TIMISOARA. Aproximativ 50 de timisoreni s-au adunat, in ciuda ploii, in fata Operei din Timisoara, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana. De aceasta data au avut si un invitat.
Este vorba despre Eugen David, presedintele Alburnus Maior, cel care lupta de 14 ani impotriva exploatarii cu cianuri la Rosia Montana.
Desi protestul a fost anuntat ca va incepe la ora 16:00, in primele 15 minute, dupa ora anuntata, Piata Victoriei era goala. Abia dupa aceea, protestatarii au venit unul cate unul.
Invitatul special a intarziat, deoarece, potrivit organizatorilor, s-a oprit sa manance o pizza, iar chelnerul a intarziat cu comanda.
Asadar, Eugen David si-a facut aparitia in Piata Victoriei in jurul orei 17:00, alaturandu-se protestatarilor care purtau bannere pe care scria „Rosia Montana” si care strigau „Uniti salvam tara de otrava”.
„Parerea mea este ca Rosia Montana este o problema nationala si fiecare roman intelege prioritatea. Daca se pierde Rosia Montana se pierde pentru mult timp, deci se va pierde in fata coruptiei. Este o lupta intre niste simboluri serioase si coruptia din Romania. Niciunde nu ma duc unde nu sunt chemat. Am venit aici pentru ca Timisoara are un cuvant de spus si este un simbol al democratiei si libertatii care pentru mine este crestinismul, religia„, a spus Eugen David.
Intrebat de ce crede ca la Timisoara asa putini oameni au iesit in strada pentru Rosia Montana, Eugen David a dat vina pe vremea ploioasa, dar si pe uzura.
„Probabil apare uzura, iata ca de doua luni jumate protestam, probabil ca si timpul e de vina. Probabil ca sutele de mii de oameni care protesteaza de obicei au luat doar o vacanta„, a mai spus el.
Protestatarii au stat in Piata Victoriei pana in jurul orei 17.30, cand invitatul special s-a retras, apoi s-au mutat si ei in Piata Unirii.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
De prea multa vreme vad aceleasi persoane manifestand in spatiul public, in Tm, impotriva exploatarii resurselor aurifere de la Rosia Montana. Nu am vazut sa convinga pe cineva asupra punctului lor de vedere. Insa stau acum si ma intreb: cata credibilitate ar putea avea cativa cetateni? Ei par mai degraba niste oameni platiti pentru a actiona, decat niste oameni care apara interesele obstii. Am aceasta impresie mai ales cand ma gandesc ce interese sunt pentru aceste exploatari. Pentru resursele de aur din muntii apuseni s-au batut in istorie cel putin patru IMPERII. Iar acum cineva se asteapta ca acest grup de 17 manifestanti de la TM din fata operei sa opreasca interesele economice pe care le provoaca acest aur? Cu doua cearsafuri scrise cu rujul si cu un steag romanesc pe o teava din pvc vrem sa facem fata intereselor de pe piata mondiala a metalelor pretioase? Abia reuseste guvernul sa obtina niste redevente din cedarea drepturilor de exploatare. Oare ce s-ar putea obtine daca ma implic si eu intr-o astfel de actiune. In afara de instabilitate sociala. Insa tot acesti cetateni ii vad ca se opun si exploatarilor de gaze naturale, si functionarii fabricii de cauciucuri din TM. Si cine mai stie ce actiuni de „opozitie” mai au? Poate ca ei ar dori sa traim in Romania din exploatarea campurilor de iarba verde si din albinarit. Dar m-am intins cam mult cu comentariul pentru actiunea acestor cetateni. Probabil ca nu inteleg eu foarte bine ce interese au ei si ce anume ii mana la aceste actiuni publice.
Sa subliniem: A intarziat protestul fiindca a fost la o pizza :))