Evaziunea este un adevarat sport in Timis, judet campion la datorii si la pacalit Fiscul

TIMISOARA. Suntem pe primele locuri in tara in ceea ce priveste evaziunea fiscala. O spun oficialii Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timisoara, care au in administrare 4 mari judete din vestul tarii: Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin.

Daca unii incalca legea, altii nu-si platesc la timp darile catre stat, ceea ce inseamna ca sectoare precum Sanatatea sau Educatia au de suferit. Numai judetul nostru are de recuperat aproape 264 de milioane de lei de la firmele care trebuie sa-si plateasca obligatiile catre stat, adica taxele si impozitele. Asadar, tot pe primul loc in regiune suntem si la capitolul Datorii. La 30 septembrie, Aradul avea de colectat putin peste 90 de milioane de lei, Caras-Severin putin peste 50 de milioane de lei, iar Hunedoar doar 69 de milioane de lei.

„Din cauza celor care nu isi platesc obligatiile nu sunt bani poate pentru Sanatate si Educatie. Avem un numar insuficient de angajati in Timis, pentru ca cel mai mare numar de incasari este in judetul Timis, dar si cea mai mare evaziune fiscala, din pacate”, a declarat Lucian Ovidiu Heius, directorul general al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timisoara.

Potrivit sefului Fiscului regional, in Romania, procentul evaziunii fiscale a ajuns la 20%, pe cand media europeana este de doar 12%. Se face evaziune cu orice, dar timisenii se pricep sa pacaleasca statul evitand sa-si plateasca darile pentru tranzactii cu cereale, fructe si legume, carne si chiar alcool.

„Niciun judet nu poate fi etichetat ca evazionist. Bineinteles ca acolo unde este o activitate economica mai mare, acolo unde e frontiera, acolo unde de-a lungul anilor au fost investitii mai multe, unde este o populatie mai mare, unde este un consum mai mare, bineinteles ca acolo cresc si faptele de evaziune fiscala. In general, cineva care face evaziune fiscala vrea ca produsul sa fie vandut foarte repede, sa incaseze si sa fuga cu banii. Evaziune fiscala este si in Bucuresti, si in Ilfov, cel mai mult, este in Constanta, este in Timisoara, e normal. Intre Arad, Resita si Deva suntem pe primul loc. La nivel national mi-e greu sa spun, pentru ca nu exista asemenea clasemente, dar e normal si logic ca evaziunea fiscala cea mai mare sa fie in Bucuresti si in Ilfov. Acolo se vand cei mai multi bani”, a declarat Lucian Ovidiu Heius.

Potrivit acestuia, Directia Antifrauda, care inlocuieste Garda Financiara, va incerca stoparea evaziunii fiscale.

„Garda Financiara nu mai exista, s-a infiintat Directia Generala Antifrauda, care va fi functionala incepand cu 15 noiembrie si de la care se asteapta rezultate spectaculoase in combaterea evaziunii fiscale si in atragerea la suprafata a cat mai multor sume. Ei au proceduri, o alta mentalitate si un alt mod de lucru”, a mai spus Heius.

La Timisoara este sediul Directiei Regionale a Finantelor. Dupa 3 luni, procesul infiintarii nu este inca gata. Cu toate astea, numarul de angajati este prea mic.

