E oficial. Soferii de masini electrice vor plati ca sa isi incarce autoturismele la statiile instalate de primarie, la Timisoara. Pretul poate creste oricand

TIMISOARA. In curand vor fi date in folosinta cele 16 statii de incarcare a masinilor electrice amplasate de primarie in mai multe zone din Timisoara, in cadrul unui program finantat de Administratia Fondului de Mediu.

CITESTE SI: Dezastru in actele unei licitatii de aproape 2 milioane de euro lansata de Primaria Timisoara. Procedura contestata la CNSC si anulata. Acuzatii grave: Haos in calculele din documentatie si favorizarea unor competitori

Soferii care isi vor incarca autoturismele intr-una dintre aceste statii vor plati un tarif de proximativ 1 leu pe kWh, dupa ce alesii locali au aprobat marti o hotarare de consiliu in acest sens. La aceasta suma se adauga plata parcarii propriu-zise pe locul de alimentare, fie prin SMS, fie cu abonament Timpark.

Tariful pentru servicii de reincarcare a vehiculelor electrice, in suma de 1,0564 lei/ kwh cu TVA cuprinde tariful de 0,8071 lei / kWh lei fara TVA + 10 % care reprezinta costul pentru tranzactionarea produselor, serviciilor de interconectare și comisioanele aferente ( sistem bancar, operatori de telefonie mobile, integrator plăți, administrare platforma software) prin intermediul aplicatiei ”Smart Charge” si cota de TVA 19 %, pentru statiile aflate pe domeniul public al Municipiului Timisoara.
In cazul statiilor de incarcare amplasate in parcarile publice cu plata, tariful pentru serviciul de incarcare a vehiculelor electrice nu include si tariful de parcare„, se arata in hotararea votata de catre Consiliul Local.

Pe de alta parte, tariful va putea fi majorat ori de cate ori este nevoie, conform contractului cu furnizorul de energie electrica.

Investitia pentru montarea statiilor de incarcare a masinilor electrice a fost finantata 90% prin Administratia Fondului de Mediu. Primaria a cheltuit bani pentru cofinantarea investitiei, dar si pentru serviciile de punere in functiune.

Practic, pentru o incarcare, soferii de masini electrice vor plati sume ce pornesc de la 25-30 de lei, in functie de capacitatea bateriei.

Statiile pentru care se va plati alimentarea sunt situate pe bd. I.C. Bratianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piata Iancu Huniade, Acad. Alexandru Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 statii, str. Plauțius Andronescu, str. Astrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Sagului.

Statiile de reincarcare au fost anuntate inca din ianuarie 2019, cand Consiliul Local a aprobat solicitarea de finantare, un studiu de fezabilitate intocmit de Aquatim si donat primariei, dar si punerea la dispozitie a terenurilor aferente celor 16 amplasamente.

La Timisoara au fost inregistrate 2791 de masini electrice, din care 677 sunt actionate full electric si 2114 hibrid.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nici o problema. Doar vor primi toți numere verzi. Dumnezeu îi va răsplăti pentru că vor salva planeta de la pieire. Așa cum vor fi salvați de boală grea prin vaccinare.

    • cert e ca pe imbecilii ca tine nu ii mai salveaza nimeni.

      • @XU – zic sa te vaxx importiva incalzirii globale, salveaza planeta

      • xu ma kk pe tine si pe toti care at-i pus botul la masinile electrice ..va e clar ca veti plati mai mult pentru un plin de akku decat un plin de combustibil? vai mama voastra de sarakii

  2. :)). Trebuie sa fii performant sa poti supara atatea factuni de o data. 0.5% Spritz-Fritz-Cola.

  3. E corect. AFM a a platit o parte din costurile statiilor, dar nu va subventiona curentul, si nici primaria n-ar trebui sa o faca. Multe masini electrice au nevoie de circa 18 kWh pentru 100 de kilometri; asta se traduce intr-un cost de 18 lei. La cat au ajuns benzina si motorina ar trebui masini care merg cu 2 litri la suta ca sa se poata compara. Iar daca pretul curentului creste, creste si costul la statie.

  4. Masinile electrice nu au abonament Timpark gratuit?

  5. In general proprietarii de masini electrice sunt mai saraci si nu si-au putut permite o vechitura pe benzina sau diesel. Acum vine si lovitura asta, trebuie sa plateasca curentul! Cica s-ar putea sa coste pana la 60 lei un plin, cat 7-8 litri de benzina.

    • Bine ca prostia nu doare…

  6. Imi doresc si eu o masina electrica dar nu-mi permit. In concluzie, sunt masini pt. oameni cu bani peste medie. Nu-i nici un bai ca trebuie sa plateasca putin. Tot se merita. Daca esti la hidro electrica cu abonamentul de curent si-ti incarci masina acasa, vine 65 bani kwh.
    Ar mai trebui statul sa mai reduca macar la 1/2 subventia la cumpararea lor. Oricum se cauta deci nu are rost. Nu are rost nici ca statul sa subventioneze China, D, FR, TR si alte state unde se fabrica astea, ca in RO nu se fabrica.

  7. Sa plateasca maimutele cu buletin verde🤣

  8. Doamne ajuta sa plateasca ca nu vreau sa-i tin pe banul meu pe progresisti…