Endometrioza, flagelul secolului XXI in ginecologie

De ce este necesar sa vorbim despre endometrioza?

Raspunsul este simplu… vrem sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste gravitatea si consecintele acestei boli, subdiagnosticate la noi.

Endometrioza este o boala putin cunoscuta si, din nefericire, la noi in tara, din cauza faptului ca nu exista legislatie si protocoale de buna practica medicala, marea parte a medicilor care ar trebui sa fie implicati in depistarea si managementul endometriozei au cunostinte vagi despre boala cu consecinte devastatoare pentru paciente. La ultimul congres european de endometrioza care a avut loc la Berlin, in decembrie anul trecut, Romania a avut un singur reprezentant, d-nul Dr. Voicu Simedrea…. acest lucru, vorbeste de la sine, despre interesul cu care este tratata aceasta boala la noi in tara.

Ce este endometrioza?

Endometrioza presupune existenta in afara cavitatii uterine a tesutului endometrial, mucoasa care tapeteaza in mod normal, cavitatea uterina.

Exista doua boli distincte : endometrioza superficiala, localizata in cavitatea peritoneala ( in acest caz originea celulelor endometriale este explicata prin teoria refluxului menstrual ) si endometrioza profunda infiltrativa, localizata la mai mult de 5mm pe suprafata peritoneului ( in acest caz originea celulelor este explicata prin teoria embrionara ). Este important de retinut ca avem de-a face cu doua boli diferite , cu evolutie complet diferita, care printr-o confuzie poarta acelasi nume.

Desi este o afectiune benigna, endometrioza profund infiltrativa are evolutia, caracteristicile , gravitatea si de cele mai multe ori consecintele unei afectiuni maligne, adica a unui cancer.

Am avut prietene apropiate care au murit din cauza acestei maladii, cunosc persoane care duc o lupta pe viata si pe moarte cu acesta boala cumplita, iar motivul este de cele mai multe ori depistarea tardiva a bolii.

Care sunt semnalele de alarma care ar trebui sa va indrepte spre un centru specializat ? Ce ar trebui sa stiti in legatura cu statistica acestei maladii ?

 

Endometrioza in cifre:

– incidenta bolii este de 8-15% la femeile active hormonal (15-50 ani), fiind mai mare decat a oricarui cancer genital

– in tarile vorbitoare de limba germana, studiile au aratat o latenta de 7-10 ani de la debutul simptomatologiei pana la stabilirea diagnosticului si initierea terapiei

– 70% din femeile cu dureri cronice pelvine ( peste 6 luni de dureri legate sau nu de ciclul menstrual, cu localizare in abdomenul inferior ) au endometrioza

– tesutul din nodulii endometriozici profunzi este de 18 ori mai inervat decat tesutul normal, fapt care expica durerea

In concluzie, femeile care au dureri cu o vechime mai mare de 6 luni in abdomenul inferior si cele care sufera de sterilitate, trebuie sa se adreseze unui centru specializat in endometrioza.
Vestea buna este ca in cadrul Spitalului Premiere s-a infiintat un asemenea centru de chirurgie a endometriozei profunde avansate, unde o echipa complexa formata dintr-un chirurg ginecolog, un chirurg generalist si un urolog opereaza aceste cazuri, laparoscopic, printr-un procedeu revolutionar, folosit de cei mai buni specialisti la nivel mondial. In urma acestui tip de interventie laparoscopica, atat durata spitalizarii cat si durerile postoperatorii sunt reduse la minim. Acest centru este condus de Dr. Voicu Simedrea, medic primar in obstetrica si ginecologie, cu supraspecializare in oncologie ginecologica, care si-a perfectionat tehnica laparoscopica in cura endometriozei avansate sub indrumarea profesorului Kekstein, unul dintre cei mai mari specialisti europeni in domeniul endometriozei.

Acest centru isi propune atat tratamentul chirurgical al formelor avansate de endometrioza, cat si instruirea deopotriva a medicilor de familie si a pacientelor, cu privire la depistarea si profilaxia endometriozei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. iar ati inventat o noua boala?

    • Daca nu stii de existenta unei boli nu inseamna ca nu exista…..iar daca o caracterizezi nu inseamna ca o inventezi…

    • crede-ma ca nu ai vrea sa fii diagnosticata cu boala asta sau sa ai pe cineva in familie careia sa i se puna un astfel de diagnostic si din cauza asta sa nu poata avea copii …. mai intereseaza-te inainte sa postezi replici de genu asta… nu ne e usor celor care trecem prin asta

  2. nu este o boala inventata! Se cunoaste de peste 100 de ani existenta ei dar nu e suficient de studiata. 10% din femeile de pe planeta sufera de ea. Daca nu ati auzit de ea nu inseamna ca nu exista! Provoaca suferinte foarte mari femeilor in cauza si suferintele fizice sunt chiar cele mai usor de suportat in aceasta boala.

  3. Eu am fost diagnosticata cu endometrioza 🙁 si intradevar doctorii romani sunt complet pe dinafara

  4. EU AM FOST DIANOSTICATA CU ACEASTA BOALA IN 1996 AM FOST OPERATA LA ODOBESCU MI S==A FACUT ANEXECTOMIE STANGA DUPA CARE 6 LUNI AM LUAT ANTICONCEPTIONALE IAR DUPA ALTE 6 LUNI DE PAUZA AM RAMAS GRAVIDA SI AM NASCUT LA TERMEN IN BAIAT DE 3,850G ,MENTIONEZ CA PANA ATUNCI NU AM RAMAS DELOC GRAVIDA, NU NEGLIJATI BOALA