Este criza de forta de munca la Timisoara, companiile au nevoie de cateva mii de angajati pe care nu-i gasesc. De unde ar putea veni salvarea. Video

TIMISOARA. Cu 4.338 de lei salariu mediu in mana, Timisul a ocupat anul trecut locul 3 in tara in ceea ce priveste marimea lefurilor nete, dupa Bucuresti si Cluj.

Si, cu toate acestea, exista o criza constanta de forta de munca. Prima de relocare, prima de angajare, munca de acasa, al 13-lea salariu, prima de vacanta sau asigurare medicala privata sunt doar cateva dintre bonusurile cu care firmele incearca sa isi atraga noi salariati. In ciuda acestor beneficii, ce vin sa completeze veniturile, nu putine sunt firmele care dau in permanenta anunturi de angajare.

CITESTE SI: Colterm Timisoara anunta ca nu poate cumpara nici macar un sfert dintre certificatele de poluare. Daca nu le achizitioneaza pe toate pana in 30 aprilie, intra in faliment 

Ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca calificate. Electricieni, mecanici, strungari si alte meserii care necesita o anumita calificare. Adica o scoala profesionala. Din pacate, adica nu din pacate, din fericire toata lumea are studii superioare, dar, din pacate, oamenii nu isi gasesc de lucru. Ma refer la cei care sunt supracalificati, doarece nu exista o cerere atat de mare a fortei de munca supracalificate. Se cere forta de munca necalificata„, spune Erol Baeram, director general de firma.

Pentru a rezolva macar o parte din problema, primul pas a fost asigurarea transportului spre locurile de munca. Apoi, acolo unde s-a putut, s-a trecut la deschiderea unor unitati de productie noi, in alte judete unde exista somaj.

Noi am angajat cam tot ce era pe piata fortei de munca din Timisoara. S-au inchis fabrici cu traditie in acest domeniu cum era 1 Iunie, Pasamatex si altii care aveau sute mii de oameni si i-am absorbit noi. Din pacate, nu vine din urma zona de tineret„, mai explica managerul.

Reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca spun ca nu au ce sa le ofere companiilor. In evidentele institutiei care gestioneaza somerii sunt inregistrate putin peste 2000 de persoane. Dar necesarul este aproape triplu.

Greu ii ajutam pe angajatori. Doar in luna februarie au fost anuntate de catre angajatori 5.600 de locuri de munca vacante„, spune Raluca Matei, purtator de cuvant al AJOFM Timis.

In judetul Timis, in luna februarie, rata somajului a fost de 0,68%, in scadere. Cei care nu isi gasesc un loc de munca sunt necalificatii sau asistatii social.

Anul trecut la Universitatea Politehnica Timisoara au absolvit aproape 2000 de tineri. Putini sunt cei care nu au fost imediat preluati de companii. Mai mult, conducerea universitatii a infiintat un comitet director din care fac parte cadrele didactice, dar si managerii celor mai mari firme din Timisoara, comitet care se intruneste regulat si in care se discuta despre domeniile catre care sa se indrepte oferta educationala.

Am ajuns la un grad de angajabilitate de peste 90 la suta. Dar, o parte dintre studenti sunt angajati din timpul facultatii. Nu toti cei 1800 care au terminat sunt disponibili pentru piata muncii. Altii pleaca. Unii inspre vest, altii pleaca acasa„, explica profesorul dr. Sorin Musuroi, prorector Universitatea Politehnica Timisoara.

Cei care lucreaza cu mediul de afaceri spun ca o alta solutie este oferirea unor facilitati pentru munca part-time pentru elevi si studenti

Fiind prinsi in sistemul de invatamant, au nevoie de contracte cu timp partial de munca. Mai mult. Avand in vedere ca statul, oricum suporta asigurarile pentru aceste categorii, pentru a incuraja intrarea pe piata muncii a tinerilor cuprinsi in sistemul de invatamant, propunerea ideala este aceea prin care statul nu percepe contribuitii pe aceste contracte pentru elevi si studenti„, sustine sociologul Adrian Pascuta.

Pentru aceasta, insa, este necesara modificarea legislatiei.

