul liber
VINE ROBU… VINE ROBU… VINE ROBU🤣🤣🤣🤣