E nevoie de 70 de milioane de lei, ca sa nu se opreasca apa calda si caldura, la Timisoara. Primarul a cerut ajutor de la Bucuresti: Colterm traieste de la o saptamana la alta

TIMISOARA. Gaura neagra de la Colterm continua sa se adanceasca, de la un an la altul. In anii trecuti, in repetate randuri, s-a ajuns in situatia de a fi intrerupt gazul furnizat catre compania de termoficare, din cauza facturilor neplatite catre E.On Gaz, iar datoriile istorice nu au fost nici pana in prezent achitate.

CITESTE SI: Sporuri de aproape 7 milioane de lei, taiate in Primaria Timisoara pentru 120 de angajati, intre care si directori, care se ocupau de proiecte pe bani europeni. Ce spune sindicatul salariatilor 

Primarul Dominic Fritz spune ca, in continuare, situatia este una grava la Colterm, iar pentru a nu exista riscul ca timisorenii sa se trezeasca fara apa calda si caldura, este nevoie de aproape 70 de milioane de lei doar pentru a asigura materia prima pentru functionare. Insa, pe langa aceasta, furnizorii cer sa le fie platite si datoriile istorice.

„Am trimis un memorandum catre Guvernul Romaniei, in care am spus foarte clar ca situatia este una serioasa, ca efectiv Colterm traieste de la o saptamana la alta pentru a plati facturile de gaz si carbune. Ca sa trecem prin aceasta iarna, doar pentru materie prima, gaz, carbune, electricitate, o sa avem nevoie de 69 de milioane de lei, si asta nu include datoriile istorice de 136 de milioane de lei.

Am scris si o scrisoare catre toti parlamentarii de Timis, ca sa sustina alocarea din fondul de rezerva a Guvernului a unor sume de bani ca sa putem trece peste aceasta iarna”, a spus primarul Dominic Fritz.

Si actualul edil, la fel ca si fostii primari, promite ca aceasta este ultima iarna in care compania de termoficare se afla in aceasta situatia. El spune ca e nevoie de o noua strategie pentru a aduce Colterm ‘pe un fagas mai bun’ si ca a inceput deja discutiile cu mai multi specialisti.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dominic, nu ne spuneai alaltaieri ca Ruben Latcau si daca il scoli noaptea din somn poate sa rezolve situatia Coltermului? Pai trezeste-l o data (poate a adormit din nou dupa ce l-ai trezit)! Sau aia era doar o vorba in vant si noi stam cu mana intinsa la guvern… Asa reorganizare face si Ion din complex.

  2. Politrucul și-a cam terminat arsenalul de vrăjeală pentru botaniști. Băi BERBECULE , i-a întreabă tu funcționarii din primărie cum a preluat VOPSITUL Colterm de la bulibașa Ciuhandu și cum l-ai preluat tu, iar după aia informează- ți oile !
    Sau tu vrei să pasezi responsabilitatea in curtea altuia ??
    Ai început să-ți arăți limitele in ale administrației prea devreme dacă tu crezi că fondul de rezervă al unei țări fie i-a și România stă la cheremul unui șarlatan verde ca excrementele de gâscă fostă secretară !!

  3. Credeam c-ai murit odata cu Robu, dar ce sa vezi te-ai trezit tocmai de la Viena sa mananci excrementele de „gasca” ale lui Fritz. Daca esti asa bogat, scoate tu de la pusculita niscai bani si salveaza Colterm. Probabil n-ai calcat niciodata p’acolo si acum ai vrea sa cada tot kktul pe Fritz. N-ai vrea cumva sa scoata o bagheta magica sa repare ce-i gunoi in acea societate de termoficare? Toata porcaria asta vine din faptul ca in loc sa se modernizeze ( daca se dorea sa se pastreze societatea) s-au aruncat ani de zile subventii pentru caldura. Uite asa au ramas unii urmasi ai comunistilor in plin centru al Timisoarei cu camere avand suprafete de peste 20 mp cu inaltimi de pana la 4 m. Cata caldura se duce aici ? Daca nu stii iti spun eu, caldura primita este proportionala cu volumul incalzit. Cu banii aruncati 25-30 de ani pentru subventionarea caldurii se puteau face doua centrale termice moderne, dar asa s-a carpit, s-a carpit, aproape ca la Bucuresti unde caldura se duce in pierderi direct in pamant cauzata de tevile vechi si prost izolate sau de gaurile prin care se scurge apa calda. Acestea erau subventii indirecte, dar mai erau si subventii directe in functie de asa zisa ” situatie financiara a locatarului” ( o sursa de mare minciuna). Acum cand, probabil, mai mult de jumatate din locuintele incalzite candva de Colterm s-au debransat se pune intrebarea: mai este rentabila o asemenea investitie?

    • Mă-ta a dat coltul, nu a rezistat la ultima botirișcă, intri tu o tură ?

  4. Sistemul a fost capusat zeci de ani si in mod clar nu mai e rentabil in situatia actuala. Subventionarea costului nu e o solutie. Utilizatorul final trebuie lasat sa aleaga, fie plateste pretul corect, fie alege alta sursa de incalzire.

  5. Am centrala, mi se rupe.

  6. 70 milioane pentru ca 60.000 abonati, adica 1.166 lei/abonat. Asta doar pentru anul acesta, bani de-a moaca de la noi toti. Si asa functioneaza de ani de zile. Buna afacere! Multumim domnului Robu si camarilei.

  7. Stie cineva in ce buzunare s-au dus cei 500 de lei asa zisa „taxa debransare” pe care am platit-o impreuna cu alti fraieri, au fost bani pentru sefii de la Calor,
    Colterm??