VIDEO: George Stefanita

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa anuntam verisori din sud sa-si ia cazanul de bmw si sa vina la munca .

    • Cum de lis e merită acolo, unde bașca mai au și chirii triple că mărime? Nici vinzarile mari din Romania?
      SINDICATELE noastre sunt ZERO BARAT. Conduse doar de politruci vinduti partidelor

  2. Fritz e de vina ca a oprit intrarea oltenilor in Germania/Banat .

  3. Și va fi foarte mult timp de acuma încolo. La taxele și impozitele pe care trebuie să fie plătite forta de munca pleacă ori lucrează la BLACK.

    • Aceleasi taxe si impozite se platesc peste tot in Europa, diferenta ii de +/- 5% peste tot platesti impozit, cas si cass pe salar, problema ii la firme si salarii.

  4. Este nevoie de tineri puțin sau deloc calificați. Pe cei calificati și de peste 45-50 de ani nu îi vrea nimeni.

    • La oameni calificați?

  5. apoi cum vine asta ? mai trebuie sa si munceasca careva ? pai si exemplele care au succes in viata ca fac fel de fel de afaceri..??, oameni intreprinzatori, influenceri si formatori de opinie !? oportunisti si meaisiti pensionari la 40j’de ani !? nu le mai putem urma ? chiar trebuie sa mergem sa muncim ???
    hai la treba ca avem pensii speciale de platit !!! plm

  6. sa sunam niste mexicani din sud ca abia asteapta sa vina la Timisoara sa devina sefi .

  7. Exact ! Eu sunt un rahat de salariat, trag la normă zilnic de îmi sar mucii și câștig doar cât să-mi duc zilele de la o lună la alta. Când văd pe fluturașul de salar câți bani îmi ia statul pentru că-s un bou și muncesc cinstit simt că mă ia dracu’ !
    Prost eu grămadă, că n-am știut să devin politician , prosper om de afaceri sau popă.

    Mulțumesc.

    • jumatate din energia ta foloseste-o in munca la negru,iti vei reveni. cei tineri sunt acceptati mai usor pe un post oarecare pentru ca pun boticul la salarii mici , sunt usor de prostit.

    • pe langa ce vezi pe fluturas, mai baga: TVA, impozite pe masina, casa, taxe pe benzina, tigari, CO2 (aeru respirat)…

    • Banii aia ii ia statul tuturor tarilor din Europa, problema ii la patron, ia vezi pe ce profit merge

      • Solutia este sa nu se mai deschida fabrici in Timis ci in judetele unde este somaj mare!
        Ajunge ca o.tara inteaga pupa in fund Banatul!

  8. Prefer sa mor de foame decat sa-mi dau toti banii munciti pe taxe si cheltuieli si hrana. Nu ramai cu nimic . Se imbogatesc doar companiile. Statul nu a inghetat preturile nici maca la produsele de baza ( ulei, oua, lapte, cartofi ) . Nu mai zic ca la locurile de munca dai doar de sefi idioti care se cred napoleon sau vreun mare „leader” .

    • Hai sa facem toti ca tine, nu contribuim cu nimic apoi urlam sa primim pensie minima garantata, dar sa fie la fel ca pensia celui care munceste 35 de ani. Poate chiar e bine ca natalitatea e mica, putin dar buni decat multi si prosti.

