Economia judetului Timis a iesit oficial din criza! Vezi cum si de ce!

Ultimele date statistice publicate pe pagina de internet a Comisiei Nationale de Prognoza releva faptul ca economia judetului Timis a iesit oficial din criza. Analiza gradului de dezvoltare economica (PIB) si evolutia indicatorilor socio-economici au scos in evidenta faptul ca, in ultimii doi ani, doua judete nu au fost atinse deloc de recesiune, iar alte cinci judete au reusit sa iasa din recesiune in 2010. in primul caz este vorba despre Arges, unde produsul intern brut a crescut in cu 3,9% in 2009 si cu 4,6 in 2010, si Cluj, unde PIB a crescut cu 0,5 in 2009 si 1,5 in 2010.

Explicatia acestei cresteri economice intr-o perioada de criza profunda rezida in faptul ca cele doua judete sunt gazdele celor mai importanti exportatori din Romania, respectiv Dacia si Nokia. Celelalte judete care au reusit sa iasa din recesiune in 2010 sunt Timis si Arad, cu cresteri ale PIB-ului de 1,4%, Sibiu (0,8%), Prahova (0,5%) si Brasov (0,4%).
“Problema economica a iesirii din criza este munca. Trebuie sa ne apucam de munca! Aceasta formulare, se stie, nu face bine din punct de vedere electoral, politic si in alte privinte, dar asigura cresterea economica si, prin urmare, iesirea din recesiune”, spunea anul trecut – inainte ca indicatorii sa arate ca Timisul a iesit din criza – profesorul universitar Silviu Cerna, fost membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Ca efect al iesirii din criza, investitorii imobiliari au inceput sa prinda curaj, mizand pe o revenire a pietei in a doua parte a anului. In plus, productia industriala isi continua cresterea determinata de cererea externa. Exporturile au crescut peste asteptari, astfel ca in ianuarie au ajuns sa depaseasca importurile, ceea ce s-a intamplat foarte rar in ultimii 20 de ani. Cresterea exporturilor a fost de 47,8% fata de aceeasi luna din 2010. Tot ca un efect al cresterii economice, somajul in judetul Timis este intr-o continua scadere, ajungand la sfarsitul lunii trecute la 2,36%, respectiv 7842 de someri. In aceeasi perioada a anului trecut, nivelul somajului era de aproape 4%, dupa cum arata statisticile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis.

“Nu pot sa comentez datele Comisiei Nationale de Prognoza, noi ne ocupam de ce s-a intamplat in trecut, nu in viitor. Totusi, dupa parerea mea, cifrele sunt reale, in conditiile in care Timisul este pe locul III in topul exportatorilor, iar activitatea industriala este in crestere. Totusi, Directia de Statistica nu o sa poata anunta acest lucru decat in toamna, cand ne vor parveni valorile PIB-ului din ultimul trimestru al anului trecut si primele trei luni din acest an”, ne-a declarat Sorin Belea, directorul Directiei Regionale de Statistica Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar Timisul CITE firme multinationale are???In apogeul crizei s-a dat afara la greu,si nici acum situatia nu este chiar atit de grozava,majoritatea multinationalelor apelind la agentii de munca temporara…
    Doar Elba ca reduta a economiei autohtone (TOTUSI CU participatie a PHILIPS) mai merge datorita productiei de la Mioveni…
    Daca nu erau multinationalele,dupa mine doar in Timisoara fiind PESTE 11 firme,Timisul avea soarta Moldovei…
    Norocul nostru mai este si ca sintem aproape de VEST,doar 50 de km pina la HU…
    Este lesne de inteles de ce nu investesc strainii in Moldova,din cauza MINUNATEI infrastructuri rutiere…

  2. Datele spun tot. Multumim Opinia