Epuizati fizic si secatuiti emotional, dupa munca neobosita de 1 an de pandemie. Mai bine de jumatate dintre angajatii Spitalului Victor Babes din Timisoara, in burnout. Rezultatele studiului facut in premiera in Romania

TIMISOARA. Au fost facute publice rezultatele evaluarii gradului de burnout al angajatilor Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

Burnout sau epuizarea profesionala reprezinta o stare de epuizare, atat fizica, cat si psihica, ce apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita si interactiuni frecvente cu oameni”, spune psihologul Herber Freudenberger, cel care a identificat existenta acestui sindrom. Burnout-ul poate duce nu doar la epuizare emotionala, ci si fizica, depersonalizare si chiar scaderea performantelor.

Proiectul pilot in Romania, cel al evaluarii epuizarii fizice si a stresului profesional in randul cadrelor medicale de la Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara, a fost realizat pe un esantion de aproape 250 de angajati ai unitatii sanitare, ceea ce reprezinta un procent semnificativ din numarul celor care lucreaza in spitalul din linia intai a luptei cu COVID-19. Participarea la evaluare a fost voluntara si anonima. Cei care si-au dat acordul au completat o serie de chestionare in care au raspuns la cateva intrebari. S-a avut in vedere alegerea unui esantion reprezentativ pentru fiecare sectie si compartiment din Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

Studiul a demonstrat ca 56,37% dintre medicii, asistentele medicale, infirmierele, brancardierii si restul personalului chestionat au un nivel mediu sau ridicat de burnout. In ceea ce priveste extenuarea emotionala, aceasta se regaseste in cazul a 55,88 la suta dintre participantii la studiu. 67,16 la suta dintre angajatii Spitalului Victor Babes au declarat ca au un grad ridicat de stres, iar 64,22 resimt ingrijorare, faptul ca niciodata nu au timp pentru ei, oboseala si lipsa odihnei. Un semnal de alarma este legat de gradul de anxietate. In urma cercetarii, s-a constatat o crestere a anxietatii, nivelul acesteia ajungand la 34,80 la suta.

Studiul a aratat ceea ce, din pacate, am banuit in momentul in care, impreuna cu colegii mei, am decis sa realizam acest proiect, unic de altfel in Romania. Un grad ridicat de epuizare profesionala, dar si personala. Ceea ce lasa urme adanci. Noi nu am putut sa ne luam prea multe zile libere in ultimul an, pentru ca era nevoie de fiecare dintre noi. Cum sa fi plecat cand sectiile erau pline, cand oamenii erau in suferinta? Ne-a marcat fiecare etapa a acestei pandemii.
Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calitatii vietii care, insa, nu este doar in spital, ci fiecare dintre noi il simte. Studiul va fi transmis Ministerului Sanatatii si sunt convins ca poate fi aplicat la orice alta unitate sanitara aflata in lupta anti COVID. De altfel, mai multi colegi din tara ne-au cerut ajutorul si le vom pune la dispozitie studiul, dar si chestionarele, pentru a putea sa realizeze si ei o analiza a starii de epuizare”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

In etapa a doua a proiectului, participantii la studiu au avut fie intalniri personale, fie intalniri de grup cu psihologul unitatii sanitare.

Pe langa datele statistice, care intr-adevar sunt ingrijoratoare, de exemplu, 9,31% la suta dintre cei chestionati au si un anumit grad de depresie. Ceea ce trebuie remarcat sunt raspunsurile la itemii cu cele mai ridicate cote: nu ma simt odihnit, ma simt la limita puterii, sunt secatuit emotional, am prea multe lucruri de facut. Sunt doar cateva dintre exemplele date de colegii mei. De asemenea, unii colegi au explicat ca sunt marcati de numarul mare al pacientilor care au pierdut lupta impotriva COVID in sectia ATI, dar si de virulenta cu care loveste aceste cumplit virus. Altii au evidentiat dramatismul cazurilor pe care le-au tratat. Nu in ultimul rand, un factor important al burnout-ului este munca aproape continua care ajunge, uneori, la 10-12 ore pe zi, dar si faptul ca cei mai multi dintre colegii mei nu reusesc sa se detaseze de problemele de la spital nici acasa. Astfel se explica cotele ridicate obtinute si remarcam nerespectarea conceptului de echilibru ȋntre munca si viata personala” , spune Dana Biris, psiholog clinician-psihoterapeut, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

In etapa a treia, s-a urmarit gasirea unor solutii pentru imbunatatirea calitatii vietii, dar si a starii psihoemotionale a celor care lucreaza in Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

Astfel, au fost gandite, si urmeaza sa fie puse in aplicare, o serie de masuri care privesc acordarea unor zile libere, a concediilor de odihna restante, dar si realizarea unor intalniri periodice.

