Eclipsa de soare astazi. De unde va putea fi vazuta

Luna se va pozitiona, luni, perfect intre Pamant si Soare in 8 aprilie. Vor fi patru minute si jumatate de intuneric efectiv, in timpul zilei. Fenomenul astronomic in integralitatea lui incepe la 13:30 CT si se termina la aproximativ 15:35 ET.

Aceasta eclipsa va fi vizibila intr-o imensa zona a Americii de Nord, incepand de la Oceanul Pacific de Sud, trecand prin nordul Mexicului, centrul si Estul Statelor Unite ale Americii, sud-estul Canadei si terminandu-se in nordul Oceanului Atlantic. Va fi prima eclipsa totala de Soare vizibila din Mexic, dupa eclipsa de Soare din 11 iulie 1991.

Cea mai lunga durata de intuneric a eclipsei va fi de 4 minute si 28 de secunde, in apropiere de oraselul Nazas, din statul Durango, din Mexic. In Statele Unite ale Americii, drumul totalitatii trece direct pe deasupra oraselor Dallas, Cleveland si Buffalo, intre altele.

In Europa, eclipsa va fi partial vizibila in Svalbard (Norvegia), in Islanda, in Irlanda, in sud-vestul Marii Britanii (Anglia, tara Galilor), in nord-vestul Spaniei si Portugaliei, in Azore si in Insulele Canare.

Eclipsa totala de soare se anunta a fi mult mai spectaculoasa decat cea din 2017. Poate fi urmarita pe internet si din Romania.

Eclipsa live poate fi urmarita pe siteul NASA AICI.

Fenomenul astronomic va incepe in Pacific, va traversa Mexicul, apoi va taia Texasul pe o traiectorie spre nord-est, trecand prin 15 state americane. Ulterior, se va indrepta spre Canada si Atlanticul de Nord. Pentru cei care vor sa fie mai aproape de actiune, doua companii aeriene americane organizeaza zboruri in timpul eclipsei. Totodata, NASA va lansa trei rachete de cercetare pentru a studia modul in care este afectata atmosfera superioara a Pamantului, atunci cand lumina soarelui se diminueaza temporar deasupra unei parti a planetei. Altii au ales sa-si uneasca destinele in aceasta zi speciala. in Arkansas si Ohio, aproape 450 de cupluri vor spune „da” in momentul de maxima intensitate.

Urmatoarea eclipsa totala de Soare va fi in 2026 si va fi vizibila deasupra Groenlandei, Islandei si Spaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.