Europenitatea Banatului dezbatuta la Muzeul de Arta de la Timisoara. Profesorul Victor Neumann: Trebuie sa cunoastem istoria care ne leaga de Europa

TIMISOARA. Muzeul de Arta din Timisoara a fost gazda unei sesiuni stiintifice ce a avut ca teme arta, istoria si muzeografia. Toate acestea au fost reunite sub o tema generica, si anume Europenitatea Banatului in secolul al XX-lea.

Evenimentul organizat in Sala Baroca a Muzeului miercuri si joi a avut trei sesiuni de prezentari si dezbateri si a fost deschis de discursurile sustinute de Dana Percec, decanul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie Timisoara, si Victor Neumann, director al Muzeului de Arta si gazda a sesiunii stiintifice.

E necesar ca sa intelegem fenomenul actual, sa intelegem de ce este Romania in UE, de cand avem tangente cu Europa din punct de vedere istoricesc, de cand din punct de vedere cultural am preluat setul de valori central si vest europene. E necesar sa cunoastem unele regiuni care au avut mai multe si mai mari tangente cu Europa in trecut decat alte regiuni. De exemplu, Moldova a fost mai apropiata de lumea slava. Tara Romaneasca mai apropiata de Imperiul Bizantin si stapanirea otomana, iar Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul au fost mai apropiate de Europa Centrala si au primit influente culturale, influente sociale si bineinteles valori care inseamna munca, corectitudine, integrare. Inca din secolul al XVIII-lea Banatul are o mare diversitate de locuitori care sunt vorbitori de diverse limbi, de la romana si sarba, care reprezentau majoritatea populatiei, la limbi ale populatiilor care au fost colonizate, cum ar fi cehii, slovacii, italienii, spaniolii, dar mai ales svabii germani. Deci, un numar important de colonisti pe care ii gasim in Banatul Timisoarei ii gasim ca punti de legatura permanente din secolul al XVIII-lea si, am putea spune, pana in ziua de astazi. Asta inseamna o dimensiune europeana, o europenitate. Acest lucru s-a pastrat in zona Banatului alaturi de ideea de toleranta, de comunicare. Noi incercam sa atragem atentia asupra acestui lucru. Sunt persoane care ignora sau nu cunosc, si e important sa fie cunoscuta aceasta parte de istorie care ne leaga de Europa, mai cu seama ca Romania vorbeste astazi de prezenta in Uniunea Europeana, or prima regiune care s-a integrat in Europa a fost Banatul„, a declarat directorul Muzeului de Arta, profesorul Victor Neumann.

Prezentarile lucrarilor au durat cate 30 de minute fiecare, dand ocazia celor prezenti sa le adreseze si intrebari autorilor. Istoria recenta a minoritatilor din Romania, cu accent pe sarbi si cultura acestora, Fundarea Mitropoliei Banatului si evolutia ei in perioada comunista sau arta lui Ioan Isac si Stefan Jager au fost doar cateva dintre temele prezentate in cadrul evenimentului.

Prezentarile au fost cuprinse in editia a VI-a a revistei Euroregionalia, prima editie aparuta integral in limba engleza.

Este al VI-lea numar. Muzeul are si vocatia de a face cercetare stiintifica, nu numai de a expune. Ca sa poti sa faci o expozitie sau sa stii ce este in colectiile Muzeului, trebuie sa faci si cercetare. Cercetarea se face pe multiple planuri. Muzeografia este o activitate interdisciplinara. Euroregiunea ne intereseaza. Atunci cand Timisoara si Novi Sadul au fost alese drept capitale europene  ale culturii, cei care le-au nominalizat au facut-o si din perspectiva asta euroregionala, sa ne dezvoltam. Adica putem sa ne dezvoltam impreuna cu Novi Sad si cu alte orase din regiune si economic, nu numai cultural. Deci, si ideea aceasta este foarte importanta, de euro regiune. De aceea, am dat titlul acesta… Colaboram cu colegii din Serbia. Trebuie sa va spun ca avem o colaborare cu Novi Sadul, noi am semnat un contract cu Muzeul Vojvodinei, am si anuntat, si peste cateva zile, in 2 decembrie, semnam cu veche Academie Sarba care are un muzeu de arta, o biblioteca si o arhiva, toate trei sunt exceptionale„, a spus Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara.

Programul complet al sesiunii stiintifice il puteti consulta AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. convins ca a fost interesant pentru banateni, dar de ce am aflat „dupa”?

  2. Interesant e ca de maghiari nici n-a pomenit ín reportaj