Evaluarea Nationala 2011: Elevii prinsi la copiat primesc nota 1, iar inscrierea la liceu se face fara examen, pe baza mediei de admitere

Elevii care vor fi prinsi la copiat sau care vor vorbi cu ceilalti colegi in timpul Evaluarii Nationale primesc nota 1 la proba respectiva. Prevederile fac parte din ordinul privind organizarea si desfasurarea Evaluarii Nationale 2011, care arata ca elevii claselor a VIII-a, atat din invatamantul de stat, cat si din invatamantul particular au dreptul sa sustina aceste examene fara taxa. Inscrierea la liceu se face fara examen, pe baza mediei de admitere, in cadrul careia media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25%.

Cum se va desfasura Evaluarea Nationala pentru elevii claselor a VIII-a

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, Evaluarea Nationala se desfasoara, anual, intr-o singura sesiune. Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular au dreptul sa sustina Evaluarea Nationala fara taxa. Durata fiecarei probe este de 120 de minute, iar disciplinele la care elevii claselor a VIII-a sustin probe in cadrul Evaluarii Nationale sunt urmatoarele:

1. Limba si literatura romana;
2. Limba si literatura materna – pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna;
3. Matematica.

Elevilor apartinand minoritatilor nationale, care au urmat, conform legii, in limba materna cursurile disciplinelor la care se sustin probe, li se asigura subiectele de matematica atat in limba in care au studiat, cat si in limba romana.

La Evaluare se pot inscrie absolventii clasei a VIII-a din seria curenta si  absolventi din seriile anterioare, care nu au participat in nici o sesiune la unul din examenele nationale: examenul de capacitate, testele nationale, tezele cu subiect unic sau evaluare nationala.

Elevii romani care au studiat in strainatate se pot inscrie la Evaluarea Nationala numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de MECTS, prin Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor.

Probele scrise pentru Evaluarea Nationala incep la ora 09:00, moment in care se deschid plicurile sigilate care contin varianta de subiecte multiplicata, in fiecare sala in care se sustine examenul.

Elevii nu au voie sa intre in sala cu niciun fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Elevii surprinsi cu manuale, dictionare, notite, insemnari, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii Evaluarii Nationale, comunicand cu ceilalti elevi sau comitand alte fapte menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectiva; tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod.

In situatia in care frauda este dovedita dupa evaluarea lucrarii, nota obtinuta prin frauda se anuleaza si se inlocuieste cu nota 1 (unu).

Se interzice colectarea de fonduri materiale sau banesti de la elevi, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul elevilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unitatile de invatamant sau din centrele zonale de evaluare.

Calendarul Evaluarii Nationale 2011

10 iunie        Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
13-15 iunie   Inscrierea la Evaluarea Nationala
20 iunie       Limba si literatura romana – proba scrisa
21 iunie        Limba si literatura materna – proba scrisa
22 iunie        Matematica – proba scrisa
24 iunie        Afisarea rezultatelor (pana la ora 14)
24 iunie        Depunerea contestatiilor (orele 14-18)
25-26 iunie   Rezolvarea contestatiilor
27 iunie       Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Admiterea la liceu

Media generala obtinuta la evaluarea nationala constitutie unul dintre criteriile pentru admiterea in invatamantul liceal de stat, potrivit ordinului nr. 4848/ 31.08.2009, privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2010-2011.

Inscrierea in licee de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Pentru absolventii din promotia 2010, media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25% din media de admitere la liceu, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a are o pondere de 50%.

Media de admitere se calculeaza indiferent daca media generala la tezele cu subiect unic sau media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a sunt inferioare notei 5.

Inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicita inscrierea in invatamantul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.

Numarul de locuri care se aloca pentru clasa a IX-a de liceu, la invatamantul de zi, este cel putin egal cu numarul absolventilor invatamantului gimnazial din promotia anului 2010.

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:
– nota obtinuta la evaluarea nationala din clasa a VIII-a
– media generala obtinuta la tezele cu subiect unic
– media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
– media notelor obtinute la proba de limba si literatura romana din cadrul tezelor cu subiect unic
– media notelor obtinute la proba de matematica din cadrul tezelor cu subiect unic
– media notelor obtinute la proba de limba materna din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor Art. 10, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Suntei fraieri toti care cititi! :))

  2. @daiana
    Si te-ai gasit tu singura desteapta/destept….

  3. mda 😛 proasta :))