Echilibru intre siguranta studentilor si calitatea educatiei. Deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Luni, 27 septembrie 2021, la ora 10:30, in curtea din fata Facultatii de Mecanica, va avea loc deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timisoara, un nou an plin de provocari, in care conducerea UPT e constienta ca trebuie sa asigure un echilibru intre siguranta studentilor si a cadrelor didactice, pe de o parte, si calitatea educatiei, pe de alta parte. Locul ales pentru deschiderea anului de invatamant este unul cu o mare incarcatura simbolica, un corp al Facultatii de Mecanica fiind primul pavilion construit pentru scoala Politehnica timisoreana, inaugurat in anul 1923 de Regele Ferdinand I care, cu aceasta ocazie, a rostit celebra fraza care a devenit motto-ul institutiei: „Nu zidurile fac o scoala, ci spiritul ce domneste intr-insa”.

Ultimul an si jumatate de scoala online a fost caracterizat de numeroase provocari generate in mediul academic de pandemia Covid-19. Una dintre cele mai importante este aceea ca universitatea trebuie in permanenta sa se adapteze schimbarilor din societate si sa raspunda nevoilor studentilor, astfel incat sa le asigure egalitatea de sanse si o educatie de calitate. in acest context general si pentru a veni in sprijinul studentilor care poate nu dispun de resursele necesare pentru achizitionarea unor calculatoare performante, capabile sa faca fata tuturor cerintelor, Universitatea Politehnica Timisoara a obtinut finantarea pentru achizitionarea unui numar de 600 de laptop-uri performante (in valoare de 750 de euro fiecare), in baza proiectului cu titlul „Facilitarea accesului studentilor UPT la educatia digitala –EduUPT”, prin programul Programul Operaţional Competitivitate- axa prioritara 2. Grupul tinta al proiectului este reprezentat de studentii care beneficiaza de bursa sociala, de la toate facultatile Universitatii Politehnica Timisoara. Astfel, incepand cu anul universitar 2021 – 2022, studentii Universitatii Politehnica Timisoara, inclusiv cei admisi in anul I, vor beneficia, in mod gratuit, de laptopuri performante care sa le asigure accesul la activitatile educationale din mediul online.

Universitatea Politehnica Timisoara a fost printre primele institutii de invatamant superior care s-a adaptat cu succes la realitatile impuse de pandemie. Ultimul an a insemnat pentru actorii din scoli si universitati reorganizarea „din mers” a modalitatii de functionare, a uneltelor si resurselor educationale, a tehnicilor de pedagogie si, nu in ultimul rand, a interactiunii dintre cadre didactice, studenti si colegi.

Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, recunoaste ca trecerea la invatamantul online a insemnat o schimbare de paradigma in invatamant: „Pana la urma, cred ca trebuie sa luam si partea buna a lucrurilor, in sensul ca ne-am adaptat. Pentru noi, la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost mai usor, pentru ca am avut un sistem destul de bine pus la punct, ma refer la Centrul de e-Learning si Campusul Virtual, care au derulat activitati online si inainte de pandemie. Cadrele didactice care nu au predat in sistemul de invatamant la distanta au fost nevoite doar sa-si adapteze cursurile la o platforma deja existenta, nu a trebuit sa dezvoltam un sistem de la zero. Din acest punct de vedere, a insemnat foarte mult faptul ca profesorii au avut la dispozitie instrumentele software necesare. Ne-am extins foarte mult pe aceasta zona. Am inceput sa dam tot mai multe, iar in final toate examenele in sistemul online. Singurul incovenient ramane zona de aplicatii, in unele cazuri, acolo unde exista instalatii mai complexe, pentru care a fost mai greu sa se filmeze lucrarea de laborator”.

Pe perioada vacantei au fost demarate lucrari ample de renovare si reamenajare a spatiilor de studiu, a locurilor de cazare, Politehnica oferind in prezent 5000 de locuri, o valoare care acopera intregul necesar pentru studentii sai. Practic, UPT este printre putinele universitati care asigura locuri de cazare tuturor studentilor sai.

Senatul Universitatii Politehnica Timisoara a aprobat recent o Procedura privind modul de desfasurare a activitatilor didactice pe durata semestrului I al anului universitar 2021-2022. Procedura a fost adoptata tinand seama si de optiunile exprimate de studentii si corpul didactic al Universitatii Politehnica Timisoara, in urma consultarii acestora.

Conform acesteia, in functie de situatia epidemiologica, de infrastructura, de specificul programelor de studiu si de resursa umana, activitatea didactica in semestrul I al anului universitar 2021-2022, cursuri de zi, se va organiza dupa urmatoarele scenarii:

Scenariul 1: Participarea studentilor la activitatile didactice in sistem mixt, astfel:
– anul I licenta – participarea fizica a studentilor la toate activitatile didactice, conform programului de desfasurare a acestora, cu respectarea si aplicarea normelor de protectie;
– anii II-VI licenta – participarea in sistem mixt a studentilor la activitatile didactice, cu realizarea activitatilor de curs in regim online, respectiv a activitatilor aplicative fata in fata, cu respectarea si aplicarea normelor de protectie;
– anii I-II master – participarea in regim online a studentilor la toate activitatile didactice.
Scenariul 2: Participarea tuturor studentilor la activitati didactice online.
Scenariul 1 este scenariul de lucru in cazul in care conditiile legale permit activitati de tip fata in fata, iar scenariul 2 este scenariul de lucru in caz contrar.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Scorul de ieri: S-a ajuns la 7,15 la mie rata de infectare cu COVID la Timisoara: 356 de cazuri noi de coronavirus in Timis, 82 sunt copii