Banalele rosii au ajuns in topul celor mai consumate alimente, fiind cultivate si gatite in aproape toate colturile lumii, insa putini oameni cunosc detaliile surprinzatoare care stau la baza succesului de care se bucura aceasta leguma.
1. In primul rand trebuie facuta o precizare esentiala: din punct de vedere botanic, rosiile sunt fructe, insa in 1893, Curtea Suprema din Statele Unite a decis ca acestea pot fi denumite si “legume”.
2. Cina este cel mai mare producator de rosii, asta desi chinezii nu obisnuiesc sa le consume. China exporta marea majoritate a recoltelor de rosii. Al doilea mare producator de rosii este SUA.
3. Rosiile sunt originare din Anzi, fiind cultivate pentru prima data de azteci si incasi, in anii 700 I.H. Cu toate acestea, multi oameni au ajuns sa creada ca ele provin din Italia, tara care a transformat prepararea rosiilor intr-o adevarata traditie.
4. Primele tipuri de rosii nu au avut culoarea rosie. Ele erau mici si de culoare galbena, ceea ce explica numele italian pe care l-au primit cand au fost aduse in Europa (n.r. pomi d’oro).
5. Rosiile nu trebuie pastrate in frigider. Aerul rece impiedica rosiile sa se coaca si le altereaza textura. Pentru a-si pastra gustul, rosiile trebuiesc pastrate la temperatura camerei
Continuarea pe medlive.hotnews.ro