E-coli O104: Bacteria mutant care ucide oameni si care a zdruncinat siguranta alimentara a Europei

A omorat deja 18 oameni si a imbolnavit peste 1.000! Vorbim de un focar de bacterii foarte periculoase a caror origine nu s-a descoperit inca! La nivelul intregii Europe s-a creat o adevarata isterie: nimeni nu mai cumpara castraveti BIO.

Agricultura comunitara este in fata unei noi crize. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca imbolnavirile din Germania sunt provocate de o tulpina complet noua a bacteriei E-coli. Tulpina este O104, foarte rara.

O bacterie mutant a provocat epidemia din Europa

“Aceasta E-coli este o tulpina noua a bacteriei care este puternic infectioasa si toxica”, au declarat oamenii de stiinta de la Beijing Genomics Institute, din China. Cercetatorii din Germania au afirmat, de asemenea, ca analizele genetice sugereaza ca bacteria este unica. Ei sustin ca aceasta are gene din doua grupuri distincte de E-coli: E-coli enteroagregativ (EAEC) si E-coli enterehemoragic (EHEC).

Directorului institutului Robert Koch, care monitorizeaza infectia din Germania, a declarat ca aceasta poate dura mai multe luni si ca este posibil sa nu se afle niciodata care a fost sursa originala.

Potrivit Centrului European pentru Preventia si Controlul Bolilor, primele semne au aparut pe 22 mai in Germania, care raporta o inmultire anormala a cazurilor de imbolnavire de sindrom hemolitic uremic si diaree homoragica. Pana pe 2 iunie mai multe tari au raportat imbolnaviri asemanatoare.
tabel tari contaminate

Cazurile de infectie de acest fel sunt, de regula, la copiii sub 5 ani, iar acum cei mai multi sunt adulti. Mai mult de doua treimi dintre pacienti sunt femei. Se pare ca, desi sursa focarului este necunoscuta pana acum, alimente contaminate par a fi vehiculul cel mai probabil de infectie. In prezent nu exista niciun indiciu ca laptele crud sau carnea ar avea vreo legatura cu izbucnirea focarului de E-coli.

Cronologia epidemiei

– 22 mai: autoritatile sanitare germane dezvaluie ca au constatat de la inceputul lunii o multiplicare a afectiunilor generate de bacteria Escherichia coli enterohemoragica (Ehec), care a provocat hemoragii ale sistemului digestiv si probabil moartea a trei persoane.

– 25 mai: castravetii, rosiile si salatele consumate crude ar fi la originea propagarii bacteriei, afirma Ministerul german al Agriculturii.

– 26 mai: autoritatile sanitare germane identifica trei castraveti provenind din Spania ca fiind vectorii transmiterii bacteriei si un altul de origine necunoscuta.

Incepe o ancheta in Andaluzia, unde se afla doua firme producatoare de castraveti. Comisia Europeana emite o alerta cu privire la castravetii spanioli contaminati, mentionand cel putin doi morti in Germania. Alte tari afectate sunt Suedia, Danemarca, Marea Britanie si Olanda.

– 27 mai: boala se propaga cu o viteza mare, insa „nimic nu dovedeste” ca sursa contaminarii vine din Spania, sustine ministrul spaniol al Agriculturii.

– 29 mai: Austria anunta retragerea din circa 30 de magazine a castravetilor proveniti din Spania. Olanda anunta incetarea exporturilor de legume catre Germania.

– 30 mai: Rusia interzice importurile de legume germane si spaniole, Belgia interzice importurile de castraveti provenind de la distribuitorii spanioli.

– 31 mai: Primele teste efectuate asupra a doi castraveti spanioli arata ca acestia nu poarta bacteria responsabila de epidemie. Spania si Olanda cer compensatii de la UE dupa prabusirea vanzarilor de legume.

– 1 iunie: Uniunea Europeana se confrunta cu o „criza grava” si se straduieste sa identifice rapid posibila cauza a epidemiei, afirma comisarul european pentru Sanatate.

Intre timp, piata unica actioneaza dezordonat si fiencare tara se acuza de provenienta bacteriei, fara ca cineva de la Bruxelles sa medieze situatia sau sa incerce sa calmeze partile implicate.

Intre timp cei de la Forbes privesc analitic de peste ocean si constata: piata libera dintre tari nu functioneaza cand vine vorba despre siguranta alimentara. Germania prefera sa dea vina pe agricultura Spaniei, dar cum puteau trece granita alimente contaminate – oare nu cei care sunt responsabili cu verificarea lor sunt de vina? Se intreaba jurnalistii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.