‘E un fel de pacaleala cam de zona interlopa. O sa ajungem de rasul Europei’. Directia de Cultura si Patrimoniu Timis si Ordinul Arhitectilor, despre lucrarile la trotuarele de tip sotron din Timisoara

TIMISOARA. O noua actiune pentru oprirea santierului la troturarele de tip sotron din Timisoara. Dupa ce, pe rand, atat Ordinul Arhitectilor, cat si Directia de Cultura si Patrimoniu au solicitat sistarea lucrarilor, de data aceasta cele doua institutii fac front comun si atrag, din nou, atentia ca intreaga ‘dezvoltare in forta’ se desfasoara ilegal.

CITESTE SI: ‘E design de baie de hotel. Spatiul public nu trebuie gestionat de oameni cu pestele pe televizor’. Seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis despre trotuarele sotron de la Timisoara

„Am informat Ministerul Culturii, Prefectura, Inspectoratul de Stat in Constructii, Ministerul Dezvoltarii. Am facut tot ce se putea din punct de vedere legat si, cu toate acestea, Primaria Timisoata continua aceste lucrari, ignorand toate avertismentele, inclusiv plangerea penala pe care am facut-o. E greu de inteles cum am ajuns in situatia in care o autoritate publica alege sa nu respecte legi. Eu nu stiam ca respectarea legii e optionala. Exista oameni care, cand li se pare ca nu au ce sa pateasca, aleg sa n-o respecte”, spune Sorin Predescu, seful Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis.

Acesta spuna ca totul Primaria se prevaleaza de un prim aviz pe care Directia de Cultura si Patrimoniu l-a emis, insa care, in contextul actual, nu ar mai fi valabil.

„S-a venit cu o hartie in care spuneau (n.r. Primaria Timisoara) ca vor sa faca reparatii cam pe toate strazile din zona protejata sau de protectie a monumentelor. Noi am cerut clarificari, pentru ca nu explica modul in care se vor face interventiile. Dupa mai multe incercari din partea noastra de a-i face sa detalieze, ei au venit cu un proiect de reparatii strazi. Era vorba efectiv despre reparatii. Atunci cand am emis avizul, am pus conditii, conditii pe care Primaria nu le-a mai respectat. Noi am cerut ca ei sa revina la o faza ulterioara, de proiect tehnic.. Avizul despre care vorbim si care este invocat este pentru lucrari de reparatii si intretinere a strazilor, trotuarelor si pasajelor din Timisoara. S-a emis avizul, cu conditii care trebuiau stinse la faza de proiectare. Ele sunau standard, avem un set intreg pe care trebuiau sa le stinga odata cu prezentarea unui proiect, acolo unde nu erau lucrari de reparatii”, a precizat Sorin Predescu.

Lucrarile au inceput inca din luna august a anului 2019, moment din care Directia de Cultura si Patrimoniu Timis, dar si Ordinul Arhitectilor Filiala Timis, au inceput sa ceara lamuriri din partea Primariei. Intrucat acestea nu au venit, in luna martie, Directia de Cultura si Patrimoniu a formulat o plangere penala impotriva municipalitatii.

„Exista doua situatii: ori lucrarile se desfasoara fara autorizatie de constructie, ori se desfasoara fara un aviz al nostru, in cazul in care exista o autorizatie de constructie. In cazul in care exista o autorizatie de constructie, avizul pe care l-am dat noi ar face parte integranta din ea. Ambele situatii constituie o infractiune, conform Legii 50, articolul 3, aliniatul 1. Rolul nostru este de a face sa se respecte legalitatea in zona de patrimoniu. Am facut plangere penala in 26 martie 2020. Pana la acel moment nu s-a inregistrat nicio documentatie in sensul avizului emis”, a adaugat Predescu.

La randul lor, si arhitectii din Timis au atras atentia in repetate randuri ca lucrarea nu respecta normele in vigoare in zonele protejate sau de protectie a monumentelor istorice. Acestia spun ca placile cu care sunt pavate trotuarele din interiorul Inelului 1 de circulatie nu sunt conforme cu niciun regulament in vigoare, iar mentinerea lor ne va face de ras in intreaga Europa.

