TIMISOARA. Este de peste un secol in picioare, a suferit diferite interventii de consolidare de-a lungul anilor si la inceputuri a deservit intreaga Timisoara.
CITESTE SI: Sa vina iarna, sa ninga din belsug. Drumurile din judetul Timis vor fi curatate de zapada si polei
1 Decembrie este ziua in cate Timisoara isi imbogateste zestrea de obiective turistice care pot fi vizitate, in perspectiva anului 2021. In prima zi a lunii cadourilor, Hidrocentrala de pe Bega isi va deschide portile pentru vizitatori, de Ziua Nationala fiind programata insa doar ceremonia pentru deschiderea oficiala.
Timisorenii care vor dori sa viziteze acest obiectiv o vor putea face incepand din 10 decembrie, in fiecare duminica, cu incepere de la ora 10.00.
Nodul Hidro, cum este acesta cunoscut in peisajul banatean, este un obiectiv cu totul deosebit atat prin arhitectura, cat si ca realizare tehnica. Este singura hidrocentrala aflata in functiune, in Europa, cu o vechime de 107 ani.
Unii cercetatori considera ca ansamblul „Turbinelor” reprezinta cea mai valoroasa opera de arhitectura industriala in stilul anilor 1900 realizata la Timisoara. Edificiul, purtand semnatura celebrului arhitect sef al Timisoarei de la inceput de secol XX, Laszlo Szekely, este construit in stil Wiener Sezession, interesant decorat cu figuri stilizate si abstracte de inspiraţie acvatica. Turnul, asemanator unui donjon medieval, destinat spatiilor administrative, poarta pe faţada stema orasului. La baza acestuia se afla un balcon, iar pe fatada dinspre aval ferestrele sunt in forma de arc. Deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei exista o pasarela din lemn cu decoratii. Hidrocentrala poarta semnatura celebrului arhitect sef al Timisoarei de la inceput de secol XX, Laszlo Szekely.
In interior, vizitatorul observa imediat mozaicul si alte elemente decorative prezente si in celelalte cladiri industriale proiectate de Szekely in aceeasi perioada – Uzina de Apa a orasului (1914) si Statia de Epurare (1912) din Timisoara, ambele mentinute de Aquatim in stare de conservare si deschise publicului cu ocazii speciale.
Constructia acesteia a inceput in 1909 si a fost pusa in funcţiune la data de 3 mai 1910, ajungând sa produca 89% din consumul de energie electrica al Capitalei Banatului. Emil Szilard, inginerul sef al orasului de la aceea vreme, a construit prima hidrocentrala de tip baraj, cu turbine pe ax orizontal (mai exista una similara la castelul Peles, dar aceea era pe ax vertical) ridicata pe teritoriul actual al României. Hidrocentrala timisoreana este una dintre primele hidrocentrale construite in Europa si singura de pe continent aflata inca in functiune, dupa cei 107 ani de la inaugurare.
CITESTE SI: Meci important pe terenul Fagarasului. Handbalistii de la SCM Poli Timisoara pot ramane in zona podiumului
Cu acesta constructie de pe albia regularizata a Begai s-au rezolvat doua chestiuni esentiale: eliminarea igrasiei din subsoluri si prevenirea inundatiilor din cartierul Fabric. In perioada Primului Razboi Mondial, Timisoara a resimtit mai putin lipsa aprovizionarii cu carbuni, datorita furnizarii energiei electrice de catre hidrocentrala de pe Bega.
Lucrari de reparatii facute de-a lungul anilor
Uzina a fost echipata cu trei turbine marca Ganz Danubius, care au fost fabricate la Budapesta. Pentru realizarea hidrocentralei, municipalitatea a rascumparat drepturile de folosinta a apei de la unii detinatori privati (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohaszka, Gyürky si Gold), a intrat în posesia vechiului depozit de lemne si a facut alte cateva exproprieri mai mici. Primaria a obtinut avizul favorabil al ministrului Agriculturii de la Budapesta pentru promovarea proiectului. Grupul Ganz, care a executat turbinele, avea deja experienta multor centrale electrice construite in lume, dintre care cea mai mare a fost hidrocentrala Tivoli, care furniza energie electrica pentru capitala Italiei. De-a lungul timpului au fost necesare doar cateva lucrari de reparatii de intretinere tehnica.
In 1930 a fost prima reparatie, iar in 1954 a fost inlocuit tabloul electric de comanda de fabricație germana cu aparatura sovietica. Pe parcursul anilor sala masinilor a fost renovata, iar cladirea care adaposteste mecanismele de actionare a stavilarelor a fost restaurata dupa modelul original.
Amplele lucrari de consolidare de dupa Revolutie, prin injectii de beton, fac ca, in prezent, cladirea construita initial pe roca si namol intarit sa stea practic pe o perna de beton, eliminandu-se pericolului daramarii cladirii cauzate de infiltrarile de apa.
Pareri
Dragilor, daca nu intelegeti semnificatia unor cifre, nu faceti uz de ele. O putere instalata de 4,132 GW este ceva colosal, reprezinta o putere mai mare decat 5 grupuri similare celor de la Cernavoda, adica 90% din necesarul de consum al Romaniei in 2017.
Un baiat de 19 ani a fost omor pe o trecere de pietoni din Recas, informativa si publicati ceva, nu lasati sa se musamalizeze, sau sa trece totul rapid fara sa se faca masuri, in ultimele luni e al doilea caz de genul, de asemenea, nu de mult o fetita a fost omorata pe aceasi trecere.
Debranșați-vă de la Colterm, treceți pe central proprie!