TIMISOARA. Nu are o inaltime ametitoare, insa se intinde pe o lungime totala de peste 3 km si traverseaza centrul orasului. Este vorba despre funicularul din Resita, structura ramasa in paragina, si care in curand are sa devina un adevarat punct de atractie pentru turistii care viziteaza zona.
Totul, dupa ce administratia locala cumpara obiectivul si care acum are planuri marete pentru transformarea lui intr-un spatiu de distractie si promenada. In ultima sedinta de Consiliu Local Resita, alesii au votat pentru achizitionarea funicularului. Achizitia se va face prin compensarea darilor pe care proprietarul actual al structurii le are catre administratia locala resiteana. Primaria Resita vizeaza cei 500 de metri ce traverseaza orasul si care au fost evaluati la aproximativ 130.000 de euro.
Concret, cei care isi doresc sa aiba parte de adrenalina, vor putea experimenta aici saritura de la inaltime, bungee jumping si se vor putea lansa pe tiroliana, de unde vor putea admira panorama orasului, de la o inaltime de peste 30 de metri.
„Funicularul este o constructie metalica de exceptie, e practic unica in Europa si acum, fara sa para ciudat ce spun, eu ii fac o comparatie chiar cu Turnul Eiffel. Nu e o constructie foarte inalta, dar e cu o lungine de 500 de metri peste oras. Este o constructie care face legatura intre doua dealuri, peste centrul orasului. Ceea ce vrem sa facem acum, cu un grup constituit din arhitecti care lucreaza la Bruxelles si cu un inginer care a lucrat pe partea de tiroliene, de transport pe cablu, de gondole, este sa pregatim un proiect prin care sa cream un punct de interes pentru tineri. Vrem sa facem o tiroliana de vreo 300 de metri, care sa treaca, practic, prin interiorul stalpilor. Pleaca de la un stalp, trece prin interiorul celuilalt stalp si ajunge la al treilea stalp, pe un parcurs de 300 de metri lungime. Mai este un stal in apropierea caruia este albia raului Barzava, acolo vrem sa facem un bungee jumping, sa punem o platforma si cordelina. Acolo avem o inaltime de aproximativ 35 de metri, o inaltime echivalenta cu un bloc turn. Mai avem o chestiune pe care am identificat-o cu ajutorul echipei. Un fel de pendul, ca un leagan. Te pui pe el in plan orizontal si iti da drumul si practic descrie un arc de cerc”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Popa, primarul orasului Resita.
In plus, reprezentantii Primariei Resita si-au propus sa amenajeze, pe drumul pe care il parcurgea funicularul, si un traseu pietonal, pentru ca toti cei care doresc, sa poata afla tainele fabricarii otelului intr-o plimbare. Iar la finalul rutei, vizitatorii se vor putea odihni intr-un spatiu verde, ce va fi amenajat la halda de zgura.
„Vrem sa facem traseu de la calcar prin funicular pana la combinat, sa punem in valoare si furnalul care mai e in picioare, apoi sa mergem sa ecologizam halda de zgura. Exista o halda de zgura de 10 milioane de metri cubi, care e ca o cicatrice pe oras, si pe care vrem sa o ecologizam, adica o aplatizam, ii facem niste terase, plantam iarba, si punem copaci pe ea. Fostul traseu, practic un traseu logic de productie a fontei si a otelului, va fi trasnformat intr-un traseu de vizita turistica. Va fi un traseul pietonal care pleaca de pe zona de la masivul de calcar, de unde se extragea calcarul, merge pe o promenada pe funicular, avand si posibilitatea de a face sporturile extreme si se merge mai departe cu vizita la furnal si apoi mai departe in zona ce o ecologizam, la halda de zgura”, a completat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Popa.
Proiectul pentru dezvoltarea zonei va fi depus pe U.I.A – Urban Innovative Actions, o axa de finantare care se deschide direct la Bruxelles si pentru care pot aplica unitatile teritorial administrative care vor sa intocmeasca proiecte pentru regenerarea si dezvoltarea urbana, actiuni inovative, care nu au mai fost puse in practica in alta parte.
„Fondurile alocate pe proiect, de la Bruxelles, sunt de 5 milioane de euro, insa e posibil sa le facem in mai multe etape, pentru ca nu o sa ajunga acesti bani pentru toate trei obiectivele. Incepem cu funicularul si vedem pe mai departe, ori sa mergem pe axe multiple, se pot depune doua proiecte pe aceasi axa, sau sa cofinantam din alte surse, exista fonduri norvegiene, fonduri elvetiene, si asa mai departe”, a incheiat primarul Resitei.
Daca totul decurge conform planului, pana la sfarsitul acestui an, administratia resiteana va avea deja primele planse cu ceea ce urmeaza sa apara in zona funicularului.
Funicularul este o marturie a sistemului de transport al calcarului, ingenios gandit, de la cariera de pe Valea Domanului. Este ca o punte de 3, 5 kilometri lungime, din care aproximativ 600 de metri traverseaza orasul, marcand prin aer hotarul dintre Resita Montana si Resita Romana. Linia funicularului se incruciseaza in zona de centru a orasului cu calea ferata pe care au circulat „premierele industriale” ale Resitei : Locomotivele cu abur (1872), turbinele hidraulice (1946) si marile motoare diesel navale (1977).
Funicularul a incetat sa mai functioneze in urma cu aproximativ 20 de ani.
Sursa foto: Caon.ro
Pareri
buna idea, stima primarului
Super! Cu reclama buna vor veni mii de turisti din tara si din lume. Faceti ceva si cu Semenicul, cam lasa de dorit.
Interesanta ideea . Un sfat mic sau o directionare catre cei care deja au conservat centrele miniere si le-au valorificat transformandu-le in centre de cultura ,recreere ,concerte si tot felul de evenimente culturale. Incercati sa contactati zona revier din landul Nordrhein-Westphalen din Germania. Orasele Duisburg .Essen,Dortmund,Gelsenkirchen. Sunt exemple vi a ceea ce se poate face . Succes.