TIMISOARA. Anul 2015 a fost unul incarcat pentru medicii si asistentii care lucreaza pe ambulante, in Timis. Fata de 2014, numarul solicitarilor la care au raspuns a crescut cu 13.000, ajungand la aproape 150.000.
In medie, reprezentantii Serviciului de Ambulanta au avut cate 344 de interventii in fiecare 24 de ore.
Cele mai multe apeluri primite prin numarul de urgenta 112 au fost de la persoanele care acuzau dureri in abdominale, urmate de cazurile de lesin si dureri toracice. Iar timpii de raspuns la interventii au fost sub media prevazuta prin lege.
„In mediul urban s-a ajuns la pacienti, in proportie de peste 93% din cazuri, in 11 minute si 13 secunde, la interventiile de tip Cod Rosu, iar in mediul rural timpul de raspuns la solicitari a fost de 19 minute 58 de secunde. Prin lege este prevazut ca in mediul urban sa se ajunga la acest tip de interventii in maximum 15 minute, in mediul urban, si in 20 de minute, in mediul rural”, a spus Florin Crisan, purtatorul de cuvant al Serviciului de Ambulanta Timis.
Si numarul angajatilor a crescut usor in 2015. 21 de persoane au fost angajate de-a lungul anului, insa nu toate au ramas la Serviciul de Ambulanta. In total, peste 50 de medici, 150 de asistenti medicali si 208 ambulantieri asigura interventiile in cele 14 statii din judetul Timis.
Daca in anul 2015 reprezentantii Serviciului de Ambulanta nu au intampinat dificultati financiare, acelasi lucru il asteapta si pentru anul acesta. Le-a fost alocat un buget de peste 36 de milioane de lei, cu 4 milioane mai mult decat anul trecut.
In curand insa se va innoi parcul auto al serviciului.
„Pentru anul acesta, la nivel national sunt repartizate 300 de masini noi, iar impartit la toate serviciile de ambulanta din tara ar veni 7 masini de fiecare. Nu cred ca vor fi 7, pentru ca de obicei comisia de urgenta analizeaza fiecare serviciu. Nevoile sunt intotdeauna mult mai mari. Cu siguranta vom primi mai mult de 7, probabil 10. Noi am solicitat 8 masini si la Consiliul Judetean Timis, pentru ca in prezent avem 8 masini mai vechi, pe care vrem sa le schimbam”, a declarat Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanta Timis.
In plus, reprezentantii Serviciului de Ambulanta spera ca anul acesta Ministerul Sanatatii sa deblocheze mai multe posturi, pentru a putea face angajari.