Elevii din Timis au lipsit, cumulat, 350 de ani de la scoala! Asta numai intr-un singur an scolar

Peste trei milioane de absente. Atatea au „reusit” sa adune elevii din Timis pe parcursul unui an scolar, timp de noua luni. Scadem, bineinteles cele trei saptamani de vacanta de iarna, Saptamana Scoala Altfel – cand nu s-au pus absente – si cele doua saptamani de vacanta de Paste. Deci o luna si jumatate.

Monitorizari, verificari, somari directe sau transmise prin presa catre parinti, directori si profesori. Niciun efect. Elevii timiseni au stat mai mult prin baruri si parcuri, mai ales odata ce temperaturile ridicate si-au facut aparitia, la stranduri sau plecati oriunde numai la scoala sa nu stea. Inspectorii scolari au facut vizite neprevazute la unitatile de invatamant pentru a afla cati elevi lipsesc de la prima ora, de la ultimul curs, de la seral, daca vin la cursurile de frecventa redusa s.a.m.d. Rezultatele sunt mai mult decat dezamagitoare, iar solutiile se lasa cautate.

Elevii din Timis fac meserie din chiulul de la scoala: absentele sunt acoperite cu scutiri medicale

La o cafea dimineata, o ora (sau mai multe) la un club de internet, elevii au avut alte preocupari pentru o buna parte a timpului, decat cursurile de la scoala. Absenteismul reprezinta si unul dintre motivele pentru care au fost obtinute rezultate slabe la Bacalaureat. Astfel, promovabilitatea foarte scazuta la examenul de Bacalaureat din 2011 si din 2012 isi gaseste explicatii in atitudinea elevilor fata de scoala.

Situatia absenteismului scolar tinde sa devina una dramatica la nivelul judetului Timis. In luna octombrie, elevii au adunat 531.600 de absente. O scadere de cateva zeci de mii a fost inregistrata in luna noiembrie – 476.446 absente – dupa zeci de controale efectuate de inspectorii scolari in zeci de unitati de invatamant din intreg judetul. Ba chiar, pe langa sutele de elevi absenti, au fost „prinse” chiulind si cateva cadre didactice. Astfel, in primele luni de cursuri, patru dascali au lipsit, cand au fost realizate controalele de inspectorii scolari, de la Colegiul National ”I. Vidu”. Cate unul nu a fost prezent la ora la Liceul de Arte Plastice, la Grupul Scolar Agricol, la Colegiul Tehnic “I.I.C. Bratianu” si la Colegiul Tehnic ”I. Mincu”. In total, 8 cadre didactice au lipsit nemotivat.

In decembrie au fost inregistrate mai putine absente – aproape 285.000, la fel ca in ianuarie – peste 220.000. Amintim ca din cele doua luni de cursuri, trei saptamani au reprezentat vacanta de iarna. Situatia a revenit la „normal” in februarie – 552.000 de absente. Tot peste o jumatate de milion de absente au adunat elevii timiseni si in martie – 515.000. In luna aprilie, in care doar o saptamana a insemnat cursuri cu prezenta obligatorie (doua saptamani a fost vacanta de Paste si una – Saptamana Scoala Altfel), elevii au „reusit” sa adune peste 125.000 de absente. In luna mai au fost contabilizate peste 335.000 de absente de elevii chiulangii. Totalul de peste 3 milioane de absente inseamna 350 de ani de scoala pentru cei aproximativ 100.000 de elevi din judet. Trebuie sa mentionam si faptul ca jumatate din aceste absente au fost motivate prin scutiri medicale sau  scutiri ale parintilor. Din cele peste 3 milioane de absente, pentru 1,5 milioane, elevii au prezentat adeverinte de la medicul de familie sau un medic specialist prin care sunt scutiti de prezenta la ora.

Se poate schimba ceva?

Eu sunt adeptul corectitudinii. Mai devreme sau mai tarziu se sparge buba. Noi am avut un varf de absente undeva in luna februarie, atunci cand au fost ninsorile acelea abundente, iar doua rute au fost blocate la intrarea in Timisoara – vorbesc despre drumurile de la Dumbravita si de la Sag. Dar, fara a dori sa arunc vina pe cineva, cred ca absenteismul scolar masiv se datoreaza, in principal, sistemului medical. Cand un elev are certitudinea ca obtine o adeverinta de la medic, stie ca poate lipsi de o suta de ori fara sa i se intample ceva. Repet, nu vreau sa dau vina pe nimeni, cred doar ca ar trebui corelat, in aceasta privinta, sistemul de invatamant cu cel sanitar si creat un fel de corp de control care sa verifice veridicitatea celor scrise in scutirea medicala. Personal, cred ca peste 50% din scutiri sunt false. Dar nu sunt avizat sa pot verifica acest lucru, nu sunt medic”, ne spune Ciprian Frumusescu, directorul Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”, una dintre unitatile de invatamant fruntase in ceea ce priveste numarul de absente adunate de elevii sai. Directorul recunoaste faptul ca i-a verificat pe diriginti si acestia i-au prezentat zeci de scutiri „prinse in elastic, aranjate alfabetic dupa numele elevului” prin care au motivat din orele de la care au chiulit liceenii.

