TIMISOARA. Abia de Pasti sau dupa sarbatorile pascale vom putea circula cu ‘tramvaie noi’ la Timisoara. Vorbim despre cele doua mijloace de transport pe sine care se afla intr-un amplu proces de modernizare, unul la Arad si altul la Pascani.
Autoritatile locale au decis in sfarsit cum vor arata cele doua tramvaie. Cuvantul final il are, evident, primarul Nicolae Robu, care a ales intre doua combinatii de culori: alb cu portocaliu sau alb cu violet. Anul trecut, edilul-sef a facut si un sondaj pe Facebook in care a cerut ajutorul timisorenilor. Cum marea majoritate au ales alb-violet, culoarea de suflet a suporterilor echipei Poli Timisoara, aceasta a si ramas combinatia ideala pentru noile tramvaie ale orasului.
La inceput, primarul Timisoarei nu a fost incantat de materialele folosite de cei care restaureaza cele doua tramvaie, insa problema a fost lamurita la sfarsitul lunii februarie. Edilul ne-a declarat ca in sfarsit au fost gasite materialele potrivite.
Cat despre problemele aparute la inceputul lui februarie, cand muncitorii nu primisera inca diverse componente de la cei care le fabrica, acestea nu au fost solutionate. Autoritatile locale spera ca materialele vor fi furnizate la timp pentru ca timisorenii sa poata circula macar de Pasti cu mijloacele de transport modernizate.
„Am vorbit cu Goia (n.r. Ioan Goia, seful RATT), a fost si la Pascani, stadiul este tot cam la fel. Am ales, pe mostre, nu pe e-mailuri, mi-au adus si tabla vopsita, pentru exterior, dar si bucati de material de care se va pune pe scaune. Am semnat pe fiecare, ce sa ramana. Va fi alb-violet, exact ceea ce am prezentat (n.r. in pozele alaturate). Nu am spus ca nu imi place, nu mi-au placut mostrele prezentate, materialul in sine. Dar acum mi-au adus exact ca in imaginea ce am prezentat-o”, ne-a declarat Nicolae Robu.
Doua tramvaie second-hand ale RATT se afla la Arad si la Pascani, la cele doua firme care au castigat licitatia pentru modernizarea lor, inca din vara anului trecut. Aproape jumatate de milion de euro costa bucata.
La sfarsitul anului trecut, atat primarul Timisoarei, Nicolae Robu, cat si seful RATT, Ioan Goia, spuneau ca abia din martie probabil vor fi puse in circulatie cele doua tramvaie. Sau macar unul.
Iata insa ca planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, asa ca mai avem de asteptat pana sa ne plimbam cu garniturile modernizate ale RATT.
***
Camere video, scaune cu incalzire si aer conditionat
Vagoanele de tramvai supuse serviciului de reparatie generala cu reconstructie si modernizare vor avea patru usi comandate electric, una dintre ele avand rampa de acces pentru persoanele cu handicap. Usile vor putea fi deschise atat de la buton, cat si de la computerul de bord.
Vatmanul va avea in fata un bord modern, ergonomic, cu calculator de bord, realizat dintr-un material care va evita reflexia luminii. Totodata, va avea si un sistem de diagnoza si afisare in timp real al defectiunilor, precum si sistem de comunicare cu calatorii. Spatiul destinat vatmanului va fi incalzit, ventilat si va avea aer conditionat.
Garniturile vor fi echipate cu instalatie de climatizare, cu camere de supraveghere video atat in interior, cat si in exterior, dar si cu instalatie de informare a pasagerilor – audio si vizuala, atat in interior, cat si in exterior. Si vatmanul va fi supravegheat video, arata detaliile tehnice prevazute in caietul de sarcini pe baza caruia a fost organizata licitatia. O camera de supraveghere va fi pusa in cabina vatmanului si pe directia de mers, cu inregistrare audio. Monitoarele vor fi puse tot in cabina conductorului, care va putea urmari tot ce se intampla in tramvai, in timpul mersului. In total, o garnitura va avea 8 camere video, din care cel putin doua in exterior, pentru supravegherea usilor de acces.
Vagoanele vor fi iluminate cu lampi economice, cu leduri, si vor circula cu viteza maxima de 50 km/h, daca sunt goale. Vatmanii nu vor putea depasi 60 km/h si asta doar in conditii in care se scot limitarile de viteza. Vor putea tracta si remorca de tip GB4d. Durata de viata a caroseriei este, conform caietului de sarcini, de minimum 10 ani.