  9. Ar fi o idee sa se lucreze din liceu, dar dupa aceea daca se confirma moda asta o sa coste automat si scolile mai mult ca in america, pe motiv ca elevii si studentii lucreaza deci au bani. Mai bine se angajeaza toti acei trantori ce lucreaza la stat si someaza la greu comparativ cu cei care lucreaza la corporatii. Un exemplu de trantori la Timisoara: cei 440 de angajati de la Penitenciar. Ok, sa zicem ca nu sunt chiar trantori pentru ca ii pun pe puscariasi sa lucreze si le gasesc de lucru. Partial. Ar trebui sa se deschida inchisorile mai mult. Desi oricum deja de la Penitenciar ii impinge sa lucreze cam pe toti si tot li se cer oameni. O alta varianta evident ar fi sa se angajeze chiar mai bine din judet din Timis si sa se faca scoli de muncitori calificati in satele din Timis, la sat sigur ar fi mai multi care ar vrea sa invete o meserie. Ca sa vina oameni mai usor in Timisoara la fabrici ar trebui extins transportul metropolitan la nivelul intregului judet Timis, sigur cateva linii importante. Daca ar merge toata ziua la orice ora, exact ca si transportul metropolitan ar fi si bine pentru turism, si bine pentru mobilitate si s-ar muta si mai multe persoane in Timis la sate, desi preturile in Timis la apartamente sunt f mari. Alta metoda ar fi ca toti asistatii sociali sa fie dusi la cursuri de calificare si sa lucreze. Si daca au un handicap sa le fie incurajate conditii sa lucreze. Populatia judetului Timis e cea mai mare din istorie acum, sunt 758000 oameni (in 2020) si creste. In 2010 erau 683000. Acum, nu toti dintre acestia se indreapta spre joburi mai necalificate ci trendul in Timis este sa se mearga spre cele mai calificate (in IT) si mai bine platite. Daca acei muncitori necalificati lucreaza bine, daca firma are export… ar trebui marite salariile. Adica Continental Firma da salarii bune pentru Romania dar si se produce o gramada adica ar avea de unde sa dea salarii chiar si mai mari.
    Judetul Timis are o populatie in crestere si teoretic nu ar trebui sa fie o problema cu gasirea de lucratori. Sigur, pentru ca sunt mai multe industrii diverse, toate concureaza pentru oameni si este normal ca oamenii sa doreasca un job sa zicem in IT care este mai bine platit.
    Alta varianta este ca Ucrainienii din TImisoara (4000) dintre care multi refugiati sa fie pusi la munca, gata taiat ajutoarele. Muncesti sau mergi inapoi in Ucraina. La fel cu toti ceilalti refugiati. In general muncesc cei din afara tarii (India, Pakistan…) pentru ca vin doar daca au job aici altfel nu pot sa intre sau sa stea, desi unii renunta si ocupa spatiile libere pentru altii care chiar ar dori sa munceasca. Trebuie facute mai multe verificari si la acele persoane.
    Solutii sunt, inclusiv sa aduca oameni din Republica Moldova, pentru asta sigur ar trebui sa fie preturi mai accesibile la terenuri in Timis pentru ca lucratorii sa nu fie ingropati in datorii pt restul vietii daca vor sa isi ia o casa. Dar, nu e asa. Peste tot in Timis este scump si unde este mai ieftin este departe. Sigur problema in Timis s-ar rezolva rapid cu introducerea unor linii in regim metropolitan. Astfel oamenii si-ar putea lua apartament la Lugoj si daca stiu ca exista autobuze care merg toata ziua si constant catre fabricile din Timisoara si Zona Metropolitanta Timisoara (aka Dumbravita, Giroc…) mult mai multe persoane ar fi convinse sa se mute. Degeaba ofera transport o companie fiindca nu toate ofera transport daca iti iei sa zicem apartament la Lugoj si vrei sa vii zilnic in Timisoara. Mai este o problema si cu traficul din Timisoara si imprejurimi care este cam infernal. Oricum, daca s-ar mobiliza mai bine actorii din Timisoara sa faca cateva linii de transport super bune (si viitorul tren va fi excelent numai ca este in viitor) si primariile din Timis sa ofere terenuri mai ieftine la vanzare, ar fi un plus si pentru primarii si pentru Timis. Sigur, multe primarii nu au cine stie ce teren fiind ocupat de companiile agricole. In viziunea mea ar trebui luat de la acele companii fiindca oricum nu planteaza suficienti copaci, numai distrug solul din Timis cu agricultura excesiva. Si asa Timisul ca judet produce cea mai multa mancare pentru Romania. Timisul are si o productie industriala f mare. La vinuri Cramele Recas este cel mai mare actor din Romania si Cristim este cea mai mare companie Romaneasca de producere de hrana. Apoi, Profi este cel mai mare lant de distributie din Romania, romanesc. Toate din Timis. Timisul ca judet are prea multe terenuri agricole si prea putine paduri si as zice prea putin spatiu urban pentru ce ambitii are. Aparent este mult spatiu in Timis, practic nu este prea mult, terenurile sunt mult mai scumpe, desi Timis ca judet este cel mai mare si in Timis sunt si cele mai multe suprafete plane.
    Timisul chiar sta bine la nivelul tarii, sunt f multi oameni care muncesc, asistenta sociala buna, salarii bune. In schimb daca ne uitam cum arata judetul, zici ca este o colonie de munca. Adica nu arata deloc bine. Nici ca impadurire, turism, mediu, rauri, lacuri…Daca te uiti obiectiv judetul Timis este foarte exploatat. Cand a ajuns capitala judetului sa arate mai bine ca si mediu decat restul judetului, iti da de gandit. Singura parte din Timis care arata ok este Estul Judetului si exact acolo nu s-a investit suficient.
    Cine este interesat de gandurile mele scrietimi la alexlunaview @gmail.com (fara spatiu)

