Elevii din clasele 0-IV, a VIII-a si a XII-a sa vina la scoala zilnic. Ultima propunere a autoritatilor din Sanatate legata de noul an scolar

Elevii din ciclul primar si cei din anii terminali sa vina la scoala zilnic, iar ceilalti sa invete 50% online si 50% cu prezenta fizica la scoala. Mai multe recomandari au fost facute de catre autoritatile din sanatate.

INSP-ul recomanda, in special pentru scolarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a si clasa a XII-a, asa cum a fost si anul acesta, sa fie favorizati in acest proces si, daca este posibil, sa fie prezenti zilnic la scoala”, a declarat la ProTV dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului National de Evaluare si Promovare a Sanatatii (CNEPSS) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Oficialul a explicat ca in contextul in care copiii din ciclul primar si cei din anii terminali, clasele a VIII-a si a XII-a vin zilnic la scoala, iar „ceilalti vin jumatate din timpul normal de lucru, e posibil ca in unele dintre scoli sa fie necesare si spatii suplimentare”.

Intr-un proiect de ordonanta de urgenta, publicat de Ministerul Educatiei, apare reglementarea prin care inspectoratele vor cere primariilor sa le puna la dispozitie cladiri suplimentare.

Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare, solicita autoritatilor administratiei publice locale sa puna la dispozitia unitatilor de invatamant alte spatii adecvate.”

Institutul National de Sanatate Publica este cel care a propus un ghid cu masuri sanitare pentru inceputul anului scolar. Dr. Alexandra Cucu spune ca „in ghidul nou am redus aceasta distanta (n.red. distanta fizica impusa pana acum elevilor in salile de clasa, la cursuri, de 2 metri) pana la minimum recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, adica 1 metru. Astfel incat prin aranjarea, rearanjarea si redistribuirea bancilor in clasa sa se pastreze distanta intre copii, acomodand in acelasi timp un numar mai mare de copii la scoala. Deci printr-o buna organizarea spatiului se poate ajunge sa sa avem cat mai multi copii in clasa”, spune directorul CNEPSS.

Intrebata cum vor respecta elevii distantarea in pauze si cum vor fi puse pauzele, astfel incat sa nu iasa toti elevii in acelasi timp in recreatie, Alexandra Cucu a spus ca „pauzele le facem prin intrarea succesiva la scoala. Oricum si intrarea, si atunci si pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toti copiii la ora 8:00, ci doua clase, trei clase intra la 8:00, urmatoarele la 8:15, urmatoarele la 8:30, 8:45 si atunci si pauzele vor fi decalate. Probabilitatea sa fie foarte multi in pauze este astfel redusa la numarul de clase care intra deodata. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”, mai spune aceasta.

Nu putem sa spunem de la nivel national „de maine toata lumea maximum 15 in clasa”, ca poate au o clasa mai mare in care, prin asezarea corecta a spatiului reusim sa aducem cat mai multi copii la scoala. Ideea este sa fie cat mai multi copii care sa beneficieze de invatamant in mod direct, dar fara a fi supusi la riscuri suplimentare, cam asta sustinem noi principial in ghid”, a mai declarat directorul Centrului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


    Pareri

  1. Sa aiba grija autoritatile sa plateasca salariile complete profesorilor indiferent de modul in care se va desfasura activitatea asa cum le plateste din martie ca vine votarea.

    • Sa nu ramana doar cu voturile prifesorilor si atat,, ca prea o joaca la doua capete. E tensiune maxima in sistem din cauza ineficientei si a supraincarcarii programei. Lumea a cam inteles ca scoala inseamna timp si bani pierduti si s a cam saturat. Profesorii tin cu dintii de privilegiile lor, dar li s a cam dus timpul, e un drum cu sens unic.

  2. Nu sunt de acord ! Deja este discriminare! Ori învață toți copiii în același regim ,ori nu mai învață nimeni! Nu mi se pare normal! Distrugeti generații întregi dw copiii prin incultura ! Gata ,ajunge!!!!!

  3. Sunteți nebuni cum tineri cu masca copiii așa mici atâtea ore va bateți joc de ei .
    Chemati pe mari nu pe cei mici cu imunitate zero.

    • Incultii tin mortis sa vina copiii la scoala, aceeasi indivizi care au distrus sistemul prin presiuni repetate, ca toti vor sa i vada genii, iar deziluziile sunt pe masura. Astia tin cont de opinia generala ca vin alegerile si vor sa obtina voturi. Din punctul meu de vedere e un dezastru sa inceapa scoala cu prezenta la clase, in conditiile in care ai peste o mie de infectari pe zi, vor izbucni cu siguranta focare in scoli si atunci vreau sa vad ce zic desteptele lui peste, care se baga in tot si in toate.

      • Sustin opinia d-voastră!

  4. Nu este corect fata mea are 8 anișori cum sta cu masca atâtea ore ,cum vor sta la distanta acești copilași chiar nu gândiți rușine să vă fie vă luați salariile degeaba va bateți joc de toți .

  5. Fata mea are 8 anișori cum sta cu masca atâtea ore ,cum vor sta la distanta acești copilași chiar nu gândiți rușine să vă fie vă luați salariile degeaba va bateți joc de toți .

  6. Sunt de acord cu autoritățile de Sănătate!! E bine copii 0-IV, clasele a VIII si a XII sa fie prezenti! Sa nu se supere ceilalți copii ci sa inteleaga pe colegii lor! Vacanță plăcută si succes in anul scolar ce se apropie!

    • Doamna care zice ca este de acord cu această situație în care copii din anii terminali sa fie zilnic prezenti inteleg ca nu are copil in ani terminali.

  7. De Bine

  8. Eu sincer sunt de acord sa inceapa scoala dar copiii sunt atit de mici incit nu vor rezista cu masca.Fetita mea are 6 ani.O sa fie ffffffoarte greu.

  9. In calitate de profesor va spun că în perioada pandemiei peste 90 la sută dintre noi au muncit mai mult decât în școli la orele normale.
    Câți dintre dumneavoastră știți ce înseamnă stresul susținerii unor examene de obținere a gradelor didactice?
    Câți știți că suntem obligați să facem cursuri pe banii noștri ca sa ne perfecționăm anual?
    Nu mai criticați acest sistem care a dat mereu capete luminate și nu mai cadeți in capcana aceasta de a ne urî între noi.
    In alte tari orice munca este respectată în timp ce noi ne criticam medicii,profesorii etc.

  10. Analiza se restrange adeseori la activitatea directa din scoala.
    Dar, apar multe aspecte suplimentare, de exemplu: deplasarea copiilor la scoala (deplasarea fratilor la ore diferite, organizarea STP-ului, care nu are cum sa faca programe speciale de transport), problemele de la terminarea orelor, cu crearea „turmei”, crearea zonelor aglomerate/ sau declarate neaglomerate (promenada).
    Cum se va face educatia in acest sens, cand, se stie, ca din varia motive – principala fiind cea de bravare – lucrurile se vor complica.

  11. Este o prostie sa nu mai numesc discriminare…
    Cum cred cei din minister si din forurile care fac astfel de propuneri ca se pot desfășura orele in program decalat? … zarva si gălăgia ce se va produce ii corupe pe cei care sunt la ore iar scoci la gura nu le poti pune ca de aceeia este recreatia…

  12. In 2020 scoala lucrului fine facut este in containere. De ce sa vina zilnic, de ce sa nu vina non-stop? Fripturistilor,alocatiile trebuiau dublate de la 1 ianuarie,ati uitat? A,copiii nu voteaza,nu? Lasa ca voteaza parintii lor.