TIMISOARA. De la inceputul anului 2013, pensionarii, elevii, studentii si liceenii pot circula gratuit cu toate autobuzele si tramvaiele din Timisoara, in urma unei hotarari de consiliu local emisa anul trecut. Nu toti insa!
Hotararea nu ii include si pe elevii care au implinit 19 ani, dar nici pe studentii care au facut 26 de ani, care se plang ca sunt discriminati.
Reprezentantii RATT ridica din umeri si spun ca hotararea aprobata de consilierii locali la sfarsitul anului trecut a fost gandita de consilierii locali.
„De gratuitate beneficiaza elevii claselor I – VIII, cu noutatea ca, fata de ceilalti ani, incepand cu 2013 vor circula gratuit si elevii de liceu, clasele IX – XII, cu precizarea ca au gratuitate elevii de pana in 19 ani. Studentii au, de asemenea, transportul public gratuit, 50% de la Primarie si 50% de la universitate, cu precizarea ca gratuitatea este valabila pana in 26 de ani”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Cosmin Bradu, purtator de cuvant al RATT.
Si pensionarii pot circula, in continuare gratuit, indiferent de categoria din care fac parte. Noutatea este insa ca nu mai trebuie sa-si vizeze abonamentele la inceputul anului la chioscurile RATT, asa cum o faceau pana acum. Ei trebuie insasi sa-si valideze cardurile, dar in perioada aceasta exista o problema de soft si orice validator le va arata „Abonament expirat”.
„Ii informam pe pensionari ca atunci cand valideaza abonamentele, validatoarele noastre le indica faptul ca respectivul card este expirat. Este o problema tehnica, de soft, pe care o vom remedia in cel mai scurt timp”, a mai spus Cosmin Bradu.
Ramane de vazut daca cei care se afla in categoria discriminata vor atrage atentia autoritatilor locale, care ar trebui sa dea o noua hotarare de consiliu pentru ca si elevii de 19 ani, dar si studentii de 26 sa fie inclusi la gratuitati. Alesii locali se intalnesc saptamana viitoare in sedinta.
Pareri
Discriminarea e evidentă, dar are vechime, la nivel guvernamental, la ministere. Există tot soiul de alte facilităţi, exclusiv legate de vârsta la care îţi faci studiile… Că e discriminare, e uşor de demonstrat, de exemplu prin reducere la absurd: „Toţi cei care fuck doctoratul până la 26 de ani sunt pilonii de bază ai viitoarei societăţi – merită sacrificii, idioţii bătrâni să se descurce”… Sistemul nostru idiot, şi parlamentar, şi guvernamental, nu înţelege că o calitate pe care o ai (elev, student, etc) nu poate fi discriminată prin trimitere la praguri de vârstă.
Legat de Primăria Timişoara, singurul lucru pe care îl poate face acum, ca să elimine discriminarea, pe actuala legislaţie naţională, e să suporte integral costurile de transport pentru elevi şi studenţi, indiferent de vârsta acestora.
Cine a dat această lege ca elevi care au inplinit 19 ani si studenti care au inpliti 26 nu au facut-o cu cap, vreau sa va dau cateva informatii din experienta mi-a profesionala din Germania sau Austria sau alte tarii din UE, toti elevii si studentii fara limita de varsta au aceleasi drepturi ca si ceilati elevi si studenti nu trebuiesc elevi si studenti discriminati unul de celalalt adica unu are drepturi iar altu nu are drepturi asemena lucru se poate intampla numai la noi in Romania, elevul sau studentu care nu are vreun venit de unde sa plateasca? elevi si studenti au aceleasi drepturi ca si ceilati va trebui facuta o petitie catre Primarul Timisoara si catre Consiliul Judetean si catre Guvernul Romaniei si nu totodata la Ministerul Educatiei si Cercetarii si Sportului Tineretului.
Dl. Primar fii dumneata in locul meu in calitate de student sa platesti luna de luna un abonament fara avea vreun venit de unde pot plati acest abonament oare nu vati putu gandi la acest lucru inainte de a adopda o lege in consiliul de local, cand sa pus la vot aceasta problema eu cred ca in aceea zi nu au fost nimeni mai treaz din betie sau din ca ati fost drogati cand ati dat acesta lege.
Eu din punctul meu de vedere eu nu voi cumpar nici ma car vreu bilet sau vreun abonament si vreau sa vad ce o sa imi faca domni politai in afara de ami tot face procese verbale si iar eu le voi anula in instanta de judecata din urmatoarele motive ca nu am venituri si ca sunt student.
Nu era vorba dacă ai sau nu venituri, era vorba strict de discriminarea de vârstă… De exemplu Card 26 (ani la maxim, ca student), de reduceri, etc, e inventat de mult, la nivel naţional.
Dacă e vorba de venituri, te asigur că generaţia de studenţi de pluş de azi are venituri mult mai mari decât orice „orbete” de 40 de ani, care, eventual, face şcoala şomer, fără părinţi, „doar” pentru că acum îl duce capul…
E extrem de greu sa te descurci daca ai ajuns la 26 de ani si nu ai terminat-o cu studiile, sau te-ai apucat mai tarziu de facultate, si daca nu ai bani. Ar trebui mai degraba sa se dea gratuitati si reduceri in functie de performantele scolare, si nu de varsta. Spre exemplu, un student cu 10 pe linie si 26 de ani n-are nici un drept, nici reducere la transport, nici asigurare medicala, nici nimic, iar un pampalau de 20 de ani cu 1000 de restante e sprijinit din orice punct de vedere.