Dupa tramvaie, vor sa ne aduca si 44 de autobuze electrice la Timisoara. Turcii de la Bozankaya, intre cei 5 competitori pentru contractul de 30 de milioane de euro

TIMISOARA. Dupa ce prima a fost anulata, cea de-a doua licitatie pentru cumpararea de autobuze electrice care sa circule prin Timisoara ar putea fi cu noroc.

CITESTE SI: Da o nota transportului in comun din Timisoara! STPT vrea sa stie cat esti de multumit de felul in care circula tramvaiele, autobuzele sau troleibuzele, dar si de angajati sau curatenie 

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei relansa in 7 noiembrie licitatia la finalul careia, la Timisoara, ar urma sa ajunga nu mai putin de 44 de autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, dar si 15 de statii de incarcare rapida si 44 de statii de incarcare lenta.

„Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 86 de călători transportaţi în picioare. Conform caietului de scarcini, garanția funcționării autobuzelor electrice: minim 350.000 km sau minim 5 ani (care condiție se îndeplinește prima), de la data punerii în exploatare. Garanția se referă la autobuzul electric în ansamblu și la toate componentele acestuia (altele decât cele enunţate la pct. 12.1 Considerații generale privind garanția).
Autobuzele electrie ofertate vor avea o autonomie de minim 84 km în condițiile în care funcționează sistemul de încălzire sau climatizare la capacitatea maximă de utilizare a instalației de răcire/încălzire și cu încărcare maximă de persoane”, se arata in anuntul postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

La termenul limita de depunere a ofertelor, din 15 decembrie, 5 firme s-au inscris in cursa pentru contractul a carui valoare a fost estimata la 145.000.000 lei, adica aproximativ 30 de milioane de euro.

Printre cele 5 companii regasim si Bozankaya, firma turco-germana care va incepe in 2021 sa livreze si primele tramvaie noi catre Timisoara, prin contract urmand a fi construite 21 de garnituri, cu fonduri europene. Primul tramvai ar fi trebuit sa ajunga pana de Craciun, pentru teste, insa productia a fost amanata de pandemia de coronavirus.

Pentru autobuzele electrice au depus oferte: Solaris Bus & Coach (Polonia), New Kopel Car Import (leader), cu Shlomo Motors (Israel), Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret (Turcia), Golden Dragon Bus (leader) cu Xiamen Golden Dragon Bus CO LTD (China), si Bozankaya Otomotiv Mak. IML ITH VE IHR (Turcia leader) cu Sileo.

Ofertele au intrat in evaluare tehnica la Ministerul Dezvoltarii.

Va reamintim, prima licitatie pentru achizitionarea a 44 de autobuze electrice pentru Timisoara a fost lansata in februarie 2019, insa a fost anulata, din cauza unor probleme de ordin tehnic. Atunci, la licitatie au participat 3 ofertanti, care insa au depus documente neconforme cu caietul de sarcini.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Solaris!
    Totusi, unde e BYD? Ei sunt liderii in autobuze!

    Doamne-fereste sa ne incurcam cu turcii! Pot vinde in Liban! Si in oricare din xxxxx-stan -uri!

    • Solaris nu-s de nasul nostru.
      Lasa-i pe aia mai saraci sa contracteze autobuze de la Solaris, cum ar fi Milano, Freiburg…

      Dar, vorba prezentarii Solaris: pentru electric ai nevoie de vehicule si infrastructura de incarcare. Sunt ambele in caietul de sarcini, sau le incarca soferii seara, cand ajung acasa?

  2. Luati de la turci ca au fost MINUNATE autobuzele de la ei in Bucuresti. Stai sa vezi ca vin si in Timisoara tramvaiele minune in care vor rula telenovele turcesti.

  3. Marfă turcească? Nu, mulțumesc! Se văd autobuzele turcești, aduse la București de cumătra mahalagioaică Firea. Au început să se strice încă de la primele curse efectuate, iar acum mai mult de jumătate dintre ele (nou nouțe!) stau în depou, defecte. Nici cu marfa chinezească nu mi-e rușine. Numai știfturi. Sper să câștige licitația polonezii. Pe vremuri, aveam aici, în Timișoara, fabrică de tramvaie. A fost lichidată cu totul în anii 90. Cei responsabili de asta, ar trebui spânzurați.

  4. Dupa ce ne-au facut tigani, sa mai si cumparam de la ei !

  5. Cat timp prețul cel mai mic va cea cel mai insemnat punctaj la licitatii o sa avem doar turci si chinezi câștigători. Firme consacrate au preturi de la dublu in sus. Daca vrei un sistem integrat complet cu statii, cu monitorizare, cu întreținere si altele te costa de nu te vezi. Se spune ca esti prea sărac sa-ti cumperi lucruri ieftine. La noi nu e valabil. Inca cumparam de la Dragonul Rosu camasi de plastic. De ce sa ne planificam totul pe teren lung si sa cumparam marfa buna si verificata? Nu! Noi vrem totul acum chiar daca e un rahat.

  6. Turcilor de la Bozankaya li s-a anulat contractul pt 100 de troliebuze in Bucuresti. Au pretins ca au omologare si au incercat sa foloseasca o omologare de autobuz electric. Acum au fost pusi pe o lista neagra la nivel UE.

  7. Si totusi cand sosesc tramvaiele mult asteptate. Cel putin primul. Speram intrun „cadou de Craciun” dar la turci nu se sarbatoreste Craciunul (acusa nici la noi)!