Elevii din 108 clase vor invata si in acest an scolar in containere, la Timisoara si in judet. Peste 100 de cladiri in care se tin ore nu sunt sigure in caz de incendiu

TIMISOARA. Doua luni de controale in scolile si gradinitele din Timis. In iulie si august, o comisie mixta formata din reprezentanti ai ISU, Inspectoratul Scolar, DSP si DSV a facut verificari in toate unitatile de invatamant pentru a vedea in ce conditii vor incepe elevii scoala in 9 septembrie.

CITESTE SI: Se monteaza bariera la trecerea la nivel cu calea ferata intre Timisoara si Giroc. Ultimele imagini de pe santier. Video
Rezultatele controlului au fost anuntate de Prefectura Timis care a centralizat toate datele.
Astfel, „la nivelul judetului Timis, reteaua scolara pentru anul de invatamant 2024 – 2025, cuprinde un numar de 617 unitati de invatamant preuniversitar, unde vor invata peste 100.000 de elevi, respectiv:
    • 332 crese/gradinite (123 in mediul urban /209 in mediul rural);
    • 205 scoli primare/gimnaziale (47 in mediul urban/158 in mediul rural);
    • 62 licee, colegii (55 in mediul urban /7 in mediul rural);
    • 18 cluburi sportive, scoli postliceale, etc. (17 in mediul urban /1 in mediul rural).
Conform datelor primite de la Inspectoratul scolar Judetean Timis in anul scolar 2024 – 2025:
    • 16 unitati de invatamant isi vor desfasura activitatea in cladiri noi sau constructii de extindere,
    • 20 unitati de invatamant isi vor desfasura activitatea in cladiri reabilitate/partial reabilitate,
    • pentru un numar de 10 unitati de invatamant va fi necesara relocarea unor grupe de gradinita si clase din cauza lucrarilor de reabilitare neterminate pana la inceperea anului scolar (1 mediul urban si 9 in mediul rural),
    • din cauza lipsei de spatiu la unele unitati de invatamant, 108 clase vor functiona in spatii modulare,
    • pentru 11 unitati de invatamant vor fi date in folosinta pana in 31.12.2024 constructii noi si reabilitate,
    • cu finantare din PNRR – scoli verzi, in judetul Timis, se vor realiza 13 proiecte (aflate in prezent in faza semnarii contractelor de finantare sau proiectare),  
    • tot cu finantare PNRR,  un numar de 161 de unitati de invatamant vor fi dotate cu mobilier scolar, materiale didactice si dotari IT (sunt in desfasurare achizitiile acestora), iar 37 de unitati de invatamant vor beneficia de laboratoare inteligente (SMARTLAB).
In judetul Timis nu avem unitati de invatamant cu toalete de tip latrina, toate unitatile de invatamant au toalete interioare. Toate unitatile de invatamant vor putea incepe noul an scolar la data de 09.09.2024.
In urma verificarilor efectuate au fost constatate urmatoarele:
    • in ceea ce priveste autorizarea unitatilor de invatamant care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu:
    • din cele 953 de cladiri cu destinatia invatamant, 100 de cladiri functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu (23 cladiri in mediu urban, 77 cladiri in mediu rural)
    • pentru un numar de 55 unitati de invatamant (49 pentru unitati de stat si 6 private) au fost emise avize pentru realizarea unor investitii, urmand ca dupa finalizarea investitiilor, beneficiarii sa solicite autorizatia de securitate la incendiu.
Principalele nereguli identificate au fost urmatoarele:
    • functionarea fara autorizatie de securitate la incendiu;
    • nefunctionarea instalatiilor de detectare si alarmare in caz de incendiu;
    • neverificarea cu personal atestat a instalatiilor de aparare impotriva incendiilor;
    • neasigurarea verificarii cu personal atestat a instalatiilor electrice precum si exploatarea acestora cu defectiuni si improvizatii.
    • in ceea ce priveste asigurarea securitatii unitatilor de invatamant preuniversitar:
        ◦ un numar de 97 unitati de invatamant sunt asigurate cu o forma de paza umana din care 46 cu paza proprie, 27 prin societati specializate si 24 cu paza mixta;
        ◦ un numar de 297 unitati de invatamant sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare impotriva efractiei;
        ◦  un numar de 81 unitati de invatamant dispun concomitent atat de paza umana, cat si de sisteme tehnice de alarmare impotriva efractiei;
        ◦ nu dispun de sisteme de securitate (paza umana si sisteme tehnice de alarmare impotriva efractiei) un numar de 142 (28 in mediul urban si 114 in mediul rural), din care 84 crese/gradinite (15 in mediul urban, 69 in mediul rural), 50 scoli primare/gimnaziale (8 in mediul urban si 42 in mediul rural) si 8 licee/colegii (5 in mediul urban si 3 in mediul rural).
In urma controalelor efectuate s-a constatat ca un numar de:
    • 59 unitati nu detin analize de risc la securitate fizica,
    • 57 de unitati nu au implementat masurile stabilite in analizele de risc, 
    • 43 unitati nu respecta cerintele minime de securitate prevazute in H.G. nr. 301/2012.
In acest sens au fost aplicate un numar de 4 sanctiuni contraventionale (avertismente) pentru nerespectarea legislatiei in vigoare si au fost trasate masuri pentru remedierea deficientelor constatate cu termene clare de indeplinire, unitatile de invatamant urmand a fi recontrolate pentru verificarea modului de implementare a masurilor.
    • in ceea ce priveste cresterea gradului de siguranta a elevilor si/sau al personalului didactic pe timpul deplasarii cu mijloacele de transport destinate special transportului de elevi si verificarea legalitatii efectuarii acestui tip de transport pentru anul de invatamant, precum si asigurarea sigurantei pietonilor in zona unitatilor de invatamant:
        ◦ au fost verificate un numar total de 156 de autovehicule destinate transportului scolar care apartin atat unitatilor de invatamant, cat si unitatilor administrativ teritoriale;
        ◦ au fost instruiti/reinstruiti conducatorii acestor vehicule cu privire la conduita preventiva pe timpul efectuarii transportului scolar;
        ◦ au fost reinstruiti si coordonatorii activitatii acestor autovehicule cu privire la respectarea destinatiei pentru care au fost repartizate (respectiv transportul de elevi si profesori insotitori la activitati culturale si educative extracurriculare, nefiind permisa folosirea in alte scopuri);
    • s-a solicitat coordonatorilor de transport, orarul si traseul autovehiculelor destinate transportului de elevi pe perioada anului scolar 2024 – 2025;
    • au fost desfasurate activitati de verificare a existentei si a functionalitatii mijloacelor de semnalizare rutiera din dreptul unitatilor de invatamant sau din zona adiacenta acestora, precum si a amenajarilor rutiere si dispozitivelor speciale realizate/amplasate in scopul asigurarii sigurantei pietonilor;
in acest sens au fost constatate un numar de 45 deficiente de semnalizare rutiera orizontala si verticala despre care au fost notificati administratorii de drum cu  termen de remediere pana la inceperea noului an scolar. 
    In ceea ce priveste autorizarea sanitara de functionare a unitatilor de invatamant:
    
