E nevoie de 70 de milioane de teste cu saliva pentru elevi si angajati din invatamant pana la vacanta de iarna. Cand vor ajunge in scoli si gradinite

Este o chestiune de zile pana cand testele non-invazive pe baza de saliva vor putea fi achizitionate pentru a ajunge in scoli si gradinite, fiind nevoie de 70 de milioane de astfel de teste pentru o testare de doua ori pe saptamana, pana la finalul semestrului, anunta ministrul Educatiei.

Atat primul ministru cat și ministrul Sanatatii au solicitat Agentiei Nationale a Medicamentului ca in cursul zilei de astazi sa elaboreze cerintele de reglementare și cerintele minime de performanta si pentru a le transmite Oficiului national pentru achizitii centralizate. De asemenea, ministerul Educatiei lucreaza tot in cursul zilei de astazi pentru a estima numarul necesar de teste non-invazive pe baza de saliva care sa fie administrate prescolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic din scoli si gradinite„, spune Sorin Cimpeanu.

Intrebat cat va dura aceasta achizitie, ministrul a raspuns ca este vorba „de o achizitie de nivel foarte mare, pentru ca au ramas din cele 14 saptamani de scoala din semestrul intai un nr de 11 saptamani; 11 saptamani, 3,2 milioane de beneficiari. Avand in vedere ca procesul de screening necesita posibilitatea de testare a tuturor, 6,2 milioane teste necesare saptamanal, prin inmultirea cu 11 rezulta 70 milioane de teste pe baza de saliva.

Ministrul a precizat ca „ele nu vor fi omologate, ci vor fi autorizate pe baza acestor cerinte minime de performanta si de reglementare.”

In plus, ministrul a anuntat ca este vorba doar de un proces de screening, iar rezultatele testelor cu saliva nu pot fi raportate in Corona Forms. Daca unul iese pozitiv, acesta trebuie mai apoi reconfirmat prin PCR sau antigen rapid.

Nici in Romania si nici in alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe baza de saliva, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare in Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui in continuare sa fie confirmate. Atunci cand in procesul de screening vom avea acele semnale de atenrie, rezultat pozitiv la teste pe baza de saliva, vor trebui sa fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide si raportate, bineinteles, in Corona Form„, a afirmat Cimpeanu.

Tot luni, premierul Florin Citu a cerut Agentiei Nationale a Medicamentului sa grabeasca procedurile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu asta trebuia inceput! Testare, testare, testare, izolare in caz de surprize! Acum s-au trezit puletii? Dar ei nu si nu, vaccinare, vaccinare. Nu stim unde pot sa fie focare pentru ca nu testam, dar vaccinam chiar daca e dovedit ca si vaccinatii se pot imbolnavi, dar pe ei nu-i mai controlam.

  2. Buna ziua,
    As dori sa ne explice premierul Catu si ministrul Educatiei cum se va desfasura testarea elevilor, de exemplu la Colegiul Banatean Timisoara, unde vor trebui facute saptamanal 2500 de teste (elevi, profesori si personal auxiliar). Ce numar de asistenti medicali ar trebui sa existe la nivelul acestei scoli pentru a putea fi facute aceste teste? Cineva si-a pus aceste intrebari? Cumparam 70 de milioane de teste, probabil la cel mai mare pret din lume, cum se fac achizitiile statului roman, ca sa le aruncam si sa-si incasaze ei comisioanele? Cineva se gandeste ca e imposibila aceasta testare in scoli atata timp cat personalul medical lipseste? Chiar nu mai gandeste nimeni nimuc in tara asta?

    • Alta „investiție” profitabila pentru unii, ca și izoletele 🤦‍♂️🤦‍♂️