„O sa ajungem de rasul Europei cu trotuarele astea. E rolul nostru de a incerca sa protejam acest lucru si sa consiliem. Din pacate, rand pe rand, suntem acuzati de niste lucruri neadevarate. Eu cred ca ar trebui, cu atat mai mult, sa fim o voce comuna. Daca si acum administrativul ignora, eu cred ca e un semnal mare de alarma, pentru ca ar trebui sa plece urechea la public si mai ales la specialistii de a caror parere trebuie sa tina cont. Nu pot fi lasate asa, nu se potrivesc conform niciunui regulament. O sa fim Capitala Culturala si o sa ajungem de rasul lumii”, spune Dragomir Dragan, presedintele OAR Filiala Timis.

Urmatorul pas va fi intocmirea unui document comun pentru a impiedica continuarea lucrarilor la trotuare, mai ales in conditiile in care astfel de amenajari ar putea sa apara pe 173 de strazi din zona centrala.

„Noi nu stim nici macar unde va face lucrari. Nu stim nimic, nu stim nici macar pe ce strazi se va interveni. Cam asta e nivelul de transparenta. Poate ne trezim langa Sinagoga din Fabric. Nu exista nici macar un plan al strazilor pe care se va interveni. In avizul initial era o lista foarte mare de strazi, pentru ca au cerut tot ce inseamna zona protejata. Nu poti folosi acel aviz pentru a schimba configuratia, finisajul si modul in care strazile sunt construite. E un fel de pacaleala cam de zona interlopa. Sunt 173 de strazi, nu stiu daca are materiale pentru toate, pe care ar putea interveni in zona protejata si, sigur, restul orasului poate fi la fel de pixelata. Erau toate strazi din zona istorica, pentru reparatii”, a mai spus seful Directiei de Cultura si Patrimoniu.

Reprezentantii Directiei de Cultura si cei ai OAR spun ca, in cazul in care justitia le va da dreptate, isi doresc chiar scoaterea pavajului de pe trotuarele de tip sotron din centrul orasului si refacerea lor in ton cu monumentele din zona.

„Lucrarea e gata odata cu receptia. Legea spune ca exista o varianta de intare in legalitate, care poate insemna inclusiv reversarea actiunii. Eu cred ca aceste dale pot fi puse si in alta parte si in locul lor poate fi pus un alt tip de pavaj. Sunt niste placi de beton care sunt asezate pe nisip. Nu e nici pierdere de material…trebuie sa vedem in ce masura isi vine in fire si Primaria”, a precizat Sorin Predescu.

In tot acest timp, reprezentantii Primariei merg mai departe cu lucrarile de pavare a trotuarelor in zona centrala si spun ca nu se vor opri, intrucat toate interventiile facute sunt legale.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se potoleste lumea. Imi aduc aminte de Piata Liberatatii aka Piata Rosie aka … Nu imi place de Robu, dar mameluci ca astia fac ca feedback-ul negativ adevarat sa nu se mai vada de toate prostille lor.

  2. O să ne facem de râsul Europei 🤣🤣🤣🤣
    Să nu ai alta comparație decât cu lumea interlopă al trotuarelor rentabilitate îți dai seama imediat de valoarea morală, intelectuală și profesională al acestor arhitecți care au diplome cu lucrări intitulate;
    Bloc cu patru etaje sau incubatoare umane obținute pe timpul lui nea Ceașcă.
    Să vii sa ne spui ca ne vom face de rușine cand astăzi Timișoara arată ca un oraș din Somalia datorită delăsării si nepăsării așa zisilor arhitecti timp de 30 de ani trebuie să dispui de o mare doză de nesimțire.
    Eu ii rog pe acești așa ziși arhitecți să viziteze Graz, Salzburg, Augsburg, Regensburg sau Karlsruhe şi să vadă cum se îmbină modernul cu clasicul.
    Noi ne-am saturat de lupte personale între primar și toate cozile de topor cu titluri pompoase care au sabotat toate proiectele de 5, 6 ani în detrimentul locuitorilor acestui oraș.

  3. Domnul de la D Cultura ce a avut de zis cand se construiau si inca se construiesc palatele tiganesti?!
    Sau astea se incadreaza in arhitectura zonei protejate?!
    Cat sunteti de ipocriti !!