• 27 unitati scolare din Judetul Timis (9 din mediu urban si 16 din mediu rural), nu au autorizatie sanitara de functionare. Dintre acestea 20 de unitati au depus documentatia in vederea obtinerii autorizatiei.
• in ceea ce priveste respectarea cerintelor de siguranta alimentelor si de igiena a spatiilor, facilitatilor si echipamentelor destinate pentru prepararea si servirea mesei in incinta unitatilor de invatamant:
• in judetul Timis exista un numar de 113 unitati tip cantina inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, apartinand unitatilor de invatamant si 15 unitati care primesc alimente de la unitati de catering cu care au incheiate contracte de livrari (unitati care asigura doar servirea alimentelor in spatiile proprii, fiind, de asemenea, inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor).
• Au fost controlate 20 de unitati de invatamant – gradinite, care au functionat in perioada iulie – august. in urma controalelor efectuate, nu au fost identificate produse alimentare preparate fara respectarea conditiilor de igiena, sau alimente care nu se incadreaza in parametrii de calitate si siguranta a alimentelor, prevazuti de legislatia in vigoare.
    • In ceea ce priveste situatia unitatilor de invatamant special, aflate in finantarea Consiliului Judetean Timis: Liceul Teoretic Special “Iris” Timisoara, Liceul  Tehnologic  Special  “Gheorghe  Atanasiu”  Timisoara, Centrul scolar pentru Educatie Incluziva “Paul Popescu Neveanu” Timisoara, Centrul scolar pentru Educatie Incluziva “Dumitru Ciumageanu” Timisoara, Centrul scolar pentru Educatie Incluziva “Constantin Pufan” Timisoara, Centrul scolar pentru Educatie Incluziva “Alexandru Rosca” Lugoj, scoala Profesionala Speciala Buzias si Centrul scolar pentru Educatie Incluziva “Constantin Paunescu” Recas s-au efectuat activitati de curatenie generala, dezinsectie-deratizare, igienizare, lucrari de reparatii si de zugravire pentru inceperea in conditii optime a noului an scolar, nefiind semnalate probleme/dificultati majore. 
Semnalam faptul ca, avand in vedere investitia derulata in prezent la nivelul Liceului Tehnologic Special  “Gheorghe Atanasiu” Timisoara, pentru desfasurarea cursurilor scolare au fost achizitionate 28 containere, urmand a se suplimenta cele achizitionate, cu inca 11 pentru ca procesul educativ sa se realizeze in conditii optime„, transmite prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu.
Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Și chiar în Timișoara există clase în containere. Fritz avea ceva flyere de campanie despre cum a rezolvat el această problemă și cât îl preocupă condițiile din școli. Super… Proștii au pus botul la manipulare.

  2. rromânia educată

  3. Cate organe…? și organisme de control….