Europa nu ne vrea nici in 2011! Vezi lista tarilor in care este mai greu sa te angajezi!

Cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, in 2007, mai multe state membre si-au rezervat dreptul, conferit prin Tratatul de Aderare, de a impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani. Desi durata limita a restrictiilor este de sapte ani, asteptarile erau ca tarile membre sa renunte treptat la aceste conditionalitati, ceea ce s-a intamplat in cazul unora dintre ele. Altele, printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Austria sau Olanda, au anuntat ca intentioneaza sa pastreze restrictiile si in 2011.

Ce tari sunt mai putin „prietenoase” cu romanii si ce acte iti trebuie ca sa poti lucra, gasesti mai jos!

Masurile tranzitorii mentinute pe piata muncii pentru cetatenii romani nu inseamna ca acestia nu pot lucra in tarile respective, dar procedurile de admisie sunt mai complicate, iar muncitorii celorlalte tari europene au intotdeauna intaietate la angajare.
Unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor UE este acela de a circula liber si de a se angaja in orice stat membru.

Prin Tratatul de Aderare, agreat de Romania, tarile membre si-au rezervat dreptul de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii pentru o perioada de maximum sapte ani.

In consecinta, in 2007 mai mult de jumatate din tarile europene impusesera astfel de restrictii, iar in prezent noua dintre ele le mai pastreaza.

Din pacate, tarile cele mai dorite de romani, pentru salariile mari si stabilitatea pe piata muncii, respectiv Germania, Marea Britanie sau o parte din tarile nordice, se regasesc printre cele care au anuntat pastrarea restrictiilor si anul viitor.

De exemplu, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, declara luna trecuta ca noul Guvern britanic va pastra valabila decizia de a mentine restrictiile pe piata muncii pentru romani cel putin pana la sfarsitul lui 2011.

Austria este chiar mai dura din acest punct de vedere si a decis extindrea perioadei provizorii de restrictii la libera circulatie a muncitorilor pana in 2013 pentru Romania ai Bulgaria.

Germania, de asemenea, mentine restrictiile, chiar si pentru muncitorii sezonieri, desi atunci cand a vizitat Romania, cancelarul german Angela Merkel anuntase ridicarea acestora in 2011.

Cu toate acestea, Germania a aprobat un contingent de 150.000 de posturi care pot fi ocupate la anul de lucratorii romani in regim sezonier.

De ce acte ai nevoie daca vrei sa te angajezi intr-o tara care impune restrictii?

AUSTRIA Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Austria au nevoie de un permis de munca (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de catre angajator. Incepand cu 1 ianuarie 2008, Austria si-a deschis piata muncii pentru cetatenii noilor state membre ale UE, inclusiv Romania si Bulgaria, doar pentru 50 de grupe de meserii, in domeniul constructiilor, industria auto, pentru bucatari si ospatari.

BELGIA Pentru ca un cetatean roman sa obtina permisul de munca, este necesar ca un angajator din Belgia sa inainteze autoritatilor o cerere pentru a obtine autorizatia de munca, pe baza careia se obtine permisul de munca. Potrivit autoritatilor, romanii beneficiaza de o procedura accelerata si simplificata de obtinere a permisului, care dureaza 5 zile, in cazul in care vor sa se angajeze pe un loc de munca pentru care nu se gasesc muncitori autohtoni.

FRANTA Romanii care doresc sa lucreze in Franta trebuie sa obtina in prealabil o autorizatie de munca. Franta a liberalizat accesul cetatenilor statelor Uniunii Europene pe piata muncii, inclusiv in cazul Romaniei, pentru 150 de profesii si meserii, in domenii precum constructii, comert, agricultura, electricitate si electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria lemnului sau servicii casnice.

GERMANIA De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Germania a impus restrictii in ceea ce priveste accesul lucratorilor romani pe piata muncii din aceasta tara. Cetatenii romani pot beneficia de locuri de munca numai in baza celor trei acorduri bilaterale incheiate intre cele doua tari, pentru lucratori sezonieri si ajutor casnic, pentru lucratori oaspeti si pentru lucratori detasati in baza contractelor de prestari servicii.

Totodata Romania ia parte anual la programul pentru studentii care vor sa munceasca in Germania in perioada vacantei de vara.

IRLANDA Cetatenii romani aflati in cautarea unui loc de munca au nevoie de permis de munca, document care se acorda angajatului, nu angajatorului. Pe langa permisul de munca, romanii mai au nevoie in Irlanda si de obtinerea unui numar de inregistrare in reteaua de asitenta sociala, care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala. Guvernul irlandez a anuntat ca va mentine restrictiile pentru inca cel putin trei ani din cauza cresterii numarului de someri.

LUXEMBURG Romanii pot lucra in aceasta tara pe baza unui permis de munca, in agricultura, hoteluri si viticultura. Pentru alte sectoare se pot obtine permise de munca in functie de cerintele de pe piata muncii si in cazul in care nu se gasesc lucratori autohtoni. Procedura acordarii permisului de munca este mai simpla pentru cetatenii romani si bulgari decat pentru cei din state extracomunitare.

MALTA In aceasta tara se acorda permise de munca doar pentru muncitori calificati sau cu experienta in domeniile in care nu exista suficienti lucratori pe piata muncii din Malta.

MAREA BRITANIE Romanii care vor sa munceasca in Regatul Unit au nevoie de permis de munca inainte de a incepe activitatea. In general, eliberarea documentului cuprinde doua etape: angajatorul din Marea Britanie solicita aprobarea locului de munca in conformitate cu acordurile privind permisele de munca, iar cetateanul roman trebuie sa solicite un permis pentru lucratorii in urma aderarii.

Exista si domenii de activitate pentru care romanii pot solicita permisul de munca direct de la Ministerul de Interne, fara ca angajatorul sa mai fie implicat. Aceste domenii sunt: personalul operational in aeroporturi, plasamente “au pair”, lucratori din gospodarii particulare, pastori, misionari sau membri ai unui ordin religios, angajati guvernamentali delegati, doctori pentru studii post-universitare sau dentisti si generalisti rezidenti.

OLANDA Permisul de munca va fi obtinut de angajator, care trebuie sa faca dovada ca pentru acel post nu a gasit un cetatean olandez sau dintr-un stat membru UE care nu are restrictii pe piata muncii.

Exceptie de la regula permisului de munca fac angajatii cu pregatire deosebita care castiga cel putin 45.495 euro/an (sau 33.363 euro/an daca sunt sub 30 ani), cercetatorii si lectorii universitari cu varsta sub 30 ani si medicii care isi definitiveaza studiile de specialitate in Olanda pentru a deveni medici specialisti.

Pe langa cele noua state membre UE, alte patru state europene (Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia) impun restrictii lucratorilor romani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.