Etapa a III-a de vaccinare incepe din 15 martie la Timisoara. Care sunt regulile si cum functioneaza lista de asteptare

Premierul florin Citu a anuntat, intr-o postare pe Facebook, ca etapa a III-a de vaccinare incepe de luni, precizand ca 500.000 de persoane din populatia generala s-au inscris pe platforma de vaccinare.

CITESTE SI: Se deschid noi fluxuri pentru vaccinare la Timisoara, in etapa a III-a. Imunizarea, la liber pentru toata lumea 

„Etapa a III-a de vaccinare incepe maine. Este foarte simplu. Daca doriti sa va vaccinati, inscrierea se face prin intermediul listelor de asteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt inscrisi pe platforma electronica, din care aproximativ 500.000 sunt din randul populatiei generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veti primi notificarea locului disponibil in centrul pentru care ati optat. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este SINGURA solutie pentru a reveni la normalitate cat mai curand. Impreuna invingem pandemia!„, a scris premierul pe Facebook.

In cazul etapei a III-a de vaccinare, va exista o lista de asteptare, vor fi persoane care vor avea prioritate inaintea altora, astfel ca sunt sanse ca unii oameni inscrisi sa primeasca in prealabil o estimare de programare.

Concret, etapa a III-a debuteaza pentru cei aflati in localitatile si municipiile cu o rata de incidenta de peste 4,5 la mia de locuitori, respectiv: municipiul Alba Iulia (2) – judetul Alba, municipiul Brasov (6) si localitatea Sampetru (1) – judetul Brasov, municipiul Cluj-Napoca (13) – judetul Cluj, municipiul Petrosani (2) – judetul Hunedoara, municipiul Zalau (2) – judetul Salaj si municipiul Timisoara (14) – judetul Timis.

Pentru aceasta etapa de vaccinare, la Timisoara si in judet vor fi deschise noi fluxuri de vaccinare: 8 fluxuri noi la Casa Tineretului, 2 la ISHO si 2 in cladirea STPT din Intrarea Doinei, unul la Mosnita si unul la Giroc.

Cum va functiona lista de asteptare

La nivelul fiecarui centru din localitatile mentionate anterior exista un anumit numar de locuri libere. Atunci cand acestea se ocupa, se activeaza o lista de asteptare in sistemul informatic. Persoanele care opteaza pentru un anumit centru dar nu reusesc sa prinda loc sunt automat incluse pe lista de asteptare in centrul respectiv, in ordine cronologica. Astfel, fiecare doritor va putea vedea cate persoane sunt in fata sa. Platforma ii va genera si un mesaj prin care va afla o data estimata pentru vaccinare in respectivul centru.

Pentru a merge in linie cu strategia de vaccinare, in continuare prioritate vor avea cei trecuti de 65 de ani, bolnavii cronic si persoanele cu dizabilitati. Daca raman locuri libere intr-un anumit centru, atunci sunt notificati in ordine cronologica cei care sunt in lista de asteptare si apartin etapei a III-a.

Intr-o lista de asteptare poti sa ai 100 de persoane, dintre care 5 sunt persoane vulnerabile, 3 care deservesc activitati esentiale, si restul sunt persoane din etapa a treia. Evident ca noi nu vom sta cu centrele goale si vor fi completate toate locurile cu persoanele care se afla in lista. Insa, prioritatea la notificare o vor avea persoanele vulnerabile si persoanele care, evident, sunt incluse in etapa a doua, pentru ca sunt multi care inca nu au reusit sa se programeze„, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghita, cooronatorul campaniei nationale de vaccinare.

Cum se va face inscrierea pe lista

Capacitatea de vaccinare a fiecarui cabinet este, potrivit autoritatilor, de 60 de persoane pe zi, modalitatile de programare fiind cele deja cunoscute: individual, prin apartinatori sau prin directiile de asistenta sociala de la nivelul primariilor, prin intermediul platformei informatice, a medicului de familie/ curant, cat si prin call center sau la numarul unic 021.414.44.25.

Mai exact, operatorul din call-center, in momentul in care va vedea ca locul pentru care persoana opteaza sa se vaccineze nu mai are locuri, o trece pe lista de asteptare si ii spune care este perioada estimata de vaccinare in care va fi notificata sa se vaccineze.

Atunci cand se elibereaza locuri intr-un centru, persoana aflata pe lista de asteptare este sunata de operatori pentru a confirma daca isi doreste, intr-adevar, sa se imunzeze, operatorul urmand a confirma programarea, locul si ziua respectiva, precum si intervalul orar disponibil.

Citeste mai mult AICI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.