Elevii de la Liceul de Arte nu vor sa plece din scoala. Primaria ar vrea sa-i mute in „containere” la Scoala nr. 9 de pe Rebreanu

TIMISOARA. In jur de 500 de elevi care invata la Liceul de Arte din Timisoara sunt la mana consilierilor locali. Alesii trebuie sa decida daca ii lasa sa studieze tot acolo sau ii trimit la Scoala Generala nr. 9.

Reprezentantii scolii nu vor nici sa auda de o eventuala  mutare a elevilor.

Situatia Liceului de Arte din centrul Timisoarei este aceeasi de cativa ani de zile. Cladirea apartine Fundatiei Caritatea, careia Primaria Timisoara ii plateste in fiecare luna o chirie generoasa, de peste 30.000 de euro.

Reprezentantii fundatiei au facut o reducere de 20% pentru chirie, convenind ca municipalitatea sa plateasca numai 18.000 de euro pe luna. Oamenii spun insa ca nu au mai primit raspuns din partea primariei la oferta.

„Avand in vedere ca in curand (30.09.2011) contractul nostru cu Liceul va expira, precum si dificultatile acestei perioade prin care trece administratia orasului dumneavoastra , ca mai toata tara de altfel, am hotarat sa va oferim pentru anul scolar urmator o substantiala reducere, respectiv o chirie de 18.000 de Euro pe luna – inclusiv TVA daca va fi cazu”, le-au transmis cei de la Fundatia Caritatea reprezentantilor municipalitatii.

Solutia ISJ: mutarea in „containere”

Edilii par sa aiba alte planuri pentru elevi si pentru Liceul de Arte, planuri care nu sunt agreate de conducerea unitatii de invatamant.

„Inspectoratul Scolar Judetean a facut o comasare a celor doua unitati de invatamant, cu acest context, adica a nu plati o chirie foarte mare in acest spatiu. Din pacate, de 4 ani de zile, nu s-a efectuat aceasta comasare. Daca primaria vrea sa plateasca aceasta chirie, Inspectoratul nu are nimic impotriva”, a spus pentru www.opinitimisoarei.ro Marin Popescu, inspector scolar general. Potrivit acestuia, elevii si cadrele didactice de la Liceul de Arte nu au vrut sa isi continue activitatea in spatiile Scolii Generale nr. 9, situata intre strada Eneas si bulevardul Liviu Rebreanu.

„Comasarea este facuta, avem posibilitatea sa ii ducem acolo, exista solicitarea de a ramane aici. Se invoca spatii si mai multe lucruri, ca e zona centrala, ca exista spatii diferite pentru arte. Talentul nu inseamna ca suntem legati de un anumit spatiu. Va spun un lucru, unitatea de invatamant care este aici nici nu are autorizatie de functionare. Nu mai vorbim de curtea scolii, nu mai vorbim de gard si asa mai departe. Consiliul Local trebuie sa ia o decizie”, a mai spus Popescu pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Mai mult, la Scoala Generala nr. 9 edilii Timisoarei au platit studii de fezabilitate, pentru construirea unui campus, insa acesta nu a mai fost ridicat din cauza crizei economice.

Daca s-ar muta la Scoala nr. 9, reprezentantii municipalitatii ar trebui sa mai inchirieze constructii modulare, celebrele „containere” despre care se discuta deja de cativa ani. Aici ar urma sa se faca laboratoare si ateliere pentru elevii Liceului de Arta.

Contradictii pe chirie

Potrivit lui Marin Popescu, chiria minima pe luna pentru acele constructii este „undeva la 11.000 de euro + TVA”.

Documentele arata insa ca oferta de relocare a liceului in spatiul din Bd. Rebreanu, prin inchirierea unor constructii modulare, are o valoare lunara calculata pe 3 ani de zile de 20.050 euro/luna, inclusiv TVA. Reprezentantii Liceului de Arte mentioneaza ca aici nu intra si transportul „containerelor” sau instalarea lor. Potrivit unui document trimis de conducerea liceului catre Primaria Timisoara, in cazul inchirierii pe minimum 3 ani, valoarea chiriei pe luna este de 12.990 euro fara TVA, valoarea costului de livrare este de 26.986 euro fara TVA, iar valoarea servicii retur este de 62.880 euro fara TVA. La aceste costuri se adauga si altele, mentionate in act ca si „alte costuri”, in valoare de 24.000 de euro fara TVA.

Directorul unitatii de invatamant, Eugenia Dragoi-Banciu a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro ca scoala nu este de acord cu mutarea in constructiile modulare. Cat despre ce s-ar intampla daca elevii si cadrele didactice ar fi obligate sa o faca, managerul Liceului de Arte ne-a spus ca nu stie pe moment ce decizie va lua, pentru ca nu este vorba despre o scoala de obisnuita, ci despre o scoala de arte.

Decizia mai asteapta

Consilierii locali au fost informati astazi, in cadrul sedintei ordinare, despre cele doua solutii: relocarea in Scoala Generala nr. 9 sau pastrarea liceului in acelasi spatiu de pe bulevardul Mihai Eminescu. Nu li s-a spus insa cand sa ia o decizie, dar cel mai probabil, proiectul va intra pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Local.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.