Esti obosit, ti-e foame des, te omoara somnul? Detoxifierea intre moft si necesitate. Reteta perfecta a medicilor timisoreni

TIMISOARA. Termenul de detoxifiere este din ce in ce mai des folosit, mai ales in perioada inceputului de an cand mai toata lumea vrea sa se refaca dupa excesele de sarbatori. Detoxifierea nu este insa o simpla cura de slabire.

“Detoxifierea este cu totul si cu totul altceva, in niciun caz o cura de slabire. Exista doua mari categorii de detoxifiere, cea de alcalinizare (cea mai frecventa) sau de acidifiere (mult mai rar intalnita). Pe scurt, detoxifierea consta in consumul exclusiv de lichide, cu diverse compozitii, formule sau retete de preparare”,  spune pentru opiniatimisoarei.ro medicul timisorean Dana Stoian, specialist in Nutritie.

Pentru ca detoxifierea sa fie facuta ca la carte este necesara consultarea unui specialist. Incercarile facute dupa ureche, cu sfaturi primite de la persoane neavizate sau luate de pe Internet nu sunt eficiente si se pot dovedi chiar daunatoare. Inclusiv durata unui astfel de procedeu trebuie stabilita de medic, in functie de semnele si simptomele pe care le prezinta pacientul.

Semnale de alarma le constituie senzatia nejustificata de foame, oboseala persistenta, senzatii de caldura sau chiar arsura, edeme. In mare, se considera ca detoxifierea este incununata de succes cand scade nevoia exagerata de somn, dispar transpiratiile prea abundente (deseori urat mirositoare) iar starea generala este una buna, organismul fiind plin de energie.

Cat despre alimentele minune sau suplimentele recomandate pentru detoxifiere, exista si aici precizari importante.

“Detoxifierile adevarate se bazeaza pe consumul exclusiv de lichide, fara niciun fel de supliment alimentar preparat chimic. De cele mai multe ori ceaiurile diuretice, sucurile proaspete de fructe sau supele de legume pot fi folosite ca suplimente in detoxifierile clasice”,  precizeaza pentru opiniatimisoarei.ro doctorul Dana Stoian.

In perioada de dupa mesele imbelsugate de sarbatori, regula de baza o constituie evitarea exceselor alimentare. Pot fi urmate si alte reguli simple, precum: mentinerea unui numar constant de mese pe zi (minim trei, cu un interval de maxim doua ore de la trezire pana la micul dejun si de minim trei ore intre cina si culcare), consumul de fibre – legume si fructe verzi si evitarea senzatiei de satietate la finalul unei mese.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.