Educatia in Timis: cu pumnul! De 6 ori a fost chemata ambulanta la scoala in al doilea semestru!


TIMISOARA. Violenta in scoala reprezinta unul dintre fenomenele pe care Inspectoratul Scolar Timis doreste sa-l aduca aproape la zero. Eforturile nu sunt, insa, rasplatite. Politia si psihologii scolari au intervenit de zeci ori in scoli.

De sase ori au fost chemate ambulantele la scolile din Timis. De trei ori in luna februarie, de doua ori in martie si o data in aprilie. Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult, cu cat, spun inspectorii scolari, ambulanta a fost solicitata numai in cazurile de violenta fizica in care „se lasa cu batai grave, cu sange, cu capete sparte”. Inspectorii scolari nu au inca datele pe luna mai.

Politia a fost chemata sa intervina la scoala de 18 ori pe parcursul acestui semestru, iar psihologii scolari – de 102 ori. „Trebuie sa specificam faptul ca avem un psiholog la 800 de elevi. Ei nu pot evalua toti elevii si, in interventiile pe care le-au avut, unele au fost de preventie”, explica Ladislau Domolki, inspector scolar de specialitate in cadrul ISJ Timis.

In ceea ce priveste chemarea medicilor la scoala, inspectorii recunosc faptul ca au existat situatii conflictuale, in care elevii s-au batut intre ei si a fost nevoie de ingrijiri medicale. Ce masuri s-au luat? Scadea mediei la purtare in cazul scolarului care este pana in clasa a X-a, cat inseamna invatamant obligatoriu si, in cazul elevilor di anii mari de liceu – exmatricularea sau mutarea disciplinara la alta clasa ori alta unitate de invatamant, in functie de gradul de implicate in incident si gravitatea faptelor.

Sesizari facute la nivelul unitatilor de invatamant, scrise si verbale, in perioada februarie-aprilie, au fost 790. Dintre acestea, doar 10 au ajuns la Inspectoratul Scolar.

Putine ajung la ISJ. De obicei sunt acele situatii care nu sunt rezolvate la nivelul unitatilor de invatamant, pe care le solutionam noi”, ne-a spus Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis. Situatia nu-i bucura deloc pe inspectorii scolari care doresc sa intensifice campaniile antivioneta si sa-i motiveze pe profesori si parinti sa realizeze o mai buna comunicare. „Comunicarea dintre scoala si familie este principalul factor care ar trebui sa contribuie la stoparea fenomenului de violenta in scoala. Acest segment trebuie exploatat”, explica Marin Popescu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.