Escrocul genial care a reusit sa vanda pana si Statuia Libertatii din New York!

Un oarecare George Parker – omonim cu celebrul fabriant de stilouri – a intrat in istorie ca fiind cel mai inventiv impostor si falsificator din toate timpurile. El si-a facut un fel de profesie din a „vinde” imigrantilor sau turistilor monumente dintre cele mai semnficative ale Statelor Unite.

Se pare ca debutul l-a facut „vanzand” Podul Brooklyn din New York, unul din cele mai vechi poduri suspendate ale Statelor Unite. Ca sa atraga curiosii, s-a prefacut ca vopseste ceva la capul podului.

Pretextul a fost suficient pentru ca sa se faca remarcat si le explice respectivilor curiosi ca podul ii apartine si ca nu va mai accepta sa circule lumea gratis pe proprietatea lui, pentru care a muncit. Chiar de saptamana urmatoare, va pune taxa de acces si in acest scop tocmai face niste lucrari de amenajare.

Un naiv a calculat repede cat se poate incasa lunar dintr-o taxa, iar de aici pana la tranzactia cu „proprietarul” podului n-a ramas decat un pas. Afacerea a fost bine calculata: n-a cerut decat un avans moderat, urmand ca intreaga suma sa-i fie varsata numai dupa colosalele incasari.

Noul „proprietar” s-a vazut insa confruntat cu politia chiar a doua zi, cand a venit cu materiale ca sa instaleze la capetele podului gheretele, necesare pentru taxatori.

Vazand ca afacerea a prins, Parker a mai intiat inca una, reusind sa „vanda” Mausoleul Presedintelui Grant, unde de asemenea, accesul era gratuit si unde a reusit sa momeasca un naiv, in perspectiva castigurilor fabuloase de pe urma vanzarii biletelor, dupa ce va institui taxa de acces.

Ca sa para credibil, s-a dat drept nepotul presedintelui, care in cinsitea bunicului sau, ar fi construit din banii sai monumentala lucrare.

Pus mereu pe fapte mari, nu pe mici gainarii, acelasi George Parker a reusit sa tranzactioneze si muzeul Metropolitan de Arta, arena Madison Square Guarden, cu o capacitate de aproape 20.000 locuri iar, in cele din urma, chiar si Statuia Libertatii.

E drept ca, pe parcurs, a fost prins de politie, judecat in doua randuri, dar instatantele au apreciat ca faptele sale sunt mai mult nostime si excentrice decat grave si i-au dat condamnari relativ scurte, ceea ce i-a permis ca, iesind din inchisoare, sa continue prosperele sale initiative.

Prins si a treia oara insa nu s-a mai bucurat de niciun fel de indulgenta si s-a pomenit cu o condamnare pe viata, ispasind-o timp de opt ani, dupa care si-a dat obstescul sfarsit in inchisoare la varsta de 66 ani, in 1936.

In timpul detentiei, s-a bucurat de o larga popularitate printre detinuti, carora le povestea aventurile sale fantastice, dar si idei nepuse inca in practica, bune de aplicat pentru cine ajunge in libertate si are curajul.

Nu se stie daca acestia au avut sau nu curajul, dar este sigur ca astazi timpurile s-au schimbat, naivii s-au imputinat si, ca urmare, escrocii geniali n-ar mai avea sanse daca s-ar puca sa vanda poduri, statui si mauzolee. Astazi ei s-au facut hackeri si-ti devalizeaza contul cat ai zice peste.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.