Evita penalizarile RETIM si amenzile de zeci de mii de lei. Colectarea separata a deseurilor este o obligatie legala, la fel cum este si curatenia in jurul pubelelor

TIMISOARA. Colectarea separata a deseurilor este de ani de zile o obligatie legala pentru fiecare dintre noi, insa nu tot timpul este respectata.

RETIM le reaminteste utilizatorilor ca deseurile trebuie puse fiecare in pubela care ii este destinata, pentru a evita atat penalizarile din partea companiei, cat si amenzile din partea autoritatilor. Cele din urma nu sunt deloc mici.

Orice tip de deseu care este lasat langa pubela neagra, galbena sau langa clopotele verzi este considerat deseu abandonat, si nu va fi ridicat de echipele companiei, insa timisoreanul care l-a lasat langa poate fi sanctionat. Chiar daca tipul de deseu este pus langa pubela corecta, daca nu se afla in interiorul acesteia este considerat abandonat.

RETIM a demarat in toamna anului trecut campania „Eticheta Rosie”, prin care anunta ca incepe verificarea continutului recipientelor, saci sau pubele, inainte de colectare.

Pentru nerespectarea regulilor de separare a deseurilor, operatorul poate aplica doua tipuri de penalizări, marcate prin etichetele rosii pe care reprezentantii societatii le lipesc pe pubelele. Astfel, pentru eticheta „verificat si neridicat”, se constata deseuri nepermise in recipiente, nu se face colectarea, iar pentru amestecarea deseurilor menajere – reziduale cu reciclabile, se aplica un tarif penalizator, dubland factura pentru luna in care se constata neregulile. Aceasta masura este prevazuta in Legea serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006.

Pe langa aceste penalizari, si autoritatile ar putea aplica amenzi, iar acestea nu sunt deloc mici. Echipele RETIM pot intocmi procese-verbale, pe care le vor trimite catre Politie si
Primarie.

Autoritatile pot aplica sanctiuni intre 5000 si 15.000 de lei pentru persoanele fizice, si intre 40.000 si 60.000 de lei pentru firme, in cazul in care deseurile nu sunt colectate separat.

Amenzile pentru abandonul deseurilor sunt mult mai mari. Cuantumul este intre 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 50.000 si 70.000 de lei pentru firme.

Lista sactiunilor ce pot fi aplicate de autoritati in cazul in care gestionarea deseurilor nu se face corect este prevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2021.

Pentru mai multe informatii despre colectarea separata corecta a deseurilor, timisorenii pot consulta ghidurile de colectare disponibile pe site-ul oficial retim.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Deci va dati seama in ce tara traim?Dupa atatia ani,cetatenii nici acuma nu sunt in stare sa faca o simpla sortare a gunoiului.La fel ca aicare parcheaza pe locurile pt persoane cu dizabilitati.Dati drumul la amenzi,

  2. Inteleg ca trebuie pastrata curatenia si asta e foarte normal intr-o tara care se vrea sa fie considerata civilizata !
    Eu imi doresc sa pot duce sticla la locurile special amenajate pentru aceasta ! Dar cum poate fi bagate in clopotul verde bucati de sticla , sau borcane mai mari ?
    Vreau sa pot scapa de bucati mari de sticla provenita de la o cabina de dus, dar nu se primeste asa ceva la locurile de unde s-ar fi putut face acest lucru (Retim )!

  3. Dar pe RETIM si responsabilii cu salubritatea din primarie nu-i amendeaza nimeni ca au umplut domeniul public cu toate containerele insalubre pentru colectarea deseurilor? Sunt pline trotuarele de tomberoane si de „clopote” si de WC Toi-Toi sau cum dreaq le mai cheama. Cecauta toate aceste obiecte ale RETIM in fiecare intersectie mai circulata? Tot orasul este ca o zona de colectare deseuri. Merge cineva din primariesa vada tomberoanele pe trotuare in TOATA zona Girocului (Calea Girocului, si strazile laterale)? TOATE tomberoanele sunt pe trotuare. Tomberoanele RETIM-ului. Chiar isi bat joc toti de cetatean? Acu’ ne ameninta RETIM-ul ca daca nu selectam selectiv deseurile din gospodarie, atunci nu ne ridica gunoiul? Dar ce dreaq fac aia la statiile de sortare a deseurilor? Ne controleaza pe noi daca am separat inghetata de cornet? Pentru ce dreaq am accesat fonduri structuralepentru statii desortare a gunoiului? „Mana gementul deseurilor” ziceau aia atunci. Ce management candRETIM ameninta cetatenii contribuabili din doua in douasaptamani ca nu mai ridica gunoiul. Chiar au luat-o razna cu totii? Sa-si ia dreaq containerele de pe bulevarde, sa stranga gunoiul din si de langa cosurile de pastalpi, sa mature strazile, sa lespele, sa ia vegetatia evacuata de cetateni din spatiile comune din jurul blocurilor si sa taca dreaq din gura ca au de lucru cat ii China de mare. Ah, si sa nu uit: sa puna fiecare tomberon, pe care il descarca, exact la loc de unde l-au luat. Ca sa nu merg 20 de metri pe strada in jos sa imi recuperez tomberonul pe care l-am pregatit de cu seara la limita bordurii strazii, ca sa nu cumva sa faca timpi suplimentari RETIM-ul ca sa ia tomberonul de la locul special amenajat pe proprietatea pentru care cere RETIMUL bani de salubrizare. Succesuri tuturor (inclusiv nerusinatilor tupeisti needucati).

  4. Orasul nu a fost niciodata mai jegos ca in ultimii ani, tara arde baba se pieptana… sa sortam, ok, unde sunt tomberoanele pt sortare??? Scarile de bloc nu le au suficiente iar ca sa duci sticla undeva trebuie sa parcurgi kilometrii…