Elevii de liceu din Timisoara sunt instruiti direct la firma care ii angajeaza dupa studii


TIMISOARA. Introducerea claselor profesionale in colegiile timisene diversifica oferta unitatilor de invatamant, dar le si permite acestora sa puna bazele unor protocoale cu diverse companii locale sau multinationale pentru a le instrui viitori angajati – elevii. Astfel, daca unele unitati de invatamant au semnat protocoale cu firme timisorene pentru a-i duce pe liceeni cateva saptamani pe semestru in practica la sediul lor, Colegiul Regele Ferdinand I a parafat un protocol cu o multinatioala din Timisoara, care le pune la dispozitia elevilor personal profesionist si o logistica pe masura curriculei scolare pentru a-i invata tot ce trebuie sa stie atunci cand se vor angaja. O parte din programa este adaptata dupa cerinta angajatorului, astfel incat elevii sa se pregateasca pentru posturile deficitare din cadrul  firmei.

Elevii nostri de la invatamantul profesional vor urma doi ani de scolarizare in care vor face stagii de practica la companie, clasa a X-a si a XI-a, insotiti de un tutore, cadru didactic al nostru, precum si de un angajat al firmei“, ne spune directoarea unitatii de invatamant, Patricia Pisano. In primul an, elevii vor studia 40% din ore partea de teorie – materii de cultura generala, dar si de profil tehnic, iar 60% din programa scolara o reprezinta stagiile de practica. Numarul de ore petrecute in cadrul companiei, muncind alaturi de angajatii acesteia si invatand de la ei, creste in al doilea an de studii. Astfel, elevii vor urma stagiul de practica de 75% din programa scolara, diferenta de 25%  insemnand partea de teorie. „Practic, elevii vor petrece 4 zile din 5 la practica, in al doilea an de invatamant profesional“, recunoaste directoarea Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I“.

Miza este mai mare decat pare la prima vedere. Elevii care demonstreaza ca au invatat si au muncit mult, sunt recompensati de compania timisoreana. Astfel, cei mai buni elevi primesc burse, iar la finalizarea studiilor sunt angajati in cadrul firmei unde isi desfasoara practica.

Elevii sunt mult mai motivati in acest fel sa invete cat mai multe lucruri si sa demonstreze ca merita sa fie ei angajati. Clasa profesionala unde vor studia, din luna septembrie, acesti elevi, le aduce numai beneficii atat lor, cat si unitatii de invatamant, dar si companiei, care poate, in acest fel, sa-si pregateasca viitorii angajati inca din bancile scolii“, a explicat Patricia Pisano. „Infiintarea claselor profesinale este o sansa in plus pentru elevi. Ei se pot angaja la terminarea scolii profesionale pentru ca obtin un nivel de calificare ce le permite acest lucru“, explica si reprezentantii Inspectoratului scolar Timis.

Protocolul dintre Colegiul „Regele Ferdinand I“ si compania timisoreana a fost facut dupa ce firma a vizitat mai multe unitati de invatamant care vor avea clase profesionale incepand cu anul scolar 2012-2013 si a ales scoala de pe strada Renasterii. Pentru stagiul de practica in cadrul companiei, intre aceasta si elev, parinte si unitatea de invatamant este semnat un contract prin care elevul se angajeaza sa urmeze acel stagiu, iar firma sa-i ofere toate conditiile de studiu, precum si promisiunea bursei si a angajarii la finalizarea studiilor, daca rezultatele muncii sale sunt pe masura.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.