  4. TNL-isti pupincuristi ROBU nu respecta LEGEA. Indiferent daca place sau nu cuiva trotuarul asta. Asa a facut si poarta de la intrarea in oras si a MURIT un om. Hai sictir nevertebratelor!

    p.s. TSD-istilor sunteti la fel numai ca pupati alt cur.

    • Dacă la fel a făcut și cu poarta de intrare de pe Lugojului, atunci de ce arhitecții nu s-au sesizat???

  5. exact acelasi tortuar (material si 3 culori in aceasi nota) este si in Bucuresti pe bulevardul Decebal de vreo 1 an; acelasi material, model diferit cu aceasi coloristica si pe bulevardul Tomis din Constanta de mai mult timp. Acolo vad ca nu s-a intmplat nimic negativ si oamenii nu au fost scandalizati. Dar cand nu calatoresti, nu te informezi si nu esti deschis la lucruri noi… ramai mic si limitat

  6. Esența democrației este libertatea de exprimare cu respectarea demnității oamenilor și legilor în vigoare. Nimic în comun cu mentalitatea de tip legionar sau dictatorial care după cum se vede din satelit funționează la parametrii proiectați; deși inteligent în aparență te ține captiv întro imagine virtuală de pseudo societate liberă în care individul semidoct are dreptul să spună oricui ce poftește sau să tacă, explicit sau prin subînțeles.
    Referitor la politica locală, această țurcă dâmbovițeană exportată peste Carpați, se datorează aceleași mentalități care prin gest reflex de autoapărare estompează din fașă orice manifestări normale și democratice.

  7. Corpul asta al arhitectilor a ramas nereformat , oamenii de acolo sunt retrograzi si melancolici , se fac auziti doar prin comentarii ridicole si aprecieri fara valoare … am baltit suficient intr-o mocirla primordiala de oras , este timpul sa il invioram !!! Dragutilor iesiti in lume si invatati cum se imbina epocile dpdv arhitectural

  8. @DeDiego
    Faci mari confuzii. Nu cred ca blocurile comuniste construite in anii 1970-1985 sunt opera arhitectilor care astazi ii critica „gusturile” primmarelui. Gandeste si tu putin. Ca sa ajungi arhitect, sef de proiect trebuia si atunci sa ai vreo 30-35 de ani. Mai adauga 35-50 de ani si vei constata, usor, doar daca ai mintea cat o gaina ca azi ar trebui sa fie la pensie sau oale si ulcele. Ca arata asa prost orasul- blocurile alea cenusii ale comunismului- un „merit” deosebit il are si primarul de azi, adica Robu, dar si predecesorul sau. Daca ai fi ceva mai fost dupa 1990 ( poate esti prea tanar) in Polonia, Ungaria dar mai ales in Slovacia ai fi vazut blocuri si mai gri decat in Romania. Daca te vei duce astazi vei vedea ce frumoase sunt orasele. Crezi ca au bagat buldozarele in blocuri? Nu! De la inceput au atras fonduri europene ( au intrat in UE si mai repede) si au facut reabilitarea termica a vechiturilor si si-au facut autostrazi. Primarul nostru vrea sa „scoata ochii” adica sa se laude (ca-i un mare laudaros) pentru ca Timisoara este Capitala Cultuala Europeana. Ce kakat vom castiga noi din asta inafara de faptul ca se renoveaza centrul unde se baga milioane de euro, ca numai bordurile cat or fi costat, iar blocurile de la 1 km de centru raman tot asa. Unde mai punem ca majoritatea cladirilor din centru sunt in mana uno straini ( in special italieni) sau smecheri imbogatiti dupa revolutie (cunoscatori ai cartilor funciare, judecatori, avocati care in plus i-au „stimulat” si pe tigani sa cumpere casele evreilor si nemtilor „gasiti” prin Argentina sau Bolivia), care ar fi trebuit sa-si renoveze cladirile pe banii lor. Dar, hai s-o lasam in pace ca tot nu pricepi…