„Noile” tramvaie vor fi aduse la Timisoara cu tot cu accesorii. Fiecare tramvai va avea toate cele necesare, dar si celebra ranga de macaz, ciocanele de geam, stingatoare de incendiu sau triunghiuri reflectorizante. Scaunele din garnituri vor fi ergonomice, din materiale rezistente, ce nu pot fi distruse cu usurinta si usor lavabile. Vor avea si sistem de incalzire, insa doar in partea de sezut, alimentat la joasa tensiune. Cat despre temperatura din vagoane, aceasta va fi stabilita tot de conductor.
Angajatii RATT vor fi instruiti pentru a putea folosi tramvaiele moderne. 10 muncitori vor participa la un training pentru revizii tehnice, 7 pentru diagnosticare si reparatii curente, iar 5 vor invata sa se ocupe de intretinerea caroseriei si a usilor, dar abia dupa ce expira termenul de garantie.
Internet gratuit doar pentru cei cu carduri RATT
In ceea ce priveste validatoarele, acestea vor fi puse pe barele de sustinere din zona usilor de acces. Va fi si internet Wi-Fi in noile tramvaie, insa va putea fi folosit doar de cei care au carduri RATT.
“Pentru posesorii de carduri cu titluri de calatorie valide se va oferi o solutie de accesare in tramvai pentru conexiune Wi-Fi a serviciilor de internet. Punctul de acces din vehicul va fi conectat la furnizorul de servicii internet printr-o conexiune 3G. In urma validarii cardului cu titlu de calatorie valid, dispozitivul de taxare va oferi o cheie de acces in reteaua Wi-FI locala a tramvaiului”, se arata in caietul de sarcini.
Modernizare de 500.000 de euro bucata
Tramvaiele second-hand ale Timisoarei sunt reabilitate de firmele Electroputere VFU Pascani si Astra Vagoane Calatori Arad. Primele doua garnituri au fost preluate de cele doua firme care au castigat licitatia primariei in 11 iunie.
480.000 de euro costa reconditionarea unui singur tramvai, Primaria Timisoara urmand sa aloce 3,3 milioane de euro pentru reabilitarea a 7 dintre garniturile batrane aflate acum in circulatie. Licitatia a fost castigata insa de oferta depusa de cele doua firme in valoare de 65 de milioane de lei, adica peste 14,6 milioane de euro. Durata contractului este patru ani, acordul-cadru presupunand incheierea a patru contracte subsecvente, pentru un numar total de 30 de tramvaie GT4.
In parcul Regiei Autonome de Transport in Comun se afla 93 de tramvaie, din care doar 60 sunt scoase zilnic pe traseu.
Pareri
Buna ziua ,as dori sa stiu daca noile tramvaie vor putea fi folosite si de catre persoanele cu handicap dependente de fotolii rulante?
Ovidiu, daca ai citi articolul, ai afla!
„Vagoanele de tramvai supuse serviciului de reparatie generala cu reconstructie si modernizare vor avea patru usi comandate electric, una dintre ele avand rampa de acces pentru persoanele cu handicap. Usile vor putea fi deschise atat de la buton, cat si de la computerul de bord”.
sa fie primele si ultimele tramvaie reabilitate! firmele neserioase au spus ca vor fi gata pana in octombrie anul trecut, nu ma intereseaza ca sta dupa piesa nu stiu care! VREM TRAMVAIE NOI !
Penibili.
Odata pentru ca actualul sasiu a permis cate 2 randuri de scaune si in poze apare cate un singur rand. Cum sasiul ramane, inseamna ori ca si-au batut joc de primarie trimitand poze din vreo prezentare, ori nici macar nu si-au dat seama si nu stiu ce incearca sa faca..
Apoi cum sa mearga tramvaiul doar cu 50km/h si doar daca e gol? Pai cand va fi plin cu cat va merge? Cu 15km/h?!?
A doua: caroseria de acum a rezistat in jur de 40 de ani fara probleme de rugina, iar cea noua va rezista minim 10? Pai suntem atat de prosti incat sa acceptam asa ceva si sa schimbe caroseria odata la 15 ani ca a ruginit? Cine poate accepta asa ceva ? Nici macar nu trebuia facut caiet de sarcini pe o asa perioada mica de garantie!
Chiar nu mai stiti cum sa va bateti joc de banul public?
Similar la transporturi: in Romania autostrazile au 2 ani garantie, in Germania ministrul transporturilor a fost obligat cu ceva vreme in urma sa demisioneze pentru ca a acceptat o portiune de autostrada cu o garantie mai mica de 20 de ani! Si asta in care conditiile in care costurile sunt similare daca includem toate chichitetle ce le gasesc constructorii.
subscriu!
Prea scump, prea ca la tara!
Dara sa e cand primeaza firmele de partid: iti baga internet si incalzire in scaune si iti cresc pretul cu 100.000 de euro pe tramvai.
Va fi o mare tzeapa petru timisoreni, care puteau sa cumpere tramvaie noi, nu sa sp[onsorizeze partidul prin firmele lui Falca si Robu.