TIMIS. Un loc de poveste, prin care se plimbau candva imparati si imparatese, la doi pasi de Timisoara, a renascut din propria cenusa. Schimbarea i-a redat stralucirea de odinioara si i-a conferit chiar mai mult decat atat.
Faimoasa colonada de la Buzias, complet reabilitata, se pregateste de o inaugurare fastuoasa, aceasta pentru ca acum o plimbare pe aleile strajuite de dantela in lemn a devenit o adevarata bucurie atat ziua, cat si noaptea.
Colonada din Buzias, construita in 1875, a fost facuta special la cererea imparatului Franz Joseph al Austriei. Acesta si-a dorit sa ii ofere frumoasei sale imparatese Sissi un cadru de poveste. Si a reusit. Asa s-a nascut singurul monument din Romania ce poate fi comparat cu obiective asemanatoare din Karlovy Vary, Cehia, sau Baden-Baden din Germania.
Ani la randul nu s-au gasit bani pentru reabilitarea colonadei care, roasa de carii si de intemperii, s-a degradat, bucati din ea s-au prabusit si parea sa aiba soarta pecetluita.
Dupa indelungi incercari de a obtine fonduri de la Guvern, care n-au venit, Primaria a reusit sa aloce bani in buget, iar dupa doi ani de munca, superba colonada a fost refacuta dupa planurile initiale si arata ca-n povesti, redevenind un loc minunat de promenada. Lucrarile au costat peste 1 milion de euro.
Primarul Buziasului Sorin Muntean a depus si un proiect prin care sa obtina alte 5 milioane de euro bani europeni, cu care sa reabiliteze si parcul statiunii care e strabatut de faimoasa colonada, care ii va intregi frumusetea.
Inaugurare cu fast, desprinsa din secolul al XIX-lea
In 29 octombrie, la Buzias, va fi o zi de neuitat. Va fi organizat un eveniment special, cu parfum de epoca, in care va fi reinviata atmosfera imperiala a vremurilor de glorie ale locului, cand imparateasa Sisi, indragostita de natura, venea la Buzias pentru a se plimba in parc, alaturi de doamnele sale de companie.
Va avea loc o reconstituire a venirii la Buzias a imparatului Franz Joseph, alaturi de Sissi. Cei doi vor pasi din nou prin colonada care acum arata ca odinioara. Locul va fi impanzit de calesti trase de cai si domni, doamne si domnite purtand costume de epoca.
Atmosfera va fi intretinuta de concerte si spectacole care ii vor purta pe vizitatori in timp, in vremurile glorioase ale Banatului imperial.
Evenimentul organizat de Primaria Buzias si Casa de cultura a orasului Buzias se desfasoara duminica, 29 octombrie, intre orele 12.00 si 18.00.
Pareri
Cind auzim și cind pe putem plimba și în Baile Herculane ? ore are cineva urechi sa audă?
Cind ne putem plimba și în Baile Herculane?Oare are cine trebuie sa audă URECHI????
totul e minunat,felicitari,a_ti reusit prin reabilitare colonadei sa redati frumusetea parcului,dar mai este de munca
Exceptional… Speram ca si parcul sa redevina un loc exceptional.
An sfarsit dar maibine decat deloc ,foarte frumos si mai frumos ar fii daca si villa Imperiala ar suferii renovarile si refacerile atat exterioare cat si cele din interiorul sau,nu cred ca ar fii si o alta minune poate numai reabilitarea s-au reconstructia caiferate de tip decovil gara CFR si statia de la capatul colonadului visavis de villa imperiala ,asezand Buziasul an fruntea multor statiuni balneare din tara si strainatate
lango @, te cam inseli, cale ferata de tip decovil este o cale ferata de ecartament ingust, care se monteaza si se demonteaza fiind utilizata doar temporar! Fosta cale ferata de 2,9 km dintre statia CF Buzias si remiza din parc era o cale ferata cu ecartament normal pe care circula un automotor ulterior tractat de locomotiva de manevra care astazi este in depoul Timisoara!