    • Aceleași comentare le citești în orice domeniu scrise de filozofi cu mintea rară ca pădurea Lighetului și cu complexe de superioritatea tipic românească.
      Am mai spus de mai multe ori și mă voi repeta și de această dată. Nu sunt fan PNL deci nici al lui Robu sau al altui partid ori individ. Chiar nu trebuie să ai studii academice să vezi că în acest oraș se sabotează orice proiect benefic pentru locuitorii plătitori de taxe si impozite.
      Iar acum înapoi la tine filozof de doi lei blocurile comuniste au fost construite până în anii 90 și au fost proiectate de catre arhitecți care lucrează bine mersi și astăzi.
      Despre cum arată astăzi Europa de est și despre vârsta mea nu cred că ar trebui să le amesteci din două motive, ca vârsta cred că suntem cel puțin de vârstă apropiată, iar despre orașele de care tu vorbești arată atât de bine astăzi din simplul motiv că acolo chiar sunt arhitecți. Tu ai văzut cum arată BLOCURILE COMUNISTE RENOVATE ?? Tu ai văzut cum arată BLOCURILE MANSARDATE ?? Tu ai văzut cum arată STRĂZILE DIN CARTIERELE NOI ???
      Toate aceste monstruozități sunt proiectate de catre arhitecți printre care sunt și contestatari al trotuarelor renovate de primărie, arhitecți care în orașele pe care tu le amintești erau cel mult muncitori necalificați la butonieră.
      Eu sunt refugiat de 33 de ani în vest și datorită serviciului pe care l-am avut până am ieșit la pensie am locuit efectiv în fiecare țară din Europa cel puțin șase luni din cauza asta mă abțin să intru în contradicție cu filozofi de doi lei care cunosc lumea din Atlas.
      Si mai ceva inteligentule cu complexe de critic de artă 😎 dacă chiar vrei să vezi de ce este în stare clica asta de ,,haritecț” megi si vezi ce au făcut firmele de casă al acestui păcălici de la consiliul județean Timiș când au dat jos tencuiala de pe zidurile de la viaductele Bastion unde au distrus iremediabil zidaria la care această coadă de topor de la cultură nu a avut nici o reactie și nici ordinul ,, haritecțlor” care de atâta cultură asociază pavajele cu lumea interlopă. Dar hai so lăsăm baltă pentru că oricum cu mintea aia rară ca pădurea Lighetului pe care o ai nu vei pricepe nimic.

    • Solo ai o viziune ingusta estompata de negura marxisto-comunista, referitor la nenumăratele instituții avide de hârtii cu diverse ștampile, putem observa cum au acționat de 30 de ani incoace (palatele țigănești sunt soar un ex) cu atitudine ostilă omului de bună credință) si fără a veni cu soluții. Ne-ati încetinit destul! #DEBIROCRATIZARE #ATITUDINEPRO #MERITOCRATIE

  9. Deduc o problema cu mafia imobiliara din Tm , este un alt subiect. In 30 de ani , daca am fi avut arhitecti indrazneti si nu proiectanti de macarale si blocuri gri cum spui tu ar fi aratat altfel orasul … parerea mea ca sunt continuatori si nu infaptuitori de proiecte anoste si plictisitoare …niste oameni care au proiectele lor personale valoroase pentru mediul privat si anoste liniare pentru cel public asa cat sa nu atraga atentia unor critici

  10. 1. Primaria nu respecta legea. Cred ca este bine explicat. Ei se bazeaza pe procedura de reparatie..ceea ce nu se aplica in cazul de fata (reparatie inseamna sa repari ceva ce exista sau sa refaci pastrand exact aceleasi materiale,geometrie, sp. verde..etc
    2. Pavajul nu se potriveste deloc cu Zona Monument Istoric. Iar cei care vb de combinarea modernului cu cladirile sau zonele istorice, aceasta nu se face cu niste dale de ciment vopsite.
    3. Pt. cei care vb. de ipocrizia noastra, sau delasare va spun ca eu sunt tanar arhitect (35 ani )si in cei 12 ani de cand practic pot sa va spun ca in general dupa faza prea bine cunoscuta de ‘la rosu’ clientii tind sa devieze de la proiect si isi finiseaza fiecare dupa propria pricepere. Ca atare ceea ce vedeti in jurul vostru este reflexia artistica a veciniilor vostri.
    4. Daca tot o sa gargariseasca aparatorii Stimabilului Primar le aduc aminte sa se uite inca odata la prima interventie ‘artistica’ de amploare a primarului asupra Facultatii de Electrotehnica si Telecomunicatii…si sa judece capacitatea artistica a acestuia
    5. Va rog pe cei care doriti sa va informati sa incercati sa intelegeti in profunzime de ce se ajunge in anumite situatii parcurgand firul logic ca proces..de la concept->autorizatie de construire -> executie -> receptie.
    Acestea fiind spuse exista si speranta odata cu consolidarea legilor si cu noua generatie de varsta mea care abordeaza situatia complet diferit..evident nu in majoritate dar in nr. subsantial mai mare.

