Ne-am obisnuit cu ideea ca fructele sunt foarte sanatoase pentru organism. In general asa si este, pentru ca aduc multe substante necesare bunei functionari a corpului uman. Pe langa acestea contin insa si mult zahar: in 10 fructe gasim echivalentula 15 linguri de zahar!
Auzim de la medici ca este bine sa mancam zilnic minimum trei fructe. Ne asiguram astfel cantitatea optima de fibre alimentare esentiale digestiei. 30-40 de grame, in cazul unui adult.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: „Cantitatea asta de fibre s-ar gasi in 5 mere, 2 pere si 2 portocale, care impreuna aduc cam 36 de grame de fribre, in alecelasi timp aduc de 150 de grame de zahar, adica 15 linguri.”
Aceste zaharuri sunt absorbite lent, in 4-5 ore. Lentoarea e cauzata de fibrele din coaja fructului. In astfel de conditii, de ce ni se recomada fructe, chiar in regimurile in care vrem sa scadem grasimile din singe? Fructele, asa cum au foste create de natura, contin zahar. Dar acesta e legat de alte structuri chimice intr-un mod… ideal.
Prof. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: „In contextul acesta in care zaharoza este inclusa intr-un alt compex de glucide ea nu este periculoasa!”
Pericolul apare cand fructele fac parte dintr-o schema de nutritie derutanta. Zaharul, de exemplu, se gaseste in orice aluat de patiserie. In paine, mezeluri, sosuri, iaurturi cu fructe, muraturi, medicamente.
Iar zaharoza creata de oameni, nu este recunoscuta intocmai de catre orgnismul… uman. Din acest motiv, nu se poate spune ca va hraniti cu zahar. Aduceti doar calorii goale, care ingrasa. Demonstratia este simpla. Sa spunem ca va aflati in fata unui borcan mare cu miere, un aliment dulce, dar fara mult zahar. Mancati 10 lingurite, apare senzatia de satietate iar, apoi, in mod instinctiv, o respingeti.
Citeste mai mult AICI