E gata renovarea Conacului Mocioni de la Foeni. S-a facut receptia lucrarilor. FOTO

TIMISOARA. Lucrările de reabilitare a Conacului Mocioni de la Foeni au fost finalizate, iar clădirea va fi redată publicului și inclusă în circuitele turistice si culturale.

CITESTE SI: Interes mare pentru parcarea de 8 milioane de euro de la Spitalul de Copii din Timisoara. 5 asocieri si firme vor sa o construiasca

Lucrările de reabilitare a Castelului Mocioni de la Foeni au fost finalizate, acest simbol al patrimoniului bănățean fiind salvat. La preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Timiș, proiectul era blocat total, lucrările sistate și nu existau perspective importante pentru ducerea la bun sfârșit a lucrărilor. Dar am redeschis canalele de comunicare cu constructorul, am venit aproape săptămânal pe șantier și am urmărit pas cu pas procesul de restaurare. Acum, că lucrarea a fost recepționată, la Castelul Mocioni ne dorim să fie organizate evenimente culturale, expoziții, diverse activități care vor avea menirea să transforme acest spațiu într-un centru al vieții culturale din Banat”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Conacul Mocioni din Foeni este una dintre cele mai vechi clădiri din județul Timiș, fiind construit în anul 1750 ca reședință a familiei nobiliare Mocioni.

Familia Mocioni a fost o familie macedo-română din Ungaria, iar reprezentanții ei au devenit oameni de afaceri importanți, au construit întreprinderi prospere și au pătruns, prin căsătorii, în rândurile nobilimii din Ungaria și Austria.

Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naționalizată și a funcționat ani la rând ca CAP, baie comunală, grădiniță, depozit, sifonărie, sală de sport. Tot în perioada comunistă, s-au făcut intervenții de recompartimentare fără a se ține cont că acesta este un monument istoric. Au fost multe elemente distruse, s-au adăugat alte elemente parazitare. După anul 1990, în clădire a funcționat o discotecă la subsolul conacului, apoi a devenit cămin cultural.

Lucrările de reabilitare și refunctionalizare a Conacului Mocioni au fost posibile cu sprijinul financiar RO-CULTURA, printr-un contract în valoare de 9.521.000 lei gestionat de Consiliul Județean Timiș.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ACEST CONAC A AVUT SI MOBILA VECHE DE PRIN 1865 FABRICATA LA VIENA,UNDE A,, DISPARUT” in anii 90,stie cineva??

  2. Eu am făcut grădinița acolo în anii 80, nu mai era niciun fel de mobilă vieneză. Conacul era degradat, tot ce se păstrase era tâmplăria de interior (uși, pervaze, obloane, parchet). La parter era o brutărie, în sala centrală se țineau rugi, nunti, botezuri. E minunat că s-a renovat, dar nu văd pe nimeni din comunitatea locală la nicio recepție oficială. Ca și când conacul acela face parte dintr-o istorie paralelă, nu din cea a satului și a locului.