Libraria Carturesti de pe strada Mercy din Timisoara, a gazduit, in acest week-end, prezentarea colectiei de povestiri „Zamburi” a sotilor Stefan si Adriana Liute.
Cele 40 de scurte povestiri sunt concepute sub forma unor felicitari colorate, usor de citit, de daruit si colectionat. Istorioarele sunt in realitate un soi de „pastile de cap”, de luat atunci cand suntem coplesiti de preocuparile si fricile din viata de zi cu zi. „Sunt povesti ce merita citite inainte de somn, atunci cand vrei sa te rupi din cotidian. Un zambure se citeste bine intre doua statii de tramvai”, spune autorul.
Zamburii sunt scrisi de sotii stefan si Adriana Liute, fondatori ai unei agentii de branding din Bucuresti. „Visați, scriși, ilustrați și fabricați 100% in Romania, „Zamburii” sunt plini de surprize, cu simțul umorului, ireverențioși și cu capul in nori. Ei povestesc despre viața noastra de zi cu zi, despre dragoste, ingamfare, curaj, prostie, bunatate, copilarie, hipstareala, vise, kilograme, pisici, fobii, vorbarie, corporatisme, caței, poezii, bunici, mobile apps, prajituri și cadouri”.
Proiectul sotilor Liute are la origine povestile improvizate spuse copiilor inainte de culcare, din care s-a dezvoltat un stil inedit de povestiri „altfel”, pentru oamenii mari. Stefan este cel care le concepe, Adriana le editeaza, iar cercul de prieteni este criticul ce da acceptul de publicare.
Intr-un limbaj nepretentios, istet, cu o logica bine structurata, fiecare poveste are rolul de a livra cititorului o doza scurta de ireal, cu referire la situatii cat se poate de reale. „Zamburele este un sambure de zambet si se elibereaza fara prescriptie medicala. Recomandam citirea in tihna si contemplarea ilustratiei de pe ambalaj” .
De formatie doctor, activand in marketing de 15 ani, Stefan Liute spune ca nu se simte un scriitor in sensul clasic, dar a vrut sa imparta cu ceilalti talentul inedit de a povesti. Atunci cand concepe o istorioara, isi alege cu foarte mare grija subiectul. Persoanele, fiintele, obiectele, sunt simple piese dintr-un mecanism mai mare, un angrenaj menit sa ilustreze o situatie din viata reala cu care ne confruntam. Autorul nu se sfieste sa abordeze complexe comune (de superioritate sau inferioritate), fobii, frici, tabuuri, totul ambalat intr-un limbaj nonconformist. Impasul spiritual produs de digitalizare se regaseste in multe dintre povestiri. Un alt element important sunt ilustratiile, parte integranta din povestire, realizate de designerul Dan Dulau din Cluj.
De la lansarea in noiembrie 2013, Zamburii s-au bucurat de o receptie pozitiva din partea publicului, asa ca autorii spun ca proiectul va merge mai departe. „Povestirile vor continua. Recent am publicat a 41-a poveste, intitulata <<Purcelatte>>”, spune stefan Liute. „Este o poveste despre necesitatea ca in momente cheie din viata noastra sa luam decizii indraznete”.