Etapa tineretii, 14-21 ani

Ioan Coriolan Garboni

Etapa tineretii se imparte in mai multe „sub-etape”: pubertatea, adolescenta, prima tinerete. Se spune ca intre 14 si 16 ani este varsta pubertatii. La 14 ani primim primul act de identitate (la purtator).

Devenim si partial raspunzatori pentru faptele noastre, in fata legii. Copiii se simt importanti si independenti cu buletinul de identitate in buzunar, chiar daca, peste doi ani, ei nu mai seamana cu cel din poza. Caracteristica varstei pubertatii este bravada.

Daca INTERIOR pudoarea e dominanta, adica fetele rosesc interior (se rusineaza), iar baietii palesc interior (se sfiesc), in EXTERIOR toti vor brava, vor afisa indolenta, obraznicia si lipsa de colaborare. Sunt anii… ingrati (!)… ne simtim copii pe dinauntru, dar pe dinafara avem corp de barbat sau femeie!

Intre 16 si 18 ani este varsta adolescentei. Este perioada poate cea mai frumoasa: romantica, avantata si plina de speranta. La aceasta varsta fetele sunt orientate spre spiritual, iar baietii mai mult spre material. Este perioada liceului, a primei iubiri marturisite (sau nu) si, de asemenea, este si perioada dobandirii responsabilitatii depline, cea a… majoratului.

In unele tari varsta majoratului nu este la 18 ani, ci la 21. In perioada adolescentei, unii tineri isi incep si viata sexuala. Oare putem uita prima… noapte magica din viata noastra? Cum am trait prima iubire, care in miracolul ei pare unica si irepetabila! Urmatoarea etapa este tineretea.La varsta 18-20 ani, ispitirea senzorialului (instinct, patima, pofta, tentatie) este maxima. Acum se traieste cu o pofta ametitoare de viata, cu pofte exacerbate si patimase.

Acum tensiunea dintre fizic si sufletesc atinge cote inimaginabile. Daca tinerii au doar senzatii pasagere (tentatii, patimi), atunci apare aproape inevitabil si un viciu legat de trup: sex excesiv, droguri, alcoolism etc. Daca exista si tensiuni exterioare (mediu familial viciat sau stres), tanarul nu mai poate suporta si apar psihoze, cateodata asociate cu tendinte suicide! Intre 18-21 ani trecem printr-o criza de maturitate. Are loc ruptura cu trecutul, ruperea de casa parinteasca… independenta.

La 21 de ani suntem realmente maturi, in sensul ca avem datele, componentele interioare si exterioare mature. Nu si reactiile noastre sunt totdeauna mature! Ne indreptam catre etapa urmatoare de sapte ani, 21-28 de ani, etapa ispitirii noastre sufletesti.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.