    • Din pacate, Cristim este producator de la Bucuresti, familia proprietara se numsete Timis, dar atat.

  10. O sa fiu scurt:Platiti salarii decente. O sa gasiti destui care vor sa nu munceasca degeaba.Daca in schimb platiti cam cit vreti voi si nu cit face munca prestata,atunci asteptati voi angajatorilor sa va vina oameni sa va faca pe voi cu p..a mare si ei sa rabde de foame sau alte nevoi.Simplu:Platiti oamenii in p..a mea!!!

    • Ba , tu vrei in Romania salariu de 1500 euro cand nu esti in stare sa produci macar 3000 de lei la salariu de 4000 ? Nu sunt patron , lucrez intr-o firma de electricieni cu 19 angajati, toti au peste 5-6.000 lei salariu in mana , dar chiulul e maxim. Cum a plecat patronul sau inginerul, nimeni nu mai face nimic. 4 oameni trimisi la lucrare de 1,5 zile nu o gata intr-o saptamina. Toti vreti salarii pentru nimic, competente zero, interes zero dar pretentii cat duce trenul. Asta e motivul pentru care nu mi-am facut firma , sa platesc muncitori mediocrii si imbecili.

      • Tu pe langa ca esti prost mai si semnalizezi. Sa mori tu ca toti oamenii din Timisoara intra la categoria exemplului pe care l-ai dat tu. Mai binr taci daca nu gandesti, amice.

  11. Care sunt companiile alea care nu gasesc forta de munca ? Pt minim 7000 lei in mana/luna la program de 8 ore de Luni pana Vineri eu nu cred ca nu merge lumea la munca . Problema este ca salariile oferite de ei sunt de mizerie, multe ore de lucru, majoritatea nu respecta fisa postului, te tin peste program . Oamenii de rand in general merg la munca pt bani pt ca au niste nevoie mai speciale…sa traiasca, sa manance, sa se imbrace, sa se spele, sa isi permita sa mearga la dentist, la medic, in concediu etc .

  12. Compania Continental din calea Buziasului vesnic nu gaseste forta de munca, auzi la ei ca cica angajeaza +1000 de ingineri (incadrati toti pe inginer sistem infomatica ca sa fenteze legea si sa nu plateasca impozit-ANAF-ule, esti pe fir?!) si au oferte salariale ca IKEA, cu 30-40% sub piata. Va dorim succesuri! 🙂

    • Nu e chiar asa, plateste firma un bonus de 10% din salarul net si acel bonus nu pentru toate gategoriile de ingineri, dar taxele catre stat se platesc integral, probabil doar cei incadrati IT au acea deducere integrala de 10%, inginerii din productie cu siguranta nu au deducere.

      • La Conti ar trece aia pana si femeia de serviciu pe incadrare de inginer sistem informatica, legea zice ca doar aia care fac dezvoltare de soft sunt scutiti, nu toti (nici aia care testeaza), dar daca nu ii verifica nici dracu’ asta e. Noroc ca prin PNRR ne-am angajat sa scoatem impozitul pe IT in urmatorii ani ca poate mai vor si pensii speciale categoria asta.

