TIMISOARA. Defilare militara, prezentarea tehnicii de interventie si survolarea elicopterului SMURD. Asa a fost sarbatorita Ziua Pompierilor la Timisoara, dar si implinirea a 174 de ani de la batalia din Dealul Spirii.
Sarbatoarea pompierilor a inceput cu o mica slujba religioasa care a avut loc in Catedrala Mitropolitana, dupa care salvatorii s-au aliniat pe platoul din fata lacasului de cult inainte de a forma dispozitivul de defilare.
In cadrul ceremoniei sustinute in fata Catedralei, au fost inaintati in grad ofiteri si au primit diplome membri ai echipelor de voluntari din judet, dar si pompierii cu rezultate in diferite competitii sportive.
A urmat defilarea fortelor, dar si a tehnicii de interventie.
Parada a fost incheiata de elicopterul SMURD care a inconjurat de trei ori Catedrala Mitropolitana, iar echipajul a salutat de la inaltime multimea stransa la sarbatoarea pompierilor in centrul Timisoarei.
In 13 septembrie 1848 compania de pompieri condusa de capitanul Pavel Zaganescu a luptat cu trupele otomane cantonate in apropierea Bucurestiului. Batalia a plecat de la o altercatie intre un ofiter al companiei de pompieri si unul din armata turca. De aici totul a degenerat. Sublocotenentul roman a fost lovit de un maior turc cu latul sabiei. Ofiterul roman a tras doua focuri de pistol, ma intai asupra maiorului turc, pe care l-a ucis, apoi asupra lui Kerim-Pasa, caruia i-a ucis calul. Soldatii romani au intervenit sa isi apere comandantul.
Trupele otomane ataca cu violenta compania de pompieri care opune o puternica rezistenta si strapunge liniile inamice si reuseste sa continue lupta alaturi de ostasii aflati in cazarma Alexandria din Dealul Spirii. Dupa o batalie care a durat doua ore si jumatate trupele romane au fost imprastiate, iar militarii turci au pus stapanire pe Bucuresti.
In 1901, pe Dealul Spirii a fost ridicat Monumentul Eroilor Pompieri din Bucuresti, iar in 1953 ziua de 13 septembrie a fost declarata Ziua Pompierilor.
Pareri
Incendiu (in zona stadion) de ziua pompierilor.
Deci eroica batalie din Dealul Spirii a fost de fapt „o cearta intre baieti”.