Elevii, liber la sport in curtile mai multor scoli din Timisoara si in afara orelor de curs ori in vacante. Regulile de respectat si orarul, stabilite de fiecare unitate de invatamant

TIMISOARA. Se deschid terenurile de sport din curtea scolilor pentru elevii care vor sa faca miscare sau sa se joace si in afara orelor de curs. Reprezentantii Consiliului Local Timisoara au decis sa aprobe accesul liber al elevilor in aceste spatii, insa dau mana libera directorilor unitatilor de invatamant sa stabileasca propriul regulament si orar in care sa lase curtile scolilor deschise.

Decizia va fi aplicata insa doar in 15 unitati de invatamant, selectate in urma discutiilor cu directorii si reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis, acolo unde exista paznic de permanenta.

Este vorba despre Scoala generala nr. 7, Liceul Silvic, Colegiul Tehnologic de Vest, Colegiul Tehnic Henri Coanda, Colegiul Regele Ferdinand, Liceele Alimentar si Auto, Liceul Sportiv Banatul, Liceul Moisil, Liceul de Arta Ion Vidu, Colegiul National Banatean, Colegiul C. D. Loga, Colegiul Tehnic Emanoil Ungureanu, Liceul Calderon si Colegiul Economic FS Nitti.

Pe terenurile de sport sau in curtile scolilor vor avea acces gratuit copiii si tinerii care sunt elevi, insa nu si in interiorul cladirilor unitatilor de invatamant. In timpul vacantelor, dar si in weekend, programul de acces va fi in principiu de la 9.00 la 21.00, iar in timpul anului scolar, in functie de cursurile care se desfasoara in fiecare scoala.

In cazul copiilor mai mici de 10 ani, este obligatoriu sa fie insotiti de un adult, atunci cand vor sa se joace in curtea scolilor. La cerere, cei care folosesc terenurile de sport sau curtile scolii, trebuie sa se legitimeze cu carnetele de elevi sau cu acte de identitate.

Cei care nu vor respecta regulamentul risca si sanctiuni cuprinse intre 100 si 500 de lei. Pe de alta parte, si directorii unitatilor de invatamant pot si amendati, in cazul in care nu pun in aplicare regulamentul.

Initiatoare a acestui proiect a fost consilierul local Roxana Iliescu, cea care a si facut primele demersuri. Aceasta s-a aratat nemultumita ca primarul Dominic Fritz si-a asumat mai apoi reusita.

Pe lângă proiectele fostului primar Robu, mai nou, primarul Fritz își asumă cu nonșalanță și munca consilierilor!
Unul dintre motivele pentru care cred că a fost votat primarul Fritz este faptul că timișorenii au avut încredere că pun în fruntea Primăriei un om corect, având în vedere și naționalitatea acestuia.
Dar… printre altele, un om corect nu își asumă munca altuia, cum ar fi proiectul “Deschideți curțile școlilor”!
Astăzi, având pe ordinea de zi acest proiect, am fost consternată să observ faptul că inițiator apare primarul.
În realitate, ideea acestui proiect a fost a societății civile reprezentată de mai multe asociații reprezentative ale elevilor și părinților, personal aflând de acest proiect de la #AntoniaPup.
Crezând cu tărie în oportunitatea unui astfel de proiect, m-am pus pe treabă și am făcut demersurile necesare la PMT în data de 20 iulie, depunând “Nota de fundamentare” și “Regulamentul” aferent.
Este adevărat faptul că ulterior, după înregistrare conform normelor și după ce am făcut publică această inițiativă s-a dovedit că și colega consilier Militaru lucrase la un Regulament similar, fără însă a demara procedura oficial la primărie.
Din acel moment, deși regulamentar eram inițiatoare , mi s-a părut firesc și în interesul tuturor, să colaborăm și să integrăm viziunea/ munca amândurora.
Ceea ce s-a și întâmplat, până să vină cavalerul Fritz și să-și asume munca noastră! ( am dezbătut cu colega Militaru fiecare articol din Regulament în parte într-o ședință de lucru și totodată am susținut împreună proiectul în întâlnirea avută cu directorii unităților de învățământ cărora li se aplică în primă fază acest proiect).
Nu mă interesează dacă doamna Militaru din motive personale dorește să-și cedeze munca pe acest proiect, dar eu nu sunt dispusă să accept o asemenea atitudine.
Drept urmare, sunt nerăbdătoare sa văd cum primarul Fritz va remedia această situație!„, a transmis Roxana Iliescu.

Va reamintim, si in trecut s-a dorit permiterea accesului tinerilor in curtea scolilor, dupa finalizarea orelor de curs. Inca din 2015 au inceput discutiile, in fosta administratie. Atunci insa, specialistii Primăriei Timișoara descopereau ca, de fapt, infrastructura scolara este in subordinea Consiliului Local si, prin urmare, alesii locali puteau dispune deschiderea bazelor sportive din unitatile de invatamant, in afara orelor, pentru orice timisorean dornic de mișcare.

Primarul de la acea vreme a transmis o adresa directorilor de scoli din Timisoara prin care le cerea sa permita accesul timisorenilor pe terenurile de sport in afara cursurilor si pana la lasarea intunericului, promitandu-le, in schimb, ca primaria se va ocupa de intretinerea terenurilor de sport.

Scolile ca infrastructura, printr-o eroare locala, care a fost preluata si de administrația pe care o conduc, au fost administrate de catre directiune. Or, conform legii, administrarea revine Consiliului Local. Prin urmare, nu va mai merge cum a mers pana acum ca isi permit niste directori la indemnul inspectoratului sa blocheze accesul copiilor, si nu numai, la bazele sportive in afara orelor. Primaria decide si, aa cum este firesc, primaria va lasa accesul liber timisorenilor la bazele sportive”, spunea Robu in 2018.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.