  13. Pai numa posturi din astea unde transpiri aveti? ceva gender expert nu va trebuie? ca astea is valorile ioropene. cine mai e prost sa munceasca ca sa-i fure statu 70% din venituri si pe care sa-i arunce catre politicieni, tig.. minoritari, migranti, elgebetisti, politicieni, pensii speciale… cel mai bun job asistat social. daca ai pile: consilier, primar, bagator de seama..

  14. Salarii de mizerie,din care nu poti face mare lucru…..voi cei care oferiti salariile astea puteti sa traiti cu ele….De ce pleaca romanul dincolo ? Pentru un salar mai decent si pentru respect….oferiti 1500 eu sa vedeti ce coada se face.

  15. Citi cu atentie …ofera 4000 lei net pt persoane CALIFICATE…normal ca oricine calificat nu se injoseste sa lucreze pe banii astia de kakat

  16. Ne facem influenceri !

  17. Românii muncesc înca pe alocații de stat prin corporatii.Excepție o face clientela caiptalismului.Munca românului este cămătărită de firmele de recrutare care dețin un fel de monopol în domeniu.Calificările la locul de muncă lipsesc,unii muncesc alții mimează munca,nici o diferență față de comunism,poate doar în ceea ce privește decorul .Totul este intermediat,statisticile sunt făcute din creion,producția duduie ,halal economie.Exploatăm cam aceleași persoane indiferent de periplul lor prin multinaționale prin schimburi și ture mai ceva ca viața în detenție.Ultimii ani au fost un exemplu de sclavagism modern când datorită crizelor patronii au devenit și mai bogații iar clasa muncitoare și mai săracă.Despre ce vorbim ?Statul a fost privatizat,adică a intrat sub influența directă a corporaților.Diferențele sociale majore dintre privat și stat au dus la exodul forței de muncă.Sindicatele sunt de decor,indemnizația de șomaj este jignitoare raportată la cheltuielile zilnice ,în concluzie deviza este clară:muncim să supraviețuim nu să avem!Apropo despre criza fortèi de muncă la stat nimic🤣?

  18. Căcat! Soția mea lucrează de 18 ani la croitoria respectiva și salariul ei este de 3200 brut calificata, sa le fie rușine ca nu respecta munca și nu plătesc corespunzător. În fabricile din Ro cel are știe sa lucreze și se pricepe la ce face va face și mai multe operațiuni, se merge pe idea, calu care trage trebuie bătut și mai tare sa tragă și mai tare!

  19. Încercați sa sunați în legătură cu un post la alta firma (sudor de ex.) și spuneți ca lucrați la anumita firma în speță firmele mai măricele nu ele cu 2,3 angajați, o sa primiți răspuns ca nu angajam oameni de la firma respectiva pentru ca colaboram și vor sa strice relațiile!

  20. PENTRU 2000 RON SALARIU SA MUNCEASCA EI CU COPII SI RUDELE LOR.
    SALARI DE GUNOI IN TIMIȘOARA SI ARAD.
    MARELE OCCIDENT ROMANESC CU SALARI DE GUNOI.

    • Marele occident romanesc susține economia celor de peste Carpați. Suntem sclavii populațiilor sărace din România.

  21. MINCIUNI !!! Am fost la 10 interviuri si nu m-a angajat nimeni .Sunt mecanic auto cu 15 ani experienta si prefera sa angajeje nepalezi decat romani

  22. Spui numai prostii în legătură cu salariile, aduceți coreene,vietnamezi și alte nații.

  23. ATI VOTAT psd/pnl DE 30 DE ANI luati pe paine acum .
    Hai la munca ca trebuie sa le platim si pensiile speciale .

  24. Trebuia întrebat tovarăşul Păşcuță cum se comporta cu tinerii care lucrau pentru el,la terasa ce o avea în centrul oraşului Timişoara !Era corect cu ei ?

  25. In industria usoara (croitorie) muncitorii sunt ca si sclavii pe plantatie!! Munca cat cuprinde iar la salariu degetul mijlociu… RUSINE!!

  26. O sa va trimit pula sa lucreze.Imi puteți spune cum sa vina la interviu?Rasa,cu floci sau cu sperma pe canal?