E oficial. Se inchid restaurantele, barurile, cluburile, la interior. Noile restrictii si obligatii decise la Timisoara si in alte 26 de localitati din judet

TIMISOARA. Dupa ce duminica si luni a fost raportata o crestere insemnata a ratei de infectare la mia de locuitori in Timis, Comitetul pentru Situatii de Urgenta a instituit noi masuri pentru limitarea raspandirii coronavirusului.

Astfel, in sedinta de luni seara, s-a decis inchiderea restaurantelor, barurilor, cafenelelor, cluburilor, salilor de jocuri de noroc, la interior. La fel teatrele si cinematografele.

Restaurantele vor functiona doar in sistem ‘take away’ (adica mancare la pachet) sau cu livrare la domiciliu. Exista insa si exceptii. Masca de protectie e obligatorie in continuare in spatiile publice deschise, in zonele pietonale si aglomerate, in apropierea scolilor, etc.

Iata hotararea Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis, care intra in vigoare de marti, 13 octombrie:

CITESTE SI: Am depasit 5000 de infectari cu coronavirus in Timisoara si in judet, de la inceputul pandemiei. Avem un nou focar activ si 52 de cazuri la foarte putine teste 

Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri, în intervalul orar 6,00 – 24,00.  Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil  a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

Art.2. (1) În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori, începând cu data prezentei, pe o perioadă de 14 zile, se suspendă activitățile cu publicul în interiorul clădirilor a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, săli de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcționa în regim take away (la pachet) și livrare la domiciliu

(2)  Se exceptează de la prevederile alin. (1) activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare pentru clienții cazați în aceste unități (3) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor din interiorul clădirilor.

Art.3. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri cu excepția agențiilor de pariuri și loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară.

Art. 4.  Se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentare) târguri și oboare în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori.

Art. 5.  Se suspendă activitatea   cinematografelor, activitatea cu publicul a   instituțiilor de spectacole  precum și organizarea de concerte  și evenimente culturale în aer liber pentru o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori. Art.6. (1) Se instituie în sarcina autorităților și instituțiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acțiunilor de control în toate spațiile publice deschise prevăzute la art.1 alin 1.

(2) Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală, Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier  și celelalte instituții cu atribuții de control, conform competențelor legale.

Art. 7. În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul unităților administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență  pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Precizăm că acestă hotărăre se aplică unui număr de 27 de localități în care rata de infectare la mia de locuitori depășește 1,5: Buziaș – 2,86, Făget – 1,84, Sânnicolau Mare – 2,34, Belinț 1,63, Dudeștii Noi- 3,78, Dudeștii Vechi – 1,6, Dumbrăvița – 2,18, Găvojdia – 2,44, Ghiroda – 2,15, Ghizela – 1,74, Giroc – 2,28, Moșnița Nouă- 2,21, Șag – 1,69, Saravale – 2,34, Teremia Mare – 1,70, Valcani 1,57.

Timișoara – 1,91, Cenei – 1,63, Coșteiu – 1,8,  Foeni – 5,74, Iecea Mare – 2,21, Jamu Mare – 1,66, Jebel – 3,26, Pesac – 2,97, Pișchia- 1,56, Sânandrei – 1,86, Secaș 2,87.

La punctul doi de pe ordinea de zi a sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta Timis s-a discutate situația unor localități în care rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori. Este vorba despre localitățile: Dudeștii Noi – 3,78, Foeni – 5,74, Giroc – 3,01 și Jebel – 3,26.

Conform analizei făcute de Direcția de Sănătate Publică Timiș, referitor la aceste localități, a reieșit că, până în prezent, nu sunt întrunite condițiile pentru carantinarea lor.

CITESTE SI: Sute de amenzi date de politisti celor care nu au purtat masca de protectie, la Timisoara 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In cladirea guvernului inca se bea si fumeaza fara masca?

  2. De cand Timisoara,este localitate?
    Numa minciuni,în loc să nu mai puna toata lumea botul încă o face,stati voi bine mersi si va doare undeva de populație!
    Încercați să controlați totul si noi romanii ca prostii punem botul,în loc să fim uniți si sa avem si noi dreptul la parere!
    De cand cu pandemia se moare doar de covid,dar de cancer, leucemie si toate cele nu mai!
    Oameni mizerabili la putere!

    • Conform DEX: Localitate=Așezare omenească formând o unitate administrativă. Așezare omenească (oraș, sat, comună etc.). Deci, Timisoara este localitate (oraș/municipiu) 🙂

    • …Denisa, da ce’o fi daca nu localitate???…ia vezi ce inseamna localitate !!! Ai DEX !!!

  3. Bai, pesedisti nenorociti, iar comentati?

  4. Avem voie insa, sa ne inghesuim in mijloacele de transport in comun.

  5. mai bine inchideti fucking PIATA FLAVIA

  6. sa vina militiaaaaaaaaaaa

  7. Hei DSP-istilor,

    La Giroc sunt 2.28 sau 3.01 ( apar in raport 2 cifre diferite pentru aceeasi localitate !!! ) ?
    Sa va credem ?

  8. Timișoara – 1,91
    Intrebari:
    – in ce sistem de calcul?
    – dupa care date primare? din ce data?
    – dilema Giroc; probabil au murit cativa locuitori sau nu aufost raportati toti noii nascuti –> s-a modificat numitorul si … sau … in consecinta rezultatele pot diferi