Elevii din invatamantul preuniversitar si-au creionat un statut, pe care il discuta cu reprezentantii Ministerului Educatiei, insa, ca la orice sedinta, nu i-au invitat si pe parinti. Elevii din invatamantul preuniversitar vor, printre altele, sa aiba dreptul de a protesta la scoala, sa-si evalueze profesorii prin intermediul unor fise anonime si sa isi aleaga singuri materiile optionale.
La polul opus se afla parintii, care sunt de parere ca scolarii „forteaza un pic nota”.
Revendicarile sunt incluse intr-un draft al Statutului elevului, document elaborat de Consiliul National al Elevilor, care stabileste ce drepturi si obligatii au acestia. Statutul este prevazut de patru ani in Legea Educatiei, insa nu a fost aprobat nici pana acum.
Elevii au avut recent o prima intalnire cu specialistii din Ministerul Educatiei, discutii la care reprezentantii parintilor nu au fost chemati. Mai mult, parintii spun ca nu au fost consultati absolut deloc in formularea Statutului.
Ziare.com a stat de vorba cu Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar, care ne-a explicat de ce nu sunt de acord parintii cu unele dintre cele mai controversate propuneri ale copiilor.
„Multe dintre prevederi sunt ok, cele care sunt specificate oricum in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor scolare, numai ca era normal sa ne ceara si noua un punct de vedere. Ei pot reprezenta elevii de peste 18 ani, nu cred ca pot reprezenta elevii minori, atata timp cat exista asociatii de parinti. Fara sa ne intrebe si pe noi, sa isi faca Statutul singuri si sa spuna ca reprezinta toti elevii nu este un lucru normal. Din pacate, noi nu am fost chemati la discutii (de la minister – n.red.). Eu, personal, incerc de doua luni sa am onoarea sa intru la domnul ministru (al Educatiei – n.red.) sa avem o intrevedere pe diferite probleme din invatamantul preuniversitar (…), dar nu gasim intelegere, pana acum nu s-a gasit timp si pentru noi„, ne-a declarat acesta.
Citeste mai multe: AICI