„Dupa 3 luni, putem spune ca procesul infiintarii Directiei Generale Regionale a Finantelor Timisoara este aproape de final, speram ca la 1 ianuarie va functiona cu capacitate maxima. Este un proces foarte complex si dificil, in care a trebuit sa unim practic 4 judete, sa preluam activitatea Directiei Generale a Vamilor, sa incercam sa armonizam activitatea din intreaga regiune. Prin evolutia incasarilor care s-au intamplat in august, septembrie si octombrie, in octombrie reusind sa depasim deja programul de incasari stabilit de ANAF si Ministerul de Finante, pot sa spun ca este un succes aceasta regionalizare. Important este si pentru mine ca director, dar si pentru toti functionarii care lucreaza in aceasta Directie Regionala, vorbim de 2.277 de persoane, ca acest trend pozitiv sa mearga in continuare si principalul nostru indicator, programul de incasari, sa fie realizat in fiecare luna de acum incolo. Atunci putem spune ca intr-adevar lucrurile au intrat intr-un fagas normal si rezultatele pe care le asteapta cei de la Bucuresti se si indeplinesc. Per total, numarul de posturi alocat Regiunii 5 Vest a fost redus cu 179 de posturi, pentru ca in fiecare judet exista Serviciu propriu de contabilitate, de resurse umane, de contestatii, de administratie. Eu mi-as dori ca intr-adevar numarul de functionari care isi desfasoara activitatea in Fiscul din Timis sa creasca, pentru ca ponderea cea mai mare a sumelor care pot fi colectate sunt pe judetul Timis. Aici incasam aproape 50 la suta din totalul incasarilor din intreaga regiune. Din pacate, tot in Timis este si cea mai mare evaziune fiscala din intreaga regiune. Pentru a putea avea rezultate, ar trebui sa avem un numar mai mare de functionari in acest judet. Incercam sa convingem cat mai multi colegi de-ai nostri sa accepte sa se mute la Timisoara cu serviciul, pentru a ne creste eficienta in aceasta zona”, a mai spus Lucian Ovidiu Heius.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. CHIAR CREDETI IN CE SPUNETI!? TRECETI SI PE LA INFRACTOAREA AVOCATA HALMAGHI OANA CARE, XEROCOPIIND CHITANTIERUL OBTINE SUME IN INSTANTA DREPT ONORARIU AVOCAT.GARDA FINANCIARA (FOSTA) A GASIT DE CUVIINTA SA NU CERCETEZE. a APRECIAT CA SI-A FACUT DATORIA SA O SPELE CU DETERGENT SI SA O FACA CURATA, FARA PETE DE EVAZIUNE! SAU MERGETI PE URMA RECLAMANTULUI, SA-I SMULGETI LIMBA!?

  2. Locuiesc in zona Dambovita si constat cu mirare cum in fiecare sambata si duminica zona este monitorizata de politie (ma scuzati ca nu stiu daca sunt jandarmi, gardieni publici; nu-i cunosc dupa uniforma). Principala lor preocupare este sa nu lase babele sa vanda patrunjel sus pe platforma. E drept ca ele cumpara patrunjelul de la aprozar cu 50 de bani si il vand cu 1 leu. In acest timp si toata saptamana, la Scalini, la aprozarele de langa el, la magazinul de produse lactate al unui producator de la Sibiu, la Frizerie si Coafura, NU SE DAU BONURI DE CASA. Asta este evaziune fiscala, pt ca acesti mici intreprinzatori platesc impozit dupa cum vor ei. In toata Timisoara este plin de astfel de situatii, dar nu ia nimeni nici o masura. Daca indraznesc sa cer bon de casa vanzatorul ma crede bizar. Am renuntat sa cumpar de la evazionisti. Controlati-i pe ei, nu neaparat pe babele care avand o pensie de mizerie, castiga 50 de bani la legatura de patrunjel.

    • Deci daca cineva de 20 de ani cumpara patrunjel cu 50 de bani si il vinde mai departe cu un leu fara sa-ti dea bon,nu e ok,da?Trebuie sa astept sa ies la pensie ca sa am voie sa fac asa?Sau la magazin pentru 50 de bani vrei bon,dar pentru patrunjelul lui bunica cu un leu nu vrei bon?Mda…

  3. dupa 14 ore de cand te afli in TIMISOARA , ai ajuns la aceasta concluzie? esti doar un pion statal…nimic mai mult!!!!!!

  4. Alt comisar Cattani care va pleca din Timis insotit de DNA ! A venit si el de la Cuca-Macaii si se da mare ” telectual ” , a studiat el fenomenul evaziunii din Timis la ma-sa pe closet !Toate veniturile spurcate s-au aciuat prin Timisoara , fura de rup si pe urma spun ca Timisoara e evazionista !!!