Ce spun psihologii scolari? Elevii lipsesc din motive diferite, dar chiulesc pentru ca nu se simt atrasi de cursuri. „Sunt lucruri mai atractive pentru elevi decat scoala. De ce sa merg la ultima ora? Mai bine merg la un suc la Mall, cu prietenii. Elevii se simt atrasi de alte lucruri si pun scoala pe plan secund”, ne explica un psiholog scolar din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timis. Astfel, mai ales elevii de liceu, din clasele mari, gasesc alte distractii in afara scolii, distractii care ii indeparteaza de scoala.

„Dezinteresul fata de scoala este foarte mare in randul elevilor. Toate controalele facute pentru a-i descuraja pe elevi sa lipseasca inca nu au avut rezultatele scontate”, a explicat Cornel Petroman, inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Liceele cu cele mai multe absente

In topul liceelor cu elevi chiulangii se numara colegiile tehnice si grupurile scolare din Timisoara, Sannicolau Mare si Jimbolia. Iata care sunt opt licee cu cele mai multe absente din Timisoara: Colegiul Tehnic „I.I.C. Bratianu”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Tehnic Electrotimis, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Grup Scolar de Industrie Alimentara, Colegiul Tehnic de Vest, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „H. Coanda” – toate din Timisoara si patru din judet: Grup Scolar „Aurel Vlaicu” Lugoj, Grup Scolar „Mihai Eminescu” Jimbolia, Grup Scolar Sannicolau Mare, Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste”. Pe parcursul unui an scolar, la fiecare din aceste unitati de invatamant au fost contabilizate aproximativ 100.000 de absente. Potrivit verificarilor facute la nivelul fiecarei unitati scolare, un sfert dintre elevii absenti au chiulit de la prima ora de curs – in intervalul 8-9 dimineata, iar o buna parte dintre acestia au plecat mai repede de la scoala, ultimele ore neprezentand interes pentru ei. Mai ales cele din orarul de vineri.

Doar cinci amenzi pentru alcoolul langa scoala

Barurile din imprejurimile scolilor nu reprezinta o tinta pentru atat de importanta pentru oamenii legii. Politistii locali din Timisoara au dat doar cinci sanctiuni contraventionale comerciantilor care vand alcool in incinta unitatilor de invatamant sau in curtile scolilor. Legea 61/1991, republicata, spune ca sunt interzise, atat comercializarea, cat si consumul bauturilor alcoolice in locurile publice, la intrarea in curtile si interioarele scolilor, spitalelor, centrelor de plasament sau lacasurilor de cult. Amenzile nu sunt deloc mari, de la 100 la 500 de lei pentru cei care le vand alcool elevilor, in acest caz. ”Politia Locala a aplicat in ultima perioada cinci sanctiuni pe aceasta tema”, spune Daniela Seracin, purtator de cuvant Politia Locala Timisoara. Potrivit unei hotarari de guvern, se interzice comercializarea ori expunerea spre vanzare a bauturilor alcoolice, a tipariturilor si inregistrarilor audio si video cu continut obscen ”in incinta unitatilor de invatamant de toate gradele, a caminelor si locurilor de cazare pentru elevi si studenti, in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati”. Totodata, aici este interzisa si comercializarea tigarilor si produselor din tutun, explica purtatorul de cuvant al Politiei Locale.

Paza in scoala – o solutie

Milin Tihomir, directorul Colegiul National „C.D. Loga” din Timisoara spune ca nu este normal ca in preajma institutiilor de invatamant sa existe astfel de magazine, localuri sau baruri care sa comercializeze tigari sau bauturi alcoolice scolarilor sau elevilor minori. „Nu este normal asa ceva. Din informatiile pe care le am eu, nu sunt foarte multe astfel de magazine sau chioscuri, pentru ca cele din spate de la Posta, de exemplu, au fost demolate. Oricum noi avem un serviciu de paza si este foarte greu ca elevii sa plece din timpul orelor”, a explicat directorul „C.D. Loga”, Milin Tihomir.

Reprezentantii Oficiului Pentru Protectia Consumatorului Timisoara spun ca nu au intalnit cazuri in care sa fie necesara inchiderea vreunui loc din imprejurimile unitatilor de invatamant in ultimele 6 luni, insa sustin ca in cazul in care se intampla sa fie reclamatii, merg in control, si daca se adeveresc, unitatile respective risca amenzi foarte mari.
Inspectorii de Directia de Sanatate Publica Timis spun ca ei nu pot face nimic, pentru ca au atributii doar de igiena. „Noi nu putem interveni decat in cazul in care gasim nereguli de igiena, care pericliteaza viata clientilor, de exemplu un focar de infectie”, explica Dana Spac, purtator de cuvant la Directia de Sanatate Publica Timis.

Controale au facut si politistii de la cele cinci sectii de politie din Timisoara, care au surprins, pe parcursul lunilor de scoala, cateva sute de elevi in baruri sau in internet-cafe-uri. Liste cu absentii au fost trimise la Inspectoratul Scolar Timis, la unitatile de invatamant, iar instiintari au fost trimise acasa, la parinti, pentru a le aduce la cunostinta ce fac odraslele, pe care le cred la cursuri. Numarul celor care au fost surprinsi de oamenii legii in baruri sau cluburi de internet este destul de mic raportat la numarul urias de absente adunate de elevii timiseni peste an.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. trebuie inmultit cu trei!
    mare parte din absente nu se pun in catalog din multe motive:unul ar fi ca se pierd bursele sociale ale liceenilor!
    la bac e alta poveste…