Educatia, lumea afacerilor si administratia locala, la aceeasi masa la Universitatea de Vest din Timisoara

TIMISOARA. Personalitati din lumea afacerilor, din cea a educatiei, dar si membri ai administratiei locale s-au adunat la Universitatea de Vest din Timisoara in cadrul unei conferinte care isi propune sa reuneasca ideile din cele trei domenii pentru o dezvoltare mai buna in viitor a Timisoarei.

CITESTE SI: O noua reusita a orasului din Timis ce renaste cu bani europeni. Buziasul a recuperat investitia in frumoasa Colonada imperiala, unica in Europa 

Conferinta „Industrie – Antreprenoriat. Drumul spre succes: convergenta sectoarelor educatie – business – guvernanta locala” organizata la Universitatea de Vest din Timisoara si de europarlamentarul Iuliu Winkler a adus in viitoarea capitala culturala reprezentanti ai educatiei, mediului de afaceri din oras, dar si specialisti veniti din strainatate.

Tema este una extrem de importanta si de actualitate permanenta pentru Timisoara, un oras care investeste foarte mult in zona antreprenoriala, atrage zona de business si toate acestea merg mana in mana cu o educatie de buna calitate si o administratie locala pe masura. Tema acestei conferinte este de a-si propune punerea fata in fata a potentialului de investitie din zona germana, austriaca, a marilor antreprenori cu cei din Timisoara si a gasi o serie de oportunitati de dezvoltare pe viitor. Cred ca succesul oraselor mari, dezvoltate, este acesta, de a functiona acest triunghi intr-o forma exceptionala administratie locala-partea de business si antreprenoriat si partea de educatie. Acesta cred eu ca este succesul dezvoltarii viitoare a oraselor inteligente, a comunitatilor in jurul carora sa se dezvolte mult mai larg o economie si o bunastare sociala„, a declarat rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea.

Fiecare dintre invitati va avea o tema pe care o va prezenta celor care vor participa la conferinta. Una dintre acestea va fi revolutia digitala, si modul in care companiile trebuie sa se foloseasca de tehnologie pentru a-si creste veniturile, notorietatea sau productivitatea.

Subiectul meu va fi revolutia digitala si ce inseamna cu adevarat. De exemplu, este posibil ca in viitor jurnalist poate fi propriul sau editor. Nu iti trebuie o firma mare. Poti sa scrii de la New York si te citeste toata lumea. Smartphone-ul inlocuieste foarte multe lucruri azi: o masina de scris, un calculator, un aparat foto, un dictionar, un traducator si iti ofera informatii despre trafic si este si un ziar. Un aparat inlocuieste 30 de operatori vechi. Aria de aplicatii este una extrem de mare. De exemplu, multi doctori imi spun ca multi pacienti stiu totul despre problema lor, mai bine decat insusi doctorii. Multi merg la doctor sa afle cauza bolii, dupa care poti cauta pe google tratamentul. Dar trebuie sa cautam motivul, nu sa asteptam sa ni-l spuna Google. O firma ce nu e activa digital are profit mai mic, clienti mai putini, productivitate mai mica, deci e absolut necesar ca micile afaceri sa intre in aceasta era daca vor sa fie in Liga Campionilor. Website-ul astazi e mai important decat un ziar, dar reteaua personala este numarul 1 peste tot in lume…Exista un grup de firme pe care il numim GAMFY: Google, Amazon, Microsoft, Facebook si Youtube. Aceste 5 firme valoreaza mai mult decat toate firmele din Germania. Nu existau acum 15 ani. Asta e viteza de schimbare, e o lume diferita si asta trebuie sa le spunem studentilor, oamenilor de afaceri si politicienilor. E o schimbare a tot ce stiam pana in ziua de azi„, a spus Ingo Friedrich, presedintele Senatului Economic European.

Nu va fi evitata nici problema taxelor si modul in care acestea pot ajuta la cresterea unui oras sau a unei tari.

Ne intalnim in Bruxelles sa vedem ce putem face sa tinem taxele sub control. Nicio tara nu va reduce taxele daca infiintam una noua la Bruxelles. E bine ca in Romania aveti un sistem de taxe simplu. In Timisoara am inteles ca aveti cele mai mici taxe din Romania. Asta e foarte improtant pentru companii. Tarile care au un sistem de taxe simplu au un viitor bun pentru ca firmele vor merge in tarile unde nu platesc foarte multe taxe. Politicienii lupta pentru armonizarea taxelor ei isi doresc asta. Vrem ca taxele sa fie in competitie nu sa se armonizeze. E foarte bine daca avem tari cu sistem de taxe redus. Luptam ca fiecare tara sa aiba propriile taxe si sa avem taxe mici peste tot„, a declarat Rolf Baron von Hohenau, presedinte al Asociatiei Contribuabililor din Europa.

CITESTE SI: Politist muscat de mana de un barbat la Timisoara. Altul atacat de un vitezoman in trafic. Noaptea ultrajelor in Timis 

In panelul destinat antreprenoriatului 4.0, vorbitorii cheie vor dezvalui care sunt abilitatile antreprenoriale necesare pentru ca afacerile romanesti sa cunoasca succesul. Printre acestia se vor afla directorii executivi ai VOX Technology Park – Virgil Tornoreanu, BCR – Sergiu Manea si TAROM – Werner Wolff si reprezentanti ai Catedrei de Drept Penal al Afacerilor, Universitatea din Saarland – Prof. Dr. Marco Mandoerfer si Dr. Richard Beyer.

In panelul destinat ecosistemului de inovare – smartjobs, vorbitorii cheie vor pune accentul pe finantarea si crearea noilor locuri de muncă, la nivel European.

Delegatia venita de peste hotare cuprinde si un numar de 10 oameni de afaceri reprezentand grupuri investitionale sectoriale, interesati de oportunitatile de investitie in regiunea noastra, in domenii precum: industria carnii, infrastructura, moda, software & engineering.

Mai multe detalii despre conferinta de la Universitatea de Vest din Timisoara puteti gasi pe www.euroconnect.uvt.ro.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.