Eugen Nicolaescu la Timisoara: vrea impozitare progresiva si un pachet de servicii medicale de baza

TIMISOARA. Guvernarea actuala nu este deloc pe placul national liberalilor. Exista alte solutii pentru o guvernare eficienta, crede fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Deputatul liberal a prezentat la Timisoara mai multe directii prin care PNL ar putea schimba viziunea pe sanatate. Potrivit lui Nicolaescu, impozitul pe venit a reusit sa inchida 300.000 de firme. In plus, spune el, 700.000 de romani si-au pierdut locurile de munca.

„S-a blocat economia. Noi vedem fiscalitatea in 3 directii: mentinerea cotei unice de 16%, pentru veniturile mai mici de 800 de lei, cota unica sa fie de 8%, pentru veniturile intre 800 si 1.200 de 12%, iar pentru cele mai mari de 1.600, cota unica sa fie de 16%. In practica, daca venim cu aceasta masura, se va reduce presiunea fiscala pe agentul economic. Ramanerea de lichiditate suplimentara isi poate relua ciclul economic la un nivel mai mare. Se pot crea locuri de munca prin aceasta masura simpla. Cresc veniturile nete ale cetatenilor”, a declarat Eugen Nicolaescu.

O alta masura care ar putea fi luata pentru salvarea economiei Romaniei se refera la reducerea contributiei CAS cu 3 sau 5 puncte procentuale. In plus, IMM-urile trebuie sprijinite si printr-un exercitiu financiar sa se schimbe modalitatea de impozitare, mai considera fostul ministru al Sanatatii.

„Este necesara scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Este firesc, daca vrei cu adevarat sa ai crestere economica. Ca o directie economica, este necesara sprijinirea agentilor economici pentru angajarea persoanelor sub 25 de ani. Asta inseamna ca pentru aceste persoane nu se percep taxe. Agentii economici sunt incurajati sa angajeze aceste persoane”, considera Nicolaescu.

Banii pentru sanatate sunt prea putini

Deputatul PNL crede ca banii care ii sunt alocati sistemului de sanatate sunt prea putini. Romania are alocati 3,2% din PIB pentru sanatate, pe cand media europeana e undeva la 8%.

„Trebuie crescuta finantarea. Noi am propus ca in urmatorul mandat sa crestem finantarea la minimum de 6% din PIB. Se vor simti schimbari majore in sector”, continua deputatul.

In ceea ce priveste pachetul de servicii medicale de baza, liberalii nu vad de ce este nevoie de asigurarile sociale de sanatate. Ei considera ca in locul acestora ar trebui sa fie un pachet de servicii medicale de baza, care sa fie finantat integral din bugetul de stat, un pachet care sa aiba 3 servicii: medicina de urgenta, profilaxie si programele nationale de sanatate, unde intra si compensarea medicamentelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.