    • Am doar trei întrebări la care vă rog să-mi răspundeți.
      1 Dacă aceste ,,dale de beton vopsit” nu se potrivesc cu arhitectura din centru, dalele de beton de pe timpul comuniștilor din Piața Victoriei se potrivesc cu arhitectura clădirilor din jur ??
      2 Dacă s-ar fi procedat după asa zisa lege pe care o interpretează fiecare cum vrea, cam cât ar fi durat obținerea tuturor avizelor când se știe foarte bine răfuielile personale pe care le are Predescu cu primarul ??
      3 Noi știm că primăria are un arhitect șef al orașului de la care sigur a fost nevoie de un aviz,,, chiar nu are nici o valoare acel aviz ??
      Cu tot respectul dar cum am mai spus de multe ori, aici nu interesează pe nimeni subiectul în sine.
      Aici este vorba de conflicte personale în dauna locuitorilor timișoreni și altceva nimic.
      Si eu cunosc arhitecți de mare valoare morală și profesională, dar cu siguranta nu se află printre acești sabotori care fac din Timișoara un câmp de luptă pentru interesele unor grupuri de politicieni infractori.

      • @DeDiego

        1) Dupa cum observati nu prea sunt placute in contextul respectiv. Context in care s-a intervenit si in randul cladiriilor. Dar sa nu comparam situatii diferite, inainte si dupa 89′
        2) Ar fi durat mai mult. Momentan noi ca si corp de arhitecti gasim in interventiile publice cea mai buna solutie sa fie concursul la care un juriu bine ales poate fi completat si de o parere a cetateniilor prin expozitia de proiecte.
        Dar revenind, acest domn profesor profesor Robu a avut o revelatie cand a descoperit procedura de REPARARE ceea ce dupa definitie nu inseamna a modifica geometria, materialul, etc… Aceasta procedura este mai simpla prin avizele si proiectarile mai subtiri sau in anumite cazuri inexistente.
        3) Nu stiu daca la procedura folosita este nevoie de opinia Arhitectului sef, iar daca chiar a fost nevoie practic l-a mintit. Pt ca sa dus la el si ia zis ca repara trotuarele ceea ce in fapt vedem cu totii ca le schimba.

        Este adevarat ca sunt conflicte de interese si foarte multe comentarii foarte paralele cu subiectul. In general din ce vad lumea nu intelege deloc care este rolul unui arhitect si cel mai important nu intelege ca de la Autorizatia de Cosntruire pana la Receptie…in 95% din cazuri din cauza legislatiei subtiri din trecut beneficiarul devia de la proiect si o intabula fara probleme…se mai poate si azi..dar cu probleme. Daca stati si va ganditi cand bati palma si autorizezi un lucru si apoi faci altceva ce inseamna acest lucru? …Ca atare atata timp cat va stiti (ma refer la cititor in general) ca ati facut asa ceva sa nu va mire ca in fruntea orasului avem acelasi comportament. Ar trebuie sa cautam sa promovam in fruntea orasului un personaj creativ+integru… si bineinteles sa producem si noi schimbare ca indivizi prin propriul exempu.

  11. Eu cand aud de „ordinul arhitectilor” imi vine sa vomit… Sincer iau o caruta de bani si nu fac mai nimic, decat sa dea din gura…nu isi asuma greseli, nu isi asuma nimic…cea mai usoara si banoasa meserie ii romania ii cea de arhitect…stiu sa faca compromisuri si gasesc tot felul de chichite ca sa fenteze legislatia din contructii (mai ales in zona marilor dezvoltatori imobiliari)

