Ministerul Sanatatii va analiza propunerile de sanctionare a asiguratilor care nu se prezinta la controlul periodic prevazut in noul pachet de baza, respectiv o data la trei ani pana la 39 de ani si o data pe an dupa 40 de ani, in cazul persoanelor sanatoase, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
El a admis ca bugetul pe care Romania il acorda sanatatii nu poate rezolva toate solicitarile, dar a declarat ca, prin noul pachet de baza, „orice asigurat va beneficia de toate serviciile de care are nevoie ca sa nu ii fie pusa viata in pericol”. Ministrul a precizat ca noul pachet are la baza „preventia cu efecte pe termen lung si grija pentru banii publici”.
„Nu avem pretentia ca este cel mai bun pachet, dar este facut cu buna credinta si poate fi perfectionat pe parcurs”, a mai declarat Eugen Nicolaescu.
Totodata, el a anuntat ca au fost foarte multe intrebari legate modul in care vor fi sanctionati cei care nu se prezinta la controlul preventiv periodic, prevazut in pachet, si ca aceste propuneri vor fi analizate.
Ministrul a aratat ca, la nivelul medicinei de familie, apare ca noutate consultatia preventiva de evaluare a riscului individual, care nu trebuie confundata cu vechea consultatie de bilant anual. De asemenea, vor fi introduse consultatii speciale pentru riscurile si problemele de sanatate cu cel mai mare impact asupra populatiei: boli cardiovasculare, diabet de tip II, boala cronica respiratorie obstructiva, depresie si tulburari de crestere si dezvoltare la copii.
„Pachetul de baza nu limiteaza numarul de prezentari pentru probleme de sanatate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi. Ori de cate ori intervine o modificare in starea de sanatate, ori de cate ori o persoana se simte rau sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sanatate, are dreptul sa se adreseze medicului de familie, indiferent de varsta, fiind vorba despre consultatii in afara programului de preventie. Consultatia pentru probleme noi de sanatate sau episoade acute nu trebuie confundata cu urgenta – stari foarte grave, amenintatoare de viata -, pentru care pacientul suna la 112”, a mai spus Nicolaescu.
Secretarul de stat Adrian Pana a explicat cum este urmarita evolutia starii de sanatate a copiilor, care beneficiaza automat pana la 18 ani de pachetul de baza.
Medicul de familie urmareste periodic cresterea si dezvoltarea copilului, nutritia, posibilele riscuri si interventia in acest sens. Pachetul include evaluarea copilului la intrarea in scoala, depistarea riscurilor la adolescent si consiliere pentru un stil de viata sanatos si evitarea consumului de alcool, tutun si droguri.
De asemenea, copilul este evaluat la externarea din maternitate, la o luna la domiciliu, iar apoi la medicul de familie, la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni. Tot medicul de familie va face educatie pentru diversificarea hranei si continuarea alaptarii pana la doi ani. Medicul de familie va mai consulta obligatoriu copilul o data pe an in intervalul 4 -18 ani.
Medicul de familie este si cel care face vaccinarile prevazute in schema nationala de vaccinari obligatorii pentru copii.
Pareri
Trebuia sa existe dintotdeauna un pachet de baza,de cand omenirea cotizeaza la sistemul asta idiot.
Normal ar fi fost ca fiecare nedic de familie sa aibe o baza de date concreta si corecta,fiecare pacient sa fie chemat in luna nasterii la o consultatie si la un set de analize gratis,era un cadou frumos pentru ziua fiecarui cotizant sa se mai caute si pe dinauntru ca sa ma exprim asa.Un minim ar consta in analize de sange,ecografie,radiografie,rmn,o data pe an,GRATIS,din cap pana_n picioare.Oamenii cotizeaza 12 luni la sistemul aiurit de sanatate si nu au dreptul nici macar o data sa-si verifice starea de sanatate.Tot trambitati atata cu pachetul ala de baza care ar trebui sa fie ceva absolut normal.Sa mai spun ca majoritatea cetatenilor NU sunt informati asupra drepturilor care le au,decat asupra obligatiilor.O sa fie vreodata normalitate?Nu cred.Vise….