Este sau nu ilegal sa descarci de pe DC++?

Cifrele arata ca 95% din totalul descarcarilor de fisiere audio de pe internet sunt ilegale.  Si asta nu numai in Romania, ci la nivel internațional. Pentru a fi siguri ca mai si vand din productiile pe care le creeaza, cei de la Sony au restrictionat accesul la foarte multe videoclipuri de pe YouTube, distribuind utilizatorului un mesaj in care se spune ca videoclipul nu poate fi rulat din cauza incalcarii drepturilor de autor.

Majoritatea celor care descarca muzica sau filme de pe internet folosesc programe precum DC++ sau torenți, ceea ce, in sine, nu este un lucru ilegal, atat timp cat fisierele respective sunt pastrate in calculator.

Legea spune ca se produce o ilegalitate in momentul in care fisierele sunt „share”-uite pe internet.

„Constituie infractiune si se pedepsește cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte rețele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual”.

Mai clar spus, programele de tip DC++ in sine nu sunt ilegale. Problema apare in momentul in care utilizatorul alege materialele de share. Daca materialele din calculator care devin publice sunt protejate de drepturi de autor, acest lucru devine infractiune.

Descarcarea este ilegala?

Fisierele descarcate care raman in calculator doar pentru utilizator nu fac, cel putin la modul teoretic, obiectul unei incalcari a legii. Chiar daca acel continut este piratat, cat timp nu il pui la dispozitia altora.

YouTube este ilegal?

Utilizarea platformei YouTube pentru rularea de fisiere video nu este ceva ilegal, insa problemele apar in momentul in care cineva intentioneaza sa urce un fisier pe YouTube. Politica de protejare a drepturilor de autor a platformei interzice uploadul unor programe sau fisiere video in lipsa unor drepturi care sa permita acest lucru, iar mesajul care atentioneaza un utilizator asupra acestui lucru este afisat ori de cate ori cineva doreste sa uploadeze un clip video pe YouTube.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.