E oficial! In Timisoara se plateste taxa de tranzit, dar si taxa de poluare, incepand din 2014

TIMISOARA. Incepand cu anul 2014, transportatorii privati care trec prin Timisoara sunt obligati sa plateasca taxa de tranzit, in conditiile in care au ruta alternativa. In plus, tot de anul viitor, poluatorii din oras scot bani frumosi din buzunare pentru a-si continua activitatea. Consilierii locali au aprobat, joi, taxele si impozitele pe anul 2014. Ele raman la nivelul celor de anul acesta, cu cateva modificari insa.

Consiliul Local Timisoara a reintrodus, in sedinta de joi, taxa de tranzit, insa intr-o forma diferita fata de cea introdusa de administratia Ciuhandu. Asadar, aceasta se va aplica din 2014 doar transportatorilor cu autovehicule de peste 7,5 tone care tranziteaza Timisoara, desi au la dispozitie rute ocolitoare. Ei vor plati 200 de lei/ tranzit. Cei care trec prin oras si nu au rute ocolitoare sau cei care transporta marfa chiar in Timisoara nu vor trebui sa o plateasca. Pentru aceasta va fi nevoie de un proiect de hotarare separat, in care sa se specifice cum se poate plati taxa si cum sunt amendati cei care nu o achita.

CITESTE SI: Taxa de tranzit cu plata prin SMS la Timisoara. Primarul Nicolae Robu: o vor plati transportatorii care nu au rute alternative

Cuantumul taxei a fost trecut in hotararea privind taxele si impozitele pe anul 2014. Tot aici s-a introdus si taxa de poluare, de 500 de lei, pe care o platesc, tot din 2014, toate societatile comerciale care desfasoara activitati cu impact asupra mediului inconjurator, adica ce au nevoie de autorizatie de mediu, conform Ordinului nr. 1798/2007. Cam 8.000 de firme, estimeaza Adrian Bodo, directorul Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.

„Pentru anul viitor, taxele raman la fel cu cele de anul acesta. Noutatile sunt cele 2, taxa de tranzit si cea de poluare. Cea de poluare este de 500 de lei. Noi trimitem adrese la Registrul Comertului, sa ne comunice societatile comerciale care au ca obiect de activitate CAEN-urile inscrise intr-un ordin care reglementeaza care sunt activitatile care polueaza mediul. Sunt undeva la 8.000 de companii, credem noi, de la care vom aduna la buget aproximativ 4 milioane de lei”, a explicat Adrian Bodo.

Cat despre taxa de artificii, care era de 200 de lei pe minut, consilierii locali au aprobat eliminarea acesteia, motivand ca banii incasati la bugetul Timisoarei nu sunt semnificativi. Potrivit lui Bodo, tot Primaria Timisoara platea mare parte din suma, pentru evenimentele organizate in oras la care programa si focuri de artificii.

Daca in proiectul initial de hotarare erau prevazute tarife noi pentru intrarea la Gradina Zoologica, iata ca alesii au decis sa nu le mai modifice nici pe acestea. Asadar, biletul de intrare la Zoo va costa la fel si in 2014.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.