Ministrul Educatiei a gasit ac de cojocul liceenilor care au dat bacalaureatul anul acesta. Rezultatele dezastruoase arata cat de nepregatiti au fost elevii in liceu. Daniel Funeriu vrea acum sa ii imparta pe categorii, in functie de notele acestora, pentru a ii impiedica pe profesori sa dea note nemeritate.
Mai mult, evaluarea ar incepe din clasa intâi, iar daca un elev mai slab ar primi o nota de 10 ar ridica un semn de intrebare, iar directorul scolii ar putea lua masuri. Sistemul ar putea fi implementat chiar din acest an.
„Consider benefica aceasta masura pe care Minsterul Educatiei vrea sa o initieze, pentru ca, asa cum am dorit sa avem un bacalaureat aproape de realitate, asa trebuie sa avem si o situatie scolara a elevilor cât mai aproape de adevar. Daca aceasta masura va fi adoptata, obligatoriu va trebui sa avem un bacalaureat diferentiat. Nu toti copiii au capacitatea initiala de a luat un bacalaureat la acelasi nivel cu copiii care provin din colegiile nationale sau licee teoretice. Elevii vor trebui indreptati in functie de capacitatile lor, de mediile lor obtinute pe bune”, a spus Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret.
„Nu cred ca aceasta diferentiere trebuie sa inceapa la nivelul invatamântului primar. invatamântul gimnazial este destul de relevant din acest punct de vedere. Nu se creeaza niciun fel de problema daca se face o asemenea ierarhie, deoarece stiu care este nivelul real al unui elev”, a completat Marius Nistor.
„Pe de alta parte, mai trebuie inteles un lucru. Sistemul de finantare per capita, determina cadrele didactice sa supraevalueze rezultatele elevilor, dintr-un motiv foarte bine inteles. Elevii nu vor fi niciodata atrasi de dascalii mai exigenti, ci spre cei mai intelegatori. Ori dascalul trebuie lasat sa faca notarea in functie de modul in care este pregatit elevul”, a conchis presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret.
„Ne propunem clar ca obiectiv 2011-2012, eliminarea supraevaluarii la clasa. Nu putem sa ne ascundem dupa deget si sa nu spunem ca elevii primesc note mari in cursul anului si la examen se afla pentru prima data in fata unei evaluari standardizate care ii aduce cât mai aproape de adevar. De aceea, comisiile metodice vor elabora pe scoala câte un test initial, pornind de la programa existenta. Testul initial se va aplica pe clase, pentru clasa I, a II-a, a IV-a, pentru româna, matematica si asa mai departe. Rezultatele vor fi analizate la nivelul scolii. Adica va fi o medie pe scoala, iar clasele vor fi incadrate, in functie de rezultate, la categoria sub media de scoala, la nivelul mediei sau peste aceasta medie”, a explicat, marti, secretarul de stat pentru invatamântul preuniversitar Oana Badea.
Aceasta a spus ca, prin acest sistem, MECTS nu este interesat de o ierarhie la nivel national sau al unui oras, ci pur si simplu de stabilirea nivelului de pregatirea al elevilor in contextul scolii din care face parte.
„Dupa ce am aceasta clasificare voi stabili ce trebuie sa faca fiecare dascal la clasa lui. Cu o clasa pe medie am un anumit parcurs. Daca ai o clasa sub medie adaptezi ritmul de munca al profesorului, iar daca esti peste medie, este vorba despre performanta, chiar olimpiada. Nu ma intereseaza performanta de tip olimpiada la clasa sub medie, spre exemplu. Fisa postului fiecarui cadru didactic va fi determinaa de aceasta structura a clasei lor. Dascalul nu este vinovat pentru ca primeste o clasa sub medie spre exemplu, dar el trebuie sa munceasca. Performanta lui poate fi de tip olimpiada, dar avem peste o suta de olimpici internationali si trei milioane de elevi despre care trebuie sa vorbim in alti termeni”, a sustinut secretarul de stat.
Dupa ce va fi stabilit nivelul fiecarei clase dintr-o scoala, directorul poate „intra in alerta” când va sesiza note foarte mari la clase sub media pe scoala.
„Asta inseama eliminarea supraevalarii. La clasa sub medie nu pot sa am note de zece. Nu pot sa am pentru ca reperul esential este programa scolara. Directorul va fi in stare de alerta daca va sesiza la clasa sub medie note foarte mari sau calificative care nu au voie sa fie”, a adaugat Oana Badea.
Pareri
Doamna Badea bate campii. In spiritul bineimpamantenit al idioteniei ultimilor 20 de ani, acum acest functionar de stat vrea sa testeze copiii din clasa intai. LA CE SA TESTEZI UN COPIL LA INCEPUTUL CLASEI INTAI??? La ce dreaq il evaluezi? Sigur aceasta doamna ar trebui evaluata, ca sa nu mai fie pusa in postura de a lua astfel de decizii. Cam aceeasi intrebare este, de fapt, pentru elevii din intreg ciclul primar. La ce poti sa-i evaluezi pe acesti copiii? Datorita faptului ca idiotii din ministerul invatamantului nu sunt in stare sa controleze sistemul de invatamant nici d.p.d.v. al programei scolare, nici din cel al cadrelor didactice si nici din cel al finantelor, idiotii iau masuri aberante care ii afecteaza pe elevi. Chiar si pe cei de clasa intai. In loc sa implementeze un sistem de supraveghere a activitatii cadrelor didactice la clase, idiotii au conceput un sistem de stresat copiii si parintii. Neghiobi cu diplome si cu functii, asta sunt tembelii din Ministerul invatamantului. Dobitocii! Bleah!!!