  12. @Adrian
    Eu cred ca esti cam tanar. In anii 1985-1990 nu erau incurajate „proprietatile personale”, asa ca s-a construit putin si multe au ramas in faza de constructie. Au urmat 10 ani de groaza ( de au ruginit macaralele ssi se rasturnau) pana cand s-au terminat vechile constructii. Abia dupa 2000 au inceput constructiile „din era ta”. Eu nu sunt nici arhitect, nici constructor, dar imi pare rau ca asa cum erau blocurile comuniste se puteau reabilita, si nu cu foarte multi bani, mai ales ca in ultimii ani se puteau obtine de la UE. Cu 100 de blocuri reabilitate in 4 ani, cand in Timisoara sunt cateva mii iti dai seama ca vor fi reabilitae (vorba vine) cand o sa-si termine garantia . Din nastere erau niste cutii formate din placi de beton sudate la colturi si imbinate prin turnare de beton intre ele. Unele nu au avut facuta nici macar izolarea fierului beton. Iti dai seama ce face rugina acolo 50 de ani? Dar 100 de ani? Ca cei 50 de ani au trecut! Din fierul 20-27 mm ramane jumatate. Intr-o buna zi au sa pice.

  13. estraordinar estraordinar ………

  14. DrDiego,
    Mai ardelene sa stii tu de la mine ca liget in limba maghiara este tot padure, e drept ca una mai mica, cam cum este mintea ta in comparatie cu a unui om normal. Ai tu ce ai cu arhitectii. Eu ti-am explicat cum se puteau reabilita blocurile comuniste pe care tu zici ca tot arhitectii astia de azi le-au proiectat. Ei, uite sa-ti mai spun ceva. Toate blocurile se faceau dupa un sablon, iar pe Strada Paris era IPROTIM ( un institut de proiectari, de fapt de copiat proiecte existente), unde se scoteau pe sapirograf desenele tehnice pentru dirigintii de santier. Despre arhitecti, sa-ti mai spun ceva, ca nu stii. Pana in 1973 nu a existat facultate de arhitectura in Timisoara. De fapt pot spune ca pana in 1995. Intre 1973-1979 se scolarizau, la Timisoara, un fel de subingineri carora le zicea conductori arhitecti. Apoi s-a desfiintat specializarea respectiva din cadrul Facultatii de Constructii. Adica erau diriginti de santier. Daca nu cunosti Timisoara, pentru ca nu esti timisorean, nu te kaka pe tine ca pute. In schimb te dai mare atoatestiutor, desi te lauzi ca te-ai plimbat prin lume 33 de ani. Pai de aia nu le stii. Eu am avut intotdeauna o parere buna despre ardeleni. De, ce sa faci! Mai sunt si exceptii!!!!

    • Inteligentule pădurea Lighedului se află la Pădureni la câteva minute de Timișoara și acum chiar cred că este mai deasă decat creierul tau de vrabie!
      Anveloparea blocurilor ceaușiste și mansardarea lor sunt realizate după proiecte ale arhitecților nu al dirigintilor de șantier. Să nu mai vorbim despre intervenția la balcoane unde a fost nevoie tot de proiect semnat de un arhitect !
      Dacă nu am avut facultate de arhitectură unde au făcut acești arhitecți din așa zis ordin al arhitecților facultatea ?
      După cum am mai spus, eu cunosc arhitecți de o mare valoare morală și profesională și nu vreau să-i bag în aceiași oala cu niște cozi de topor care fac jocurile politice ale te miri ce clan Sârbu, sau al altui psd-ist, cu scopul de a ține acest oraș pe loc.
      Așa că te rog să nu te mai bagi în seamă aici ca un supozitor sau chiloții tanga și să tot jignesti că chiar nu impresionezi pe nimeni decât în cel mai fericit caz pe șeful tău Witz Fritz 😎

  15. Mai ardelene, DrDiego
    In Romania era un singur Institut de Arhitectura, Ion Mincu, care exista si astazi. In Timisoara era un liceu de constructii Ion Mincu, in cladirea caruia se afla acum Liceul Nicolaus Lenau. Poate cu aia vrei tu sa te razboiesti.

  16. @DeDiego,
    Vezi cat de prost esti documentat. Esti un adept de-al lui Robu, cam prostovan. Padureni s-a numit LIGHED pana in 1964 cand a avut loc reforma administrativa (ultima). Atunci au disparut regiunile si raioanele si au aparut judetele. In turca Lighed=Padure, in maghiara liget=padurice. De unde se vede ca turcii si ungurii sunt „neamuri” si de unde vine si numele dat in romaneste Padureni.