Intalnirile periodice reprezinta una dintre cele mai importante masuri pe care vrem sa le punem in aplicare in perioada imediat urmatoare. Este foarte important sa vorbesti cu oamenii, sa le asculti framantarile, sa vezi ce ii preocupa si cum ii poti ajuta. O alta abordare o reprezinta strategiile de coping centrate pe problema (ex: surse care sunt sau pot devenii factori stresori) si strategii de coping centrate pe emotii (ex: identificam stresul perceput de catre personalul din institutia noastra, gestionarera si controlul emotiilor, mecanisme si mijloace de gestionare a stresului etc.). Nu in ultimul rand, vom incerca sa ii ajutam sa gaseasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala”, spune Dana Biris, psiholog clinician-psihoterapeut, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara

In acelasi timp avem in vedere reorganizarea muncii pe fiecare compartiment astfel incat sa fie redusa presiunea pe fiecare dintre colegii mei, in functie de nevoile fiecaruia. Avem in vedere si cresterea schemei de personal. Pur si simplu suntem mult prea putini. Ne-au ajutat si vreau sa le multumesc rezidentilor si studentilor care au venit alaturi de noi in ultimele luni. Au lucrat atat in sectia de Terapie Intensiva, cat si in zona de triaj. De asemenea, avem colegi transferati de la alte unitati sanitare care au vrut sa ne ajute. Cu toate acestea, exista un deficit de personal pe care vom incerca in perioada urmatoare sa il acoperim”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr Victor Babes” Timisoara.

Studiul a fost realizat in perioada februarie–martie si reprezinta o premiera in Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da ‘ de ce nu vin sosoacele mitingiste ,madam Steer ,Alberts ,..si altele asemenea,sa faca garzi de 48 ore la ATI???Unde sunt ,,vocalistele,, imbecile acum??

  2. Majoritatea intelegem impactul fizic si emotional al acestui an asupra personalului medical.
    Considerand bugetul la sanatate as zice pare ca ne-am descurcat bine.

  3. dar ‘eroii’ asistenti au luat cate 125 de milioane pe luna net, salariu+ sporuri! ce mare pregatire un curs de cateva luni
    si esti asisitent ‘erou’?! ce tupeu! de doctorii eroi nici nu mai vorbesc ce salarii au, platite de niste amarati! in spitale sunt internati mai putini oameni ca anii trecuti! mai terminati cu propaganda ca deja e mult prea gretoasa!

    • Studiul este pe cei ce lucreaza in spitale Covid, la cate cazuri si decese au fost in ultima perioada ar trebui sa fi robot, sa nu te afecteze emotional deloc. Daca e asa de simplu cursul de asistent si bani asa de multi, de ce nu va duceti si Dvs?

  4. Bine ca dupa 14 ani inca nu ai reusit sa treci la RON dar te-ai gasit sa-ti dai cu parerea.
    Hai lasa-ne cu rautatile tale.

  5. Oanceeeeaaaa. Doar de atâta ești capabil? Obositule. Cere-i lui Musta ajutor să-ți aprindă lumânarea.

  6. Bucurați-vă că aveți de lucru, alți închid afacerile din cauza doctori incompetenți că și dumneavoastră. Speriați oameni degeaba și va plângeți că sunteți stresați. Apoi prin Facebook este plin de poze (selfie) cu doctori și doctorite pițipoance cu zâmbete pe fata, așa de stresați sunteti că aveți timp de Facebook și figuri.

  7. Daca ar fi asa de ocupati incat sa ajunga la burnout, nu ar avea timp de studii, interviuri, poze pt ziare si abureli de genul asta. O prima suplimentara i-ar motiva sa nu se mai lamenteze? oricum le-au crescut substantial incasarile de cand e ataaata de lucru cu acest Covid cu care se lupta pana la burnout:))

  8. Oancea. Până acuma, de la începutul pandemiei ai câștigat oficial cca 75.000 Euro. Alții și-au făcut datorii, din cauza ta, mult peste ceea ce ai câștigat tu și alții au pierdut de 5,6 ori mai mult. Ciocul mic.

  9. Pentru a ajunge cât mai puțină lume bolnavă de Covid-19 ca să fie internată în spital, cred că ar fi foarte util, ca un colectiv de medici adevărați să stabilească un protocol de medicamentație către medicii de familie și aceștia să intervină cu succes pentru cazurile ușoare și medii, în așa fel încât tot mai puțini pacienți să ajungă la cazurile grave care necesită internare. Dar cred că pentru aceasta ar trebui să nu mai intervină politicul în actul medical.

    • Medici care au reușit să vindece pacienți cu tratament sunt prosti, cei care îți bagă o țeavă in gura, sfătuiesc măști și distanțare, iti spun că singur tratament este vaccin, SUNT EROI!