TIMISOARA. Muzeul National al Banatului ii asteapta pe elevii din Timisoara si din judet la punctul muzeal de la Parta, unde vor putea vedea singurul sanctuar neolitic din tara.
Grupurile de scolari sunt asteptate din 15 ianuarie, de la ora 13 cu tururi alaturi de specialisti ai muzeului, dar si cu ateliere pe diferite teme.
Avand o vechime de peste 7.000 de ani, Sanctuarul Neolitic de la Parta reprezinta un sit arheologic remarcabil, datorita complexitatii si integritatii artefactelor descoperite aici. Printre cele mai impresionante descoperiri se numara grupul statuar de aproximativ 2 metri inaltime, dintr-un singur bloc, reprezentand doua siluete, dintre care una feminina si alta avand cap de taur.
Aceasta piesa centrala a stravechiului templu de la Parta, replicata in punctul muzeal, subliniaza importanta ritualurilor care aveau loc in incaperea sacra, accesibila doar celor initiati.
Un aspect fascinant al sanctuarului este orificiul din peretele vestic, prin care lumina soarelui patrundea doar in doua zile ale anului, la echinoctii, evidentiindu-se astfel importanta sa in cadrul practicilor si credintelor neolitice.
Punctul muzeal Parta este situat intr-o zona cu un bogat potential arheologic, strabatuta de raul Timis, in apropierea satului Parta din judetul Timis. Descoperirile din acest sit, cunoscute inca din secolul al XIX-lea, au fost intensificate prin sapaturi sistematice incepute in 1931 si coordonate mai tarziu de cunoscutul arheolog Dr. Gheorghe Lazarovici.
Cercetarile au revelat nu doar existenta sanctuarului vechi de 7000 de ani, dar si a unor structuri arhitecturale complexe, precum si vestigii ale culturii Banatului si Tiszapolgar.
Prin integrarea Punctului Muzeal de la Parta in circuitul educational, MNaB va oferi, de asemenea, cu tiltu gratuit, ateliere educative pentru elevi, incurajand astfel tinerii sa descopere si sa inteleaga importanta acestui sit arheologic exceptional, cat si a perioadei din care face parte. Vizitarea muzeului se va face doar prin programare prealabila, pentru a asigura o experienta de invatare de inalta calitate pentru grupurile organizate.
Pentru mai multe informatii si programari, cei interesati pot contacta Muzeul National